Paradis er en viktig utbygging for Stavanger

DEBATT: Stavanger bør tenke seg om to ganger før vi lar denne muligheten til en utbygging av Paradis sammen med Aker BP gå fra oss.

For ett år siden lanserte denne kvartetten store utbyggingsplaner for Paradis i Stavanger. Fra venstre prosjektdirektør Nicolay Schreuder i Bane Nor Eiendom, kommersiell direktør Anders Hannevik i Aker BP, konsernsjef Alfred Ydstebø i Base Gruppen og Torstein Storækre, administrerende direktør i Aker-selskapet FP Eiendom.

Debattinnlegg

 • Alfred Ydstebø
  Alfred Ydstebø
  Daglig leder, Base Property
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I lang tid har Base Property vært i kontakt med flere av landets viktigste industrimiljøer for å gjøre noe sammen i Stavanger-området, med mål om å få økt aktivitet i regionen – i lys av omstillingen vi skal gjennom de neste tiårene.

Parallelt har vi jobbet med Aker BP for å finne passende lokalisering av selskapets nye regionkontor, som skal spille en viktig rolle for selskapets satsing på teknologi og digitalisering. I september 2018 henvendte vi oss til Stavanger kommune med forespørsel om å detaljregulere planområdet mellom Strømsbrua og Lagård.

Les også

Flere investorer vil hit, men det de ønsker mangler

Les også

Amerikansk gigant lokker med nytt bygg til Aker BP i Hinna Park

Paradis best

Aker BP kunne velge mellom en utbygging på Jåttå, Forus eller Paradis. Valget var enkelt, Paradis var det beste området for å kunne realisere selskapets strategi om å rekruttere blant verdens største teknologitalenter.

For de beste studentene fra universiteter i inn- og utland kan velge og vrake hvor de vil jobbe og bo. Nærhet til den kompakte og sjarmerende sentrumskjernen i Stavanger, og en moderne og urban utvidelse av sentrum i Paradis, ble avgjørende.

Det ble også naturlig at Aker-konsernets eget eiendomsselskap, FP Eiendom, knyttes til prosjektet. Selskapet har blant annet stått for utbyggingen av Fornebuporten, der flere Aker-selskaper har sine hovedkontorer. Dermed etableres et nytt utbyggingsselskap bestående av nettopp FP Eiendom, Bane NOR Eiendom og Base Property.

Aker er et av Norges aller største industrikonserner og en av regionens største arbeidsgivere – i tillegg kommer alle ringvirkningene og ansatte i konsernets mange underleverandører.

Med min lokale forankring er målet med denne satsingen å tiltrekke flere av selskapene i Aker-sfæren til regionen vår.

Prosessen

I november 2018 presenteres planene for offentligheten, og et målrettet reguleringsarbeid settes i gang. Det skal ikke bare etableres et nytt regionkontor for Aker BP, det skal også bygges ut med hotell, annen næring, samfunnsinstitusjoner, store parkarealer, nye gang- og sykkelforbindelser og opp imot tusen boliger. Det arrangeres en internasjonal arkitektkonkurranse, der de inviterte kontorene er av formatet en utbygging på denne størrelsen krever.

Våren 2019 sender utbyggerne inn forslag til planprogram som forholder seg til retningslinjene i overordnede planer. Planprogrammet vedtas enstemmig av kommunalstyret for byutvikling. I mars 2019 vedtas kommunedelplan for Stavanger sentrum (sentrumsplanen) etter syv års arbeid. Den bekrefter de gjeldende retningslinjene for regulering av Paradis, dette vedtas uten endringsforslag.

For utbyggere, offentlige og private, er sentrumsplanen et etterlengtet verktøy og premissgivende for det videre arbeidet. Et komplett og omfattende planverk som bestemmer hvordan byen skal utvikles. Den gir klare og retningsgivende begrensninger, for eksempel når det gjelder høyder og volum.

Basert på dette starter utbyggerne selve reguleringsprosessen. Det gjennomføres en rekke dialogmøter med byplanavdelingen, og det arrangeres studieturer med alle involverte i prosjektet i inn- og utland – for å hente inspirasjon og forståelse for lignende byutviklingsprosjekter.

Alfred Ydstebø under et informasjonsmøte om Paradis-planene i januar 2019.

Det gjennomføres også en viktig og omfattende medvirkningsprosess, og i denne dialogen med innbyggere, institusjoner og politikere legges det klare føringer for at forslaget «The Long Green» er det beste for området. Det samme uttrykker kommunens administrasjon. Forslaget viser kontorer for Aker BP, «The Warehouse», inspirert av industriarkitektur og utformet for å passe inn i landskapsrommet.

Arkitektkonkurransen handlet ikke bare om næringsbygget til Aker BP, arkitektkontorene laget også forslag til områdeplan for hele området: En bydel med stor variasjon, rause rekreasjonsområder, tilgang til sjøen og høy utnyttelse langs kollektivaksen.

Vinneren av arkitektkonkurransen, ledet av Ghilardi+Hellsten Arkitekter, har denne helheten med seg. De tar medvirkning på alvor og finner kreative måter å innarbeide innspill på.

Illustrasjon av «The Long Green» av Ghilardi+Hellsten Arkitekter, vinnerutkastet i arkitektkonkurransen for Paradis.

Nytt flertall, ny politikk

I september 2019 er utbyggerne én måned fra å levere inn forslag til detaljregulering – basert på retningslinjene fra kommunen og politikerne. Da er det investert over ett års arbeid og rundt 20 millioner kroner i planen.

Samtidig er en ny politisk plattform under etablering, som 23. september setter til side det etablerte planprogrammet for Paradis. De vedtatte retningslinjene gjelder ikke lenger. I stedet skal det utarbeides en ny områdeplan, et reguleringsarbeid som all erfaring tilsier vil ta minst ett år. Kanskje to. Kanskje mer.

For fem år siden hadde Aker BP 400 ansatte. I dag er de 1700, og med konsulenter opp mot 2500 personer. Selskapet vokser stadig, nå også med attraktive teknologistillinger. Selskaper med vekstambisjoner som Aker BP trenger forutsigbarhet, de må ha tillit til prosesser for å kunne investere i et nybygg til flere milliarder kroner. Mandag 4. november avslører Dagens Næringsliv at Aker BP ikke lenger tør håpe på at Paradis blir en realitet, at planene om nybygg i Stavanger-regionen skrinlegges.

Stavanger risikerer nå at vinduet som åpnet seg etter tøffe år med oljekrise i 2014, 2015 og 2016, lukker seg. Et vindu som åpner og lukker seg i takt med oljeprisene, et vindu som styres av konjunkturene ute i den store verden. Vi mener derfor Stavanger bør tenke seg om to ganger før vi lar denne muligheten gå fra oss, og håper byens innbyggere, politikere og vi utbyggere sammen greier å finne fram til en løsning som får selskapet til å vurdere Paradis én gang til.

Les også

 1. – Stavanger kommune er blitt en uforutsigbar partner i byutviklingen

 2. Aker BP slipper ikke inn i Paradis ennå

 3. – Det nye flertallet i Stavanger må overbevise næringslivet om at arbeidsplasser er viktige for dem

 4. Aker BP dropper kontor i Paradis: – Hvis de ikke finner Stavanger attraktivt nok, får det bare være

 5. Naboer glade for at Aker BP dropper kontor-planene i Paradis: - Jeg trodde ikke det var sant

 6. Kari Nessa Nordtun om Aker BP-bråket: – Uheldig uttalelse

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Stavanger
 3. Paradis
 4. Alfred Ydstebø
 5. Base Property

Mest lest akkurat nå

 1. I ett europeisk land er det dyrere å feriere enn i Norge

 2. Kjørte i 94 km/t i 60-sonen - mistet førerkortet

 3. Het kokkekonkurranse på siste dag av gladmatens comeback-år

 4. Klart for fjerde koronavaksinedose i Stavanger

 5. «Klart det er mulig å dusje på natten»

 6. Disse gatene stenges i Sandnes søndag