Hva koster det å ikke omstille Norge?

DEBATT: Norge 2032 skal være like bra som Norge 2017 – selv om vi tjener penger på noe helt annet enn olje.

«MDG vil at Norge skal være det beste landet i verden, men også det beste landet for verden», skriver Anna Kvam og Rasmus Hansson.
  • Anna Kvam
    1. stortingskandidat for Rogaland MDG
  • Rasmus Hansson
    Nasjonal talsperson for MDG
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

«Kva kostar det», spør professor Klaus Mohn i Aftenbladet 31. juli. Han analyserer seg fram til at en omstilling av Norge, til et samfunn hvor vi lever av noe annet enn olje, vil bli dyrt. Mohns analyse er nødvendigvis ikke riktig.

En annen inngang til Mohns tekst kunne like gjerne vært: «Hva koster det å la være?».

Optimister

Miljøpartiet De Grønne analyse av framtiden er, enkelt forklart, slik: Vi er optimister. Verdenssamfunnet vil samle seg og vise handlekraft. Med det resultat at vi kan unngå de farligste klimaendringene. Paris-avtalen er slik sett en god start. Lykkes vi, betyr det også at etterspørsel etter fossil energi, som kull, olje og gass, vil synke. Vi har allerede funnet fem ganger mer enn vi kan utvinne. Fornybar energi, som sol og vind, vil vokse kraftig og erstatte fossil energi. I Kina satses det på solenergi, og verdens største solpark er nettopp ferdig. I India har energiministeren som mål at alle skal kjøre elektrisk innen 2030. Til og med sjefen i oljeselskapet Shell er nå i ferd med å kjøpe seg elbil.

I Norge vil vi skape framtidens grønne jobber.

Dette er en framtid Miljøpartiet De Grønne tror på, hvor kull, olje og gass, erstattes av sol og vind.

Les også

Anna Kvam (MDG): Nå kan valg-jokeren bli grønn

Risikerer Svarte-Per

Vår konklusjonen blir dermed slik: Etterspørselen etter Norges viktigste eksportprodukt, olje og gass, vil synke. Da har vi to valg: Enten starte omstillingen av Norge i dag, for å skape framtidens grønne arbeidsplasser. Eller vi kan kjøre på som før, slik Arbeiderpartiet og Høyre vil, og lete etter mer olje og gass. Dermed risikerer vi å sitte igjen med både Svarte-Per og tidenes bakrus om 15 år, når etterspørselen synker.

Regjeringen må snarest sette ned et utvalg, gjerne med Klaus Mohn som medlem. Dette har vi foreslått i Stortinget: En petroleumsmelding som ser på norsk olje- og gasspolitikk i lys av klimautfordringer, redusert oljepris og redusert etterspørsel. Kun SV stemte for vårt forslag.

Gradvis nedtrapping

Miljøpartiet De Grønne er optimister og tror vi klarer omstillingen. Derfor ser vi, i motsetning til Høyre og Ap, olje- og klimapolitikk i sammenheng. Det betyr at vi vil stanse leting etter mer olje, og vil starte en gradvis nedtrapping av norsk oljevirksomhet. Akkurat som i Frankrike, hvor president Macron vil stoppe all leting etter olje og gass på fransk territorium, vel vitende at han sitter på en av Europas største reserver av skifergass og -olje.

I Norge vil vi skape framtidens grønne jobber. De nye, grønne arbeidsplassene vil komme særlig innen tjenestesektoren, som digitalisering, kreative næringer, helse, men også i maritime, marine og biobaserte næringer. Og de som i dag jobber i olje og gass, har god grunn til å føle stolthet for jobben de gjør og vite at de skaper verdier som bidrar til en myk overgang til andre næringer.

Høyt velferdsnivå

Miljøpartiet De Grønne vil at Norge skal være det beste landet i verden, men også det beste landet for verden. Vi skal være det beste land å bo i, med høyt velferdsnivå og trygge arbeidsplasser. Et Norge uten olje skal på mange måter bli et helt normalt skandinavisk og nord-europeisk land, som Sverige, Danmark eller Tyskland. De er ikke så verst land å bo i de heller.

Publisert: