Gode intensjoner redder ikke klimakrisa

DEBATT: Mange med meg mener at klimatoppmøtet i Glasgow ble en fiasko. Etter tretti år med gode intensjoner fortsetter klimautslippene å øke.

«I de 30 år verden har forhandlet for å fase ut bruk av fossilt drivstoff, er det blitt produsert som aldri før. Oljeland som Norge har tjent seg søkkrike», skriver Sigbjørn Grønås.
  • Sigbjørn Grønås
    Professor emeritus, meteorologi, UiB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Optimistiske utregninger av hvor mye global temperatur vil øke om alle land innfrir sine intensjoner, er uten verdi. En økning på 1,5 grader skjer trolig før 2030 og en økning på 2,0 grader før 2050. Noe reduksjon i utslippene vil vel verden oppnå i de neste tiårene, men oppvarmingen blir etter alt å dømme katastrofal fram til år 2100.

Norge har tjent seg søkkrike

Det er påvist at det er produsenter av fossilt drivstoff som har hovedskyld for klimakrisa. Alle produsenter har siden 1965 visst at bruk av deres produkter påvirker atmosfærens drivhuseffekt med alvorlig oppvarming som resultat. Likevel har de gjort alt de kan for å så tvil om denne kunnskapen. Det er kriminelt å bevisst ødelegge klimaet på jorda. Men i de 30 år verden har forhandlet for å fase ut bruk av fossilt drivstoff, er det blitt produsert som aldri før. Oljeland som Norge har tjent seg søkkrike.

Klimaforhandlingene forutsetter at overgangen vekk fra fossilt drivstoff skal være drevet av mindre etterspørsel ettersom fornybar energi vinner fram og klimautslipp skattlegges. Kapitalismen skal gjøre jobben. Ingen skal klandres. På møtet i Glasgow prøvde Danmark og Costa Rica å få gehør for en annen fremgangsmåte, å fase ut selve produksjonen av fossilt drivstoff direkte. De vil at land skal slutte å lete etter nye kilder for fossilt drivstoff nå, og sette en dato for når produksjonen skal være over. Men de nådde ikke fram, ingen land med stor produksjon ble med. Norge var tydelig imot. Jeg mener at vi da, til tross for fine ord og mye arbeid, sa nei til å løse klimakrisa. I Glasgow var vi hyklere for å sikre oss retten til å fortsette å fyre opp under krisa for å bli rikere.

Galskap å lete etter mer

Dagens produksjon av fossilt drivstoff, inkludert alle våre plattformer i drift, står for 16 ganger mer CO₂ til atmosfæren enn det vi kan slippe ut for å nå målet om 1,5 grader. Det er intet annet enn galskap å lete etter mer.

Det er kriminelt å bevisst ødelegge klimaet på jorda.
Publisert: