Fylkesmannen må sette krav til Norsk Gjenvinning

DEBATT: Fylkesmannen ser gjennom fingrene/aksepterer at Norsk Gjenvinning (NG) driver det jeg mener er ulovlig, forurensende virksomhet på kai mot Gandsfjorden.

Tor Torkelsen på Gausel har sett seg lei på alt støvet som legger seg på tomta hans. Støvet kommer fra bedriften Norsk Gjenvinning. Bildet er fra mars 2016.

Debattinnlegg

 • Tor Torkelsen
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forurensningen består av sterk støvforurensning og støy, i tillegg til stor fare for brann. NG har en tillatelse fra Fylkesmannen som sier i pkt 1.8 at: «Mottak, sortering av avfall skal skje innendørs.» I tillegg til krav om lagring i samme punkt: «Trevirke skal være skjermet mot vind på grunn av brannfare.»

Tre ganger brann

Alvorlige branner har oppstått tre ganger hos NG de siste 3-4 år, og to ganger i gammelt trevirke lagret på kai. Det siste året har det vært 3-4 branner i gjenvinningsanlegg i Norge, men Fylkesmannen ser ikke ut til å bruke krefter på at NG skal etterfølge sin tillatelse. Mottak og sortering skjer ikke innendørs, og lagring er ikke skjermet mot vær og vind pga. brannfare.

Den 19.09.2018 sendte jeg en ny klage til Fylkesmannen med bl.a. følgende ordlyd: Vi er nå så lei av at bedriften (NG) driver med alvorlig forurensing av støv og støy med Fylkesmannens velsignelse. I stedet for å komme på befaring for å se hvordan vårt hus, utemøbler, biler ser ut etter sønnavind, der en lastemaskin driver og knuser gammelt trevirke med dertil meget skjemmende støy og ikke minst støvpartikler som fullstendig nedstøver alt vedr. vår bolig, svarer Fylkesmannen i brev av 08.12.2016: «Vi ser ingen grunn til å tvile på at aktiviteten på kaien kan oppleves sjenerende, og tviler heller ikke på dine klager på støv og støy.»

Hvorfor gjøres ingenting?

Da finner vi det merkelig at Fylkesmannen ikke gjør noe med problemet og setter krav til at bedriften etterfølger den tillatelsen den har blitt gitt. Videre mener jeg det er graverende at Fylkesmannen ikke har tatt seg tid til å besvare min klage av 19.09.18. Jeg trodde at Fylkesmannen var en institusjon som så til at ulovlig forurensning ikke skal skje.

Les også

Tor (71) bor i støvet fra Norsk Gjenvinning


Les også

«Oljeeventyrets gravplass» episode 1: Farlig støv

Les også

«Oljeeventyrets gravplass» episode 2: Ministeren

Les også

«Oljeeventyrets gravplass» episode 3: Den splitta bygda

Les også

«Oljeeventyrets gravplass» episode 4: Løgner?


Les også

 1. Krangler om forurensing i Vatsfjorden

 2. Gamle plattformer får nytt liv

 3. Vatsfjorden er en av de mest kvikksølvforurensede fjordene i landet.

 4. Grønt lys for å hogge opp gamle plattformer utenfor Stavanger

Publisert:
 1. Norsk Gjenvinning
 2. Gandsfjorden
 3. Avfall

Mest lest akkurat nå

 1. – Jeg skjønner veldig godt at dette er fortvilende

 2. Åpner i morgen: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 3. Fyrer løs mot Viking-speakeren: – Det er nok nå. Pakk sammen

 4. Snart øker takstene i bom­ringen

 5. Wiig gartneri sier opp 15, stenger all vinterproduksjon av tomat og agurk

 6. Har kontroll på brannen, vil fort­sette etter­slukking i flere timer