Hvordan komme fri fra Putins gassgrep?

DEBATT: Vi kan bidra til å fri Europa fra Putins gassgrep – løsningen er ikke mer norsk gass, men et tettere energisamarbeid i EU på energieffektivisering, vind -og solenergi.

Norge bør gå inn i et energisamarbeid med EU for å finansiere Norges og EU-landenes ambisiøse grønne planer, og sørge for trygg, klimavennlig og rimelig energi til Europas befolkning for kommende generasjoner.
  • Einar Wilhelmsen
    Energipolitisk talsperson MDG
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Kommentator Hilde Øvrebekk skriver i Stavanger Aftenblad det ikke er noen quick fixes på veien vekk fra fossil energi i Europa nå. Hun viser til at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen etter invasjonen av Ukraina snur EUs energipolitikk på hodet. Jeg mener det er større grunn til optimisme enn Øvrebekk legger opp til, men det krever også nye prioriteringer. Heldigvis kan Norge være en konstruktiv bidragsyter.

Energisituasjonen i EU er akutt, og krever tiltak som virker nå. Vi har ikke tid til å vente på tiltak som tar mange år å realisere. Å lete etter nye gassfelt slik Høyre har foreslått, er ingen løsning. De feltene vi leter etter nå vil ikke produsere gass før i 2035.

For å frigjøre seg fra Putins gassgrep vil EU satse tungt på energieffektivisering og fornybar energi som vind- og solenergi, og alternativ import av gass i en overgangsfase. Dette er tiltak som kan gjennomføres og skaleres svært rask. Norge bør derfor gå inn i et energisamarbeid med EU, slik NHO også foreslår, for å finansiere Norges og EU-landenes ambisiøse grønne planer og sørge for trygg, klimavennlig og rimelig energi til Europas befolkning for kommende generasjoner.

I tillegg er energieffektivisering og solenergi her hjemme et kinderegg. Det virker med en gang og kan gjennomføres svært raskt. Det hjelper folk med å kutte strømregninga si, frigir kraft som kan erstatte russisk gass, og gjør at vi slipper å bygge ut urørt natur for å dekke et stadig voksende kraftbehov.

Nå er det viktigere enn noen gang at vi bidrar til at Europa kan fri seg fra avhengigheten til russisk gass. Vi trenger tiltak som virker i år. Løsningen kan ikke være som regjeringen og Høyre tar til orde for, å erstatte den russisk gassen med norsk. I dagens situasjon, hvor Norge ligger an til å tjene 1750 milliarder kroner på salg av olje og gass i 2022, bør det heller ikke være pengene det står på.

Energisituasjonen i EU er akutt, og krever tiltak som virker nå. Vi har ikke tid til å vente på tiltak som tar mange år å realisere. Å lete etter nye gassfelt slik Høyre har foreslått, er ingen løsning.
Publisert: