I Norge bruker vi en milliard plastposer i året

DEBATT: Da jeg bodde i Tyskland på 90-tallet var det ingen som ble tilbudt plastposer i butikken, og på lik linje med nøkler og penger var handlenettet alltid med i lomma.

Publisert: Publisert:

«Vel hjemme i Norge ble jeg oppmerksom på at betjeningen i kassen alltid spurte om jeg ville ha pose. Her tar vi det fortsatt for gitt å få en ny pose for hver ting vi kjøper», skriver Eva Berge. Foto: Colourbox

Debattinnlegg

 • Eva Berge
  Medlem i Miljøpartiet De Grønne
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Med norske vaner var det lett å glemme, og betjeningen himlet med øynene da jeg spurte etter pose.

Handlenett ble en selvfølge

Etter hvert ble medbragt handlenett en selvfølge også for meg, en selvfølge jeg har fortsatt med siden da. Vel hjemme i Norge ble jeg oppmerksom på at betjeningen i kassen alltid spurte om jeg ville ha pose. Her tar vi det fortsatt for gitt å få en ny pose for hver ting vi kjøper. I Norge bruker vi en milliard plastposer i året.

Les også

Her blir hvalen avlivet etter å ha gått på grunn tre ganger


Kontinenter av plast flyter nå rundt i verdenshavene og forsøpler kystlinjene på jorda. Dyr som spiser plast og sulter i hjel, er foreløpig det tydeligste tegnet på at noe må gjøres. I land med så ulike forutsetninger som Kina, India, Frankrike, Irland og Rwanda har de innført forbud eller restriksjoner mot bruk av plastposer. I Norge må vi nå starte jobben mot plastforsøpling både på system- og individnivå.

Butikkjedene kan bidra med mye. Jeg utfordrer med dette Kiwi, Mega, Rema 1000, H&M, Clas Ohlson, Glitter og alle andre butikker til å slutte og spørre om vi som forbrukere vil ha pose hver gang vi handler og heller kjøre kampanjer for bruk av eget nett.

Hvem blir først?

Gamle vaner er vonde å vende, og det kommer kanskje til å bli masete for personalet den første tiden. Som lønn for strevet skal de vite at de bidrar til mindre søppel i naturen, samt til velfortjent miljøkredibilitet for butikken. Hvilken kjede blir den første til å fase ut plastposen?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Anja tar toget fra Sandnes til Stavanger hver dag. Nå er det én ting som gjør henne bekymret

 2. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

 3. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

 4. Skjult koronasmitte bekymrer FHI

 5. Bent Høie: Ikke aktuelt med påbud om munn­bind

 6. Elsparke­syklist i Oslo kjørte på rødt lys – kan miste lappen

 1. Rema 1000
 2. Clas Ohlson
 3. Tyskland
 4. Kiwi
 5. Rwanda