Behov for mer kunnskap om organisert arbeidsliv

DEBATT: Organisasjonsgraden i arbeidslivet har vært svakt dalende de siste årene.

«En mangel i norsk skole har vært god nok plan for læring om det organiserte arbeidslivet knyttet til bedriftsdemokrati, samarbeid og medbestemmelse», skriver Stig Arne Bøe. Foto: Shutterstock/illustrasjonsbilde

Debattinnlegg

 • Stig Arne Bøe
  Nestleder i Negotia Ung
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Både regjeringen og arbeidslivets parter er opptatt av å øke organisasjonsgraden. Et innspill i denne sammenheng ble diskutert på Dagsnytt 18, nemlig om man i skolen skal styrke opplæringen om det organiserte arbeidslivet.

Partipolitisk uavhengig

Negotia Ung representerer unge arbeidstakere i privat sektor over hele landet. Tilbakemeldinger vi får er at mange har liten kunnskap ikke bare om generelle rettigheter i arbeidslivet, men også om hvordan det organiserte arbeidslivet fungerer. Kunnskapen er også lav når det gjelder samarbeidet mellom arbeidslivets parter og hvem de faktisk er. Alene det faktum at representanter fra Sosialistisk ungdom og Fremskrittspartiets ungdom kunne sitte i studio på Dagsnytt 18 og snakke om dette kun med omtale av én partitilknyttet hovedorganisasjon, viser at kunnskapsbehovet er stort. Som alle YS-forbund er Negotia partipolitisk uavhengig – noe som er viktig for mange arbeidstakere.

En mangel i norsk skole har vært god nok plan for læring om det organiserte arbeidslivet knyttet til bedriftsdemokrati, samarbeid og medbestemmelse. Om få uker skal Utdanningsdirektoratet sende på høring forslag til nye læreplaner. Der vil det være viktig å se på om læremålene ivaretar dette behovet. For Negotia Ung handler det om å skape forståelse for hvilke rettigheter man har i arbeidslivet, hvilke mekanismer som fungerer for lønnsdannelse i Norge og hvordan trepartssamarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndighetene bidrar med samfunnsansvar i store reformprosesser.

Viktig opplæring

Mange tror at arbeidstidsbestemmelser, femte ferieuke og sykefraværsarbeid er kommet av seg selv. Det er feil. Mye av dette er et resultat av prosesser og medbestemmelse som over tid har skjedd i norsk arbeidsliv. Dette er det viktig at kommende arbeidstakere får grunnleggende opplæring om.

Les også

 1. Entreprenørskap, personlig økonomi og nettvett skal inn i skolen

Publisert:
 1. Debatt
 2. Arbeidsliv
 3. Skole og utdanning

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt smittetilfelle i Time, smitta på reise innanlands

 2. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

 3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

 4. Varsler snø - og den blir liggende

 5. Nytt koronadødsfall ved SUS

 6. Politiutrykning etter melding om mistenkelig gjenstand på Boganes