Barnevernet har heldigvis brukerstemmer

Forrige uke ble det lagt frem forslag til en ny barnevernlov hvor begrepet atferd ikke lenger er med. Dette er noe vi kan være stolte av.

«Som et kort sluttord fra min side ønsker jeg å ta saken tilbake til dens utgangspunkt: Tilsynsrapporten etter Glassjenta-saken tilrår å ta atferdsbegrepet ut av barnevernets språk", skriver psykologspesialist og forsker Dag Ø. Nordanger.

Debattinnlegg

 • Dag Ø. Nordanger
  Dag Ø. Nordanger
  Psykologspesialist og forsker
Publisert: Publisert:
Les også

Her er hele historien om Glassjenta

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Min kronikk i Aftenbladet som satte et kritisk lys på atferdsbegrepet har skapt debatt. Særlig har atferdsviter Kjetil Viken utfordret meg. Som et kort sluttord fra min side ønsker jeg å ta saken tilbake til dens utgangspunkt: Tilsynsrapporten etter Glassjenta-saken tilrår å ta atferdsbegrepet ut av barnevernets språk. I rapporten har tilsynsmyndigheten valgt å la «Idas» brukerstemme komme tydelig frem. Brukergrupper av barn som har fått hjelp fra barnevernet, har lenge hatt dette som en kampsak. De er tydelige på sin opplevelse av at fokuset på deres atferd har bidratt til at de har følt seg objektivert.

Les også

Atferdsbegrepet innen barnevernet: Viken ignorerer «Glassjenta»

Forslag til ny barnevernlov

Jeg tror ikke vi bør tenke at brukerne misforstår sin egen opplevelse. At vi liksom bør forklare dem at deres opplevelse ikke har noe med atferdsbegrepet å gjøre. Tvert imot har vi en stadig sterkere tradisjon i Norge for å ønske velkommen tilbakemeldinger fra dem som kjenner våre begreper og metoder på kroppen, ta dem med oss inn i en refleksjon om hvorvidt «brillene» vi bruker kan ha noen blindsoner, noen utilsiktede effekter. Derfor ble det i forrige uke lagt frem forslag til en ny barnevernlov hvor begrepet atferd ikke lenger er med. Dette er noe vi kan være stolte av.

Alle diskurser har i seg idéer om hvordan ting henger sammen her i verden, det er det som definerer en diskurs.

Som jeg skrev i kronikken har jeg til gode å møte noen som ikke er opptatt av hva som ligger bak atferden, som ikke skjønner at atferd uttrykker tanker og følelser. Jeg ville heller aldri mistenkt Viken for noe annet, så han trenger ikke ta dette personlig. Men atferdsbegrepet inngår i likhet med alle begreper i psykologien i det man kaller en fagdiskurs. Vi har mange slike. Vi har eksempelvis en sterk medisinsk diskurs, en tilknytningsdiskurs, og en traumediskurs. Og vi har en atferdsdiskurs. Alle diskurser har i seg idéer om hvordan ting henger sammen her i verden, det er det som definerer en diskurs.

Les også

«Glassjenta» må føre til endringer

Jeg er selv en bærer av atferdsdiskursen. Alle psykologer er det, vi hadde for eksempel ikke kunnet behandle angst uten. Jeg vet derfor også at vi innen en atferdsdiskurs oftere har forstått for eksempel «utageringsatferd» som uttrykk for samspillsvansker i familien, enn som uttrykk for at barnet har traumatiske erfaringer. Her kan man bomme. Viken må gjerne mene jeg har gått meg vill og misforstår hele atferdsdiskursen, men jeg er i så fall ikke den eneste, og det vel nettopp det som er poenget her.

Les også

Slik skal Glassjenta-saken gjøre barnevernet bedre

Fantastiske faglige fremskritt

Lena Westbys innlegg viser at dette handler om mer enn teori og ordkløyveri. Hvilket perspektiv man velger, hvilken begrepsverden man opererer innenfor, kan gjøre en enorm forskjell for dem det gjelder. Institusjonen hun ledet fikk bort all tvangsbruk ved å ta et oppgjør med sitt atferdsfokus, og se vanskene i lys av en annen fagdiskurs. Den samme dreiningen går som en bølge gjennom BUFetat, blant annet drevet frem av kompetansehevingsprogrammet «Handlekraft». Dette er fantastiske faglige fremskritt, som med all tydelighet demonstrerer hvor viktig denne debatten er.

Les også

 1. Tar selvkritikk for Glassjenta-håndtering

 2. Glassjenta varsler søksmål

 3. Glassjentas historie til Stortinget

Publisert:
 1. Psykologi
 2. Barnevern
 3. Angst

Mest lest akkurat nå

 1. Sandnes-bedrift får kritikk av Arbeidstilsynet etter dødsulykke

 2. Mangemillionærer inn på eiersiden i Oilers

 3. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger

 4. «Her er det Oilers for alle pengene»

 5. Hun ble alvorlig syk. Karrieren var i fare. Et år senere leverer hun et aldeles praktfullt album

 6. Brannen ved barnehage i Stavanger er slukket