Gatekunstens tristesse

DEBATT: Med god organisering og høy kvalitetssikring er det mulig å plassere flott gatekunst på byens vegger. Men her har det sviktet i byen vår, for man har ikke klart å skille skitt fra kanel.

«Pedersgaten 9 har fått stå og forfalle i år etter år – det ser ut til at vi aldri blir kvitt denne grove forsøplingen av byen», skriver kunstkritiker Trond Borgen.

Debattinnlegg

 • Trond Borgen
  Trond Borgen
  Kunstkritiker i Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Lederen i kulturstyret, Annamaria Gutierrez, forsvarer Stavangers gatekunstpolitikk i et intervju 3. januar, hvor hun retter en bredside mot mitt kritiske perspektiv på fenomenet. Blant annet sier hun at: «Dette er lett tilgjengelig kunst som vekkjer stor interesse hos mange.»

Ser ikke forskjell

Jeg kritiserer ikke gatekunsten i seg selv; reiser du til europeiske og amerikanske storbyer, vil du snart se store veggmalerier av god kvalitet. Med god organisering og høy kvalitetssikring er det mulig å plassere flott gatekunst på byens vegger. Men her har det sviktet i byen vår, for man har ikke klart å skille skitt fra kanel. Ikke så rart, kanskje, når kulturstyrelederen i intervjuet bekrefter at hun i det offentlige rom ikke ser forskjell på billedkunst og en trekrokodille.

Les også

Kunståret 2016: Kvaliteten og forsøplingen

Gutierrez er også leder i kommunens kunstutvalg, som rommer kunstfaglig ekspertise og som er rådgivende i saker om utsmykking av byens uterom. Når hun går god for Nuarts oppfylling av dette byrommet med underlødige veggbilder – en ordning som går utenom denne styringsmekanismen – gjør hun rett og slett ikke jobben sin, som er å forvalte den demokratiske, regulerte ordningen som gjelder for utsmykking av dette uterommet. Lederen av kulturstyret og kunstutvalget er dermed blitt et demokratisk problem for Stavanger, og resultatet ser vi nå overalt i byen, i form av gatekunstens tristesse.

Tyr til den forslitte floskelen

Denne tristessen skyldes også at ordningen ikke er god nok når det gjelder gatekunstbemalte husfasader som forfaller pga. manglende vedlikehold. Se f.eks. på rønnen i Pedersgaten 9: ikke bare er den «besmykket» med en ytterst banal figur; huset har fått stå og forfalle i år etter år – det ser ut til at vi aldri blir kvitt denne grove forsøplingen av byen. Og dette er slett ikke det eneste eksempelet; vi trenger ikke gå lenger enn over til Nytorget for å se et lignende hus i stort forfall. Problemet her er dobbelt: Nuart snur ryggen til sine etterlatenskaper og føler ikke noe ansvar etter at veggbilder er kommet opp, annet enn å vise fram det de mener er de fineste eksemplene. Og kulturstyrelederen har heller ingen kritiske kommentarer til denne forsøplingen. Hun tyr til den forslitte floskelen enda en gang: Så lenge «Stavanger er satt på verdenskartet som gatekunstby,» droppes alle motforestillinger og alt er helt fint!

Immunforsvaret er sterkt svekket

Når jeg kaller Nuarts aktivitet for en pest som sprer seg i byen, er det bl.a. fordi en pest alltid vil svekke immunforsvaret. Immunforsvar vil i denne sammenheng ikke si at man skal forsvare kommunen mot enhver form for gatekunst, men at man skal sikre at kvaliteten er høy på alle plan. Det er dette som mangler i Stavanger, for Gutierrez bekrefter nettopp denne svekkelsen: Hun mener det er helt greit å privatisere den estetiske utformingen av byrommet, og hun mener tydeligvis at kunstutvalget, etablert nettopp for å sikre kunstfaglig kvalitet i det som plasseres i dette rommet, ikke skal befatte seg med en så viktig preging av vårt offentlige rom. Som kulturstyre- og kunstutvalgsleder fyller hun ikke den politiske funksjonen hun er satt til. Slik er immunforsvaret sterkt svekket.

Les også

 1. På tur for å se gatekunst i Østre bydel

 2. «Stavanger er forsøplet av gatekunst»

Publisert:
 1. Forsøpling
 2. Billedkunst
 3. Kunst
 4. Nuart
 5. Annamaria Gutierrez

Mest lest akkurat nå

 1. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

 2. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

 3. Haaland-scoring!

 4. Foreld­rene er avholds­folk. Selv produ­serer hun vin i verdens­klasse i Burgund

 5. Viking slo Bryne i drama - nå venter kvalik om opprykk

 6. Snublet mot bunnlag, likevel ble spillerne hyllet: – Naturstridig