Sikker kraftforsyning uten liberalisering

DEBATT: Knut Kroepelien i Energi Norge og Eimund Nygaard i Lyse/Energi Norge forsvarer det «frie» kraftmarkedet, som svar til meg den 23. april, og omtrent insinuerer at lys og trivsel uten et liberalt (spekulativt) kraftmarked hadde vært med stearinlys og parafinlamper.

Debattinnlegg

 • Ivar Andersen
  Stavanger
Publisert: Publisert:

«Konkurranse om kundene» brukes for å framheve fortreffeligheten, men hvilken konkurranse? På min faktura fra Lyse er det godt og vel 20 prosent som er konkurranseutsatt, og som kunne vært kjøpt hos annen leverandør. Resten er nettleie, faste tillegg og avgifter. Antar at det er omtrent likt hos de fleste vanlige forbrukere.

Uten denne såkalte konkurransen er trusselen at «vi slutter å utvikle den norske fornybarnæringen». Denne vindkraften, enten på land eller ute i havet vil vi greie oss godt uten. Effektivisering av eksisterende kraftverk, slik Lyse gjør i Lysebotn, og andre kraftselskap gjør ellers i landet, vil være mye bedre, og helt uavhengig av vind.

Smuler

Fornybarnæringen blir omtalt som Norges nest mest lønnsomme næring, med antall direkte og indirekte arbeidsplasser som dokumentasjon. Men om dette og de milliardene som nevnes er så gullkantede, så er det selvmotsigende at eierne (kommunene) er imot. Ut i fra reportasjer er min oppfatning at «smuler» er korrekt oppfatta. Offeret er langt større enn det en får igjen.

Felles arvesølv

Ut ifra de posisjonene Kroepelien og Nygaard har, ville alt annet enn å forfekte konkurransens fortreffelighet være jamgodt med oppsigelse. Kraftforsyninga er bygd opp og ut i tråd med industrialiseringa, og er sammen med vannforsyning og -behandling essensielt i vår infrastruktur, men er det noe her i vårt flotte og langstrakte land som ikke trenger å være utsatt for spekulasjon, fordekt som liberalisering, så er det vårt felles arvesølv, vannkrafta.

Les også

 1. Er kraftkabelen til Skottland død – eller bare skinndød?

 2. – Alle tjener på et internasjonalt kraftmarked

 3. – Hvem er «alle» hos Energi Norge?

 4. – Vannkraft er hverken laks eller olje!

 5. – Hvem tjener på kraftmarkedet?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Energi Norge
 3. Kraftverk
 4. Energi
 5. Vannkraft

Mest lest akkurat nå

 1. 14-åring frastjålet klesplagg på togstasjon - fire mindreårige er mistenkt

 2. Kommunen ber deg om én ting når du møter vaksinering

 3. Ett år etter stupeulykken skal Konrad (17) opereres i Thailand. Drømmen er å gå igjen

 4. Hva hvis vaksinen din kommer midt i sommerferien? Dette bør du tenke på.

 5. «Exit» flyttet inn i ekteparets hjem. Her er deres ti tips for å bygge drømmehuset

 6. Nå vil mange dyrke sin egen mat. Dette er de fem mest populære plantene