MDG-delegat reiser til landsmøte på en miljøfiendtlig måte

DEBATT: I Aftenbladet den 18 mai forteller Erlend Kristensen om sitt unødvendige energiforbruk for å komme til landsmøte i MDG på Lillehammer den 19. til 21. mai.

Svein H. Vormedal mener Erlend Kristensen kunne tatt toget til Lillehammer istedenfor å kjøre Tesla til landsmøtet i MDG. Foto: Carina Johansen

Debattinnlegg

 • Svein H. Vormedal
  Energiingeniør
Publisert: Publisert:
Les også

Bonus guttetur til landsmøtet for De Grønne!

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Han velger å kjøre med en Tesla dit. Denne bruker elektrisk energi som i Norge produseres, i det alt vesentligste, av vannkraft.

All denne energien ville blitt eksportert til Europa som erstatning for kullkraft dersom energien ikke ble brukt til å lade batteriene til en Tesla her i landet. I global sammenheng har derved Erlend øket CO₂-utslipp ved sin reise ganske betydelig.

Erlend kunne tatt toget til Lillehammer. Da samfunnet har vedtatt å opprettholde de nødvendige togrutene, blir den totale vekten, rulle- og luftmotstanden av lokomotivet og vognene og derved energiforbruket til turen lite påvirket, med Erlend i tillegg som passasjer.

Kjører utelukkende på kull

Å forflytte seg krever energi. En Tesla veier over to tonn og bruker dermed mer energi enn lettere biler. Da Teslaen bruker energi i den mest foredlede form som elektrisitet, og henter den energien fra et nettverk som hovedsakelig blir forsynt fra kullkraftverkene, blir det mest korrekt å regne at slike biler kjører utelukkende på kull.

Vi som brukte et langt mer miljøvennlig drivstoff som bensin og bare kjørte til Sirdal, behøver sannelig ikke ha dårlig samvittighet.

Først den dagen da all elektrisitet produseres miljøvennlig, blir situasjonen en annen. Enn så lenge blir det slik at å redusere elektrisitetsforbruk i Norge eller i Tyskland, medfører reduksjon i utslipp fra kullkraftverkene i Europa.

Ikke dårlig samvittighet

Erlend forteller også om sin «miljøvennlige» påsketur til Sveits i en slik kulldrevet Tesla. Vi som brukte et langt mer miljøvennlig drivstoff som bensin og bare kjørte til Sirdal, behøver sannelig ikke ha dårlig samvittighet.

At en kandidat til stortingslisten hos MDG forstår så lite av sammenhengen mellom energiformer, energiforbruk og klimaproblemene, er bekymringsfullt. Når Erlend påstår å ha kuttet sine CO₂-utslipp med mer enn 40 prosent ved kreativitet og nytenkning, blir jeg ytterligere bekymret.

Les også

 1. Tog 20 ganger mer miljøvennlig enn fly

 2. Slutt på gratis Tesla-lading

Publisert:
 1. Debatt
 2. CO2
 3. Erlend Kristensen
 4. Tesla
 5. Utslipp

Mest lest akkurat nå

 1. I januar måtte han bruke rullator for å bevege seg. Så fikk han hjelp fra Stavanger kommune

 2. Amanda Gorman (23) har en helt spesiell grunn til å ikke være med på vennenes selfier

 3. Byggefirma greier nesten ikkje bygga fort nok

 4. Fin start på uka – kan bli 18 grader på tirsdag

 5. Fikk kjeft etter 40 sekunder. Resten ble en fest for Viking-trenerne

 6. Viking-børsen: Joe Bell best da Viking feide over Brann