Havøkonom argumenterer for styrt avvikling av bransjen

DEBATT: Vi er enige i det meste Bård Misund skriver i sitt svar til oss 15. 11., selv om han unnlater å nevne den innlysende konklusjonen av sin egen argumentasjon; en styrt avvikling av hele oppdrettsbransjen.

– Er det smartere å foreta en styrt avvikling av bransjen, mens det enda er håp om å bevare fjordrekene og i hvert fall noen av lakseelvene våre? spør Hallgeir H. Langeland og Kjetil Nilsen.

Debattinnlegg

 • Hallgeir H. Langeland
  Styreleder, Naturvernforbundet i Rogaland
 • Kjetil Nilsen
  Naturvernforbundet i Rogaland
Publisert: Publisert:
Les også

Bård Misund 15.11.: Lukkede anlegg har fortsatt en vei å gå

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ja, det foregår et teknologikappløp innen akvakultur. På den ene siden kjemper de fleste norske aktører en desperat kamp mot naturen. Målet er å øke den enormt innbringende, men samtidig svært miljøbelastende produksjonen i de skjøre, åpne merdene. For å løse dette må de overvinne naturens egne reguleringsmekanismer; lakselus, parasitter, sykdommer, vind og vær. Mye tyder på at naturen foreløpig leder an. Siste skrik blant lakselus er en mutasjon som gjør dem «usynlige» for rensefisken.

Gigantisk konkurransefortrinn

På den andre siden blir det investert store summer av både norske og utenlandske selskaper for å knekke koden med lukkede matfiskanlegg, både i sjøen og på land. Misund og flere av hans forbundsfeller har innsett at det må være et gigantisk konkurransefortrinn å produsere laksen der den skal spises, i stedet for å frakte den over halve jordkloden. Det finnes mange testanlegg i Kina, Japan, Canada og USA og Europa som gjør stadige fremskritt og enorme investeringer. De fleste norske aktører er derfor skeptiske til å bruke penger på å akselerere denne utviklingen. De innser at den dagen koden for landbasert oppdrett knekkes er det sannsynligvis over og ut med det norske lakseeventyret. Og den dagen kan komme raskere enn man tror.

Les også

Forskere mener lakselusmiddel kan føre til rekedød

Les også

– I fjordene er rekene borte. Ute på havet har det alltid gått opp og ned

I dette perspektivet; er det smart å foreslå en femdobling av norsk lakseproduksjon? Eller er det smartere å foreta en styrt avvikling av bransjen, mens det enda er håp om å bevare fjordrekene og i hvert fall noen av lakseelvene våre? Eller kanskje heller lede an i utviklingen av lukkede anlegg med sikte på å bli en internasjonal teknologileverandør?

Tromsø sier nei

Denne uken besluttet kommunestyret i Tromsø å gjøre nettopp dette siste; de sier nei til alle nye oppdrettsanlegg, og eksisterende anlegg får bare fornyet konsesjon om de går over til lukkede anlegg. Igjen ønsker Naturvernforbundet at de andre politiske partiene i Nye Stavanger kommer på banen. Hva mener Høyre, Frp, Venstre, Ap, SP og KrF er det riktige?

Les også

Hallgeir H. Langeland og Kjetil Nilsen: Hvordan skal Nye Stavanger løse oppdrettsproblemene?

Les også

Bård Misund: Er lukkede oppdrettsanlegg svaret på miljøproblemer og fiskevelferd, og hva med lønnsomheten?

Les også

Hallgeir H. Langeland og Kjetil Nilsen: Norsk natur er ingen seddelpresse

Les også

Bård Misund: Lukkede anlegg har fortsatt en vei å gå


Les også

MDG vil rydde opp i oppdrettsnæringen

Les også

Lukka oppdrettsanlegg for Nye Stavanger


Les også

 1. Havbruket med milliondryss over Rogaland

Publisert:
 1. Debatt
 2. Lakselus
 3. Naturvernforbundet
 4. Laks

Mest lest akkurat nå

 1. Uvanlig mange små­barn vil tro­lig få luft­veis­infek­sjoner fram­over

 2. Her åpner en ny Dolly Dimples med musikk­pub

 3. Brannvesenet må hjelpe en person ned fra tre

 4. Ønsker klarere råd om forkjølelse

 5. Minst åtte døde etter skyting på universitet i Russland

 6. – Alt ville vært bedre om Jugo­slavia ikke hadde gått i opp­løs­ning. Nesten alle i Bosnia mener det