– Det er på tide å skrote pakkekalenderen

Jeg klarer ikke å la være å irritere meg over kalenderjaget som er i gang. Når ble liksom pakkekalender en standard?, spør stortingsrepresentant og firebarnsmor Margret Hagerup.

Desember er kalendertid. Men trenger vi egentlig pakkekalendere? Stortingsrepresentant Margret Hagerup vil ha sjokoladekalenderen tilbake. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Debattinnlegg

 • Margret Hagerup
  Margret Hagerup
  Stortingsrepresentant (H)
Publisert: Publisert:

Dette innlegget ble først publisert på Margret Hagerups blogg. Aftenbladet har fått tillatelse til å publisere teksten i sin helhet.

Hva mener du? Kommenter nederst i saken.

1. desember kommer ungene mine til å stå og stirre på en tom vegg, samtidig som utallige unger i alle aldre åpner sin første gave i desember. Det er sirlig innpakkede sokker, tannbørster, og alskens duppeditter. Det er øl og akevitt til far, hudkremer og duftlys til mor. Alle skal få. Hver dag. Frem til julaften.

Sånn har det blitt.

Margret Hagerup sitter på Stortinget for Rogaland Høyre. Hun er opprinnelig fra Time. Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen

Et kalenderjag

Jeg klarer ikke å la være å irritere meg over kalenderjaget som er i gang. Når ble liksom pakkekalender en standard? Nå har vi sågar kommet dit hen at man søker etter alternativer til pakkekalenderen. Verden står ikke til påske.

I min barndom fikk vi alltid julekalender med små sjokoladebiter. Jeg husker ennå den gangen jeg fikk en kalender som var formet som et lite hus. Jeg gledet meg til hver en luke, og det var alltid like spennende å se hvilken sjokoladefigur man fikk.

Men jeg skal innrømme at mamma faktisk laget pakkekalender til oss ungene, en gang. Vi var fire i tallet, så det var litt av en oppgave! Hun løste det ved at vi barna fikk åpne hver vår luke i firedagerssykluser. Det var spennende nok. Endelig skulle vi også få.

Men det ble aldri pakkekalender etter dette.

Det er på tide å skrote pakkekalenderen skriver Magret Hagerup i dette innlegget. Foto: Pål Christensen

Har blitt et hysteri

Den gang var jeg litt snurt da jeg besøkte venner, og kunne se gaver som hang sirlig innpakket på en vegg. Lengtende øyne kunne bare drømme. I dag setter jeg pris på mine foreldres valg.

For jeg har aldri lidd noen nød. Og det har ført til at jeg ikke har denne tradisjonen tett på livet. Takk og pris for det. Pakkefri desember har sine fordeler.

Jeg vil faktisk påstå at pakkekalender har blitt et hysteri, som nå også har forflyttet seg til den voksne verden. For den eldste generasjonen må det hele virke ganske absurd. Enkelte kan ennå huske tilbake til den tid hvor appelsiner var et eksotisk innslag i julefeiringen.

Til og med i Aftenpodden var det nyttige råd for pakkekalenderen. Har man 3-4 barn, løser man enkelt strevet ved å pakke alle gaver inn i samme pakke. Vips, så ble 96 pakker til 24.

Heldiggriser! Jeg snakker stadig med godt voksne mødre, som ennå sender pakkekalender til sine håpefulle små. Langt inn i 30-årene.

Det er på tide å stoppe hysteriet.

Les også

Julekalender på lavbudsjett? Vi har samlet tipsene.

Les også

Her er 50 av årets julehefter

Behov for en renessanse

Enkelte tar sågar til orde for alternative pakkekalendere. Det snakkes om aktiviteter og kos, og mer tid med hverandre. Pakket sirlig inn, i små lukelapper på en vegg. Jeg tilbringer tid med familien rett som det er. Det er faktisk noe av det kjæreste jeg gjør. Men trenger vi virkelig en lapp for dette?

Hva skjedde med den gode gamle sjokoladekalenderen? Spiser vi virkelig så mye snop i løpet av året, at denne har mistet sin sjarm og sin plass i juletradisjonene?

Det er ikke så farlig, så lenge du ikke bryr deg. Men søren heller, dette bryr jeg meg om. Sjokoladekalenderen trenger en renessanse. Det er på tide å skrote pakkekalenderen!

Publisert:
 1. Julekalender
 2. Blogg
 3. Margret Hagerup

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 2. – Vi må nok bruke dagen til å måke oss ut av hytta

 3. Sirdal-ordfører: – Kan i verste fall ta dager før strømmen er tilbake

 4. 457 personer testet i Stavanger - tre positive

 5. Sykkelbutikk i Sandnes har gått konkurs: Ti mister jobben

 6. Den britiske koronavarianten er påvist i tre Rogalandskommuner