Finanskrise, fascisme og feilslått politikk

Europa er i dyp krise. Foreløpig lever Norge lykkelig uvitende om krisens omfang.

Publisert: Publisert:

Arbeidsløse Dimitri Karmillos (26) og faren, Panagiotis Karmillos (52), var blant de mange demonstrantene i Aten i fjor. Foto: Gorm K. Gaare

Debattinnlegg

  • Eirik Faret Sakariassen
    SV-politiker i Rogaland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Kommentar: I Hellas har de en regjering uten folkevalgte, med en bankmann som statsminister. Land rundt om i Europa innsetter teknokrater til å styre, fremfor valgte politikere. Spørsmålet blir hvem de jobber for å redde: folket eller bankene?

I begynnnelsen av mars deltok jeg på generalforsamling i Roma med European Network of Democratic Young Left (ENDYL) med unge sosialister fra hele Europa. På agendaen sto fascismens fremvekst i Europa og finanskrisen.

Mens jeg fra Norges side kunne berette om rekordlav arbeidsløshet, et av verdens mest likestilte arbeidsliv og et samfunn overflommet av melk og honning, møtte jeg alvorstyngede ungdommer. Kamerater fra Hellas som etter utdannelse visste at de ikke hadde en jobb å gå til.

Det har lenge vært en spådom fra venstresiden at vi kom til å få en finansiell krise, og at arbeidere ville måtte betale. Høyresiden ristet lenge på hodet over denne "skremselspropagandaen". Vi fikk rett. Dessverre.

Hat skaper ingen jobber, rasisme stanser ingen kriser. Folk gjør!

Når krisen rammer Norge er usikkert. Men at vi vil bli påvirket er sikkert. Vår eksport til Europa vil svekkes ytterliggere, ettersom flere land sliter med handelskraft. "Heldigvis har vi oljå", sier mange. Da er det viktig å huske at vi har opplevd økt arbeidsledighet og mindre økonomiske kriser etter vi fikk oljå. Tryggheten til det norske folk ligger i velferdsstatens styrke og arbeideres sterke rettigheter.

Frp vil ha økt bruk av Oljefondet, men kritiserer regjeringen for dobbeltmoral når vi bruker mer oljepenger. Handlingsregelen, som et stort flertall på Stortinget er for, slår fast at man kun skal bruke 4% av avkastningen på oljepengene. Men i krisetider, som i 2008, hadde vi råd til å bruke ekstra. Hele tanken bak handlingsregelen, som også råder i mange norske familier: spar i gode tider for de dårlige tidene.

Historisk har vi sett hvordan økonomisk krise kan skape frustrasjon og tilstrømning til ytterste høyre side av politikken. Søken etter en enkel løsning gjør det lett å finne en. I Europa og Norge spres myter om muslimer som fort planter seg som en sannhet. Enkelte jobber mot "en kulturell krig" i Europa, og skylder krisen på innvandrere og særlig muslimer. Sannheten er at krisen er skapt av uansvarlige politikere og uærlige, rike, hvite forretningsmenn.

Hat skaper ingen jobber, rasisme stanser ingen kriser. Folk gjør! Vi må finne et annet svar på krisen enn Ungarn gjorde. I Ungarn har partiet Fidesz, med høyreekstreme tendenser, en oppslutning på 53 prosent, og 67 prosent av setene i parlamentet.

Det har sjelden vært enkelt å være for norsk EU-medlemskap. Den siste tiden er intet unntak. Det er en stund siden jeg har hørt et rop om at vi må inn i EU. At noen i det hele tatt fortsatt klamrer seg til deres drøm om "et forent Europa" er ubegripelig. Særlig i en tid hvor EU rakner fra alle kanter.

Den europeiske unions løsning på problemene griper dem ikke an ved roten. Det som — kort forklart - skapte krisen var en deregulert banksektor og lite demokratisk, offentlig kontroll over arbeidsplasser og stadig svakere fagforeninger. EUs svar er mer av det. De krever omfattende privatisering, deregulering og store kutt i offentlig sektor. De aller fleste vet at man ikke slokker en brann med bensin. Det gjelder tydeligvis ikke EU-byråkratiet.

Det å se folk sove ute er et syn jeg aldri greier å vende meg til. I Norge har vi få hjemløse, og de som er det, har som regel tak over hodet uansett. Vi har laget et sikkerhetsnett. I resten av Europa finnes ikke dette nettet. Det gir mange netter under åpen himmel. Også denne vinteren endte mange mennesker livene sine i rennesteinen. De som overlevde, har mange varme måneder foran seg, før vinteren kommer tilbake.

Lønnstrenden i Europa har vært økning, nå får f. eks tyske arbeidere lønnsreduksjon, mens ordinære utgifter er på samme, eller høyere, nivå. For mange gjør dette at man ikke får endene til å møtes

Dette er ikke en krise som handler om grekeres høye pensjoner eller tyskeres høye lønnskrav, men en krise som skyldes struktur. Den skyldes et system: kapitalismen. Nå mister folk i hele Europa hus, hjem og jobb. Den samme kapitalismen som en gang løftet dem ut av fattigdom, kaster dem hardt tilbake i den nå. Det er realiteten!

Vi trenger en grunnleggende annerledes struktur for samfunnet. Vi trenger et økonomisk system som setter folk foran penger, arbeidsplasser foran privatisering, fellesskap foran skatteletter. Det systemet kalles sosialisme!

Sosialister tror på en offentlig, strategisk kontroll over kjerneområder som transport, skole, helsevesen, vann, renovasjon, barnehager, som alle bør være under folkelig kontroll.

Uten å få Stalin, Mao eller Castro slengt etter meg som kallenavn mener jeg dette handler om de grunnleggende verdier. I en menneskerettighetsdebatt mot bystyrerepresentant Karina Helgesen Aase (H) stilte jeg et grunnleggende spørsmål:

Er det viktigste at alle har sko på beina, eller at noen har mange sko å velge mellom?

Hennes svar var det siste. Det sier mye om høyresiden og deres ufravikelige lojalitet til "det frie markedet". Det samme frie markedet gjør nå store deler av Europa frie - fra en jobb å gå til!

Eirik Faret Sakariassen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Viking leier ut tre spillere

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  4. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

  5. Dette skjedde i natt

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  1. Debatt