Nå må vi ta oppgjøret etter 22. juli

DEBATT: Å ta oppgjøret etter 22. juli handler om at vi alle må stå opp mot hat, rasisme og konspirasjonsteorier. Konspirasjonsteoriene lever i beste velgående i dag. Konspirasjonsteoriene gjerningsmannen trodde på, er ikke borte.

«Det handler om at sammen bør vi finne ut hva som radikaliserer, hvorfor noen mennesker velger å gjøre som de gjør og hvordan vi kan forebygge det», skriver Henrik van der Hoeven.

Debattinnlegg

 • Henrik van der Hoeven
  Henrik van der Hoeven
  Fylkesstyremedlem, AUF i Rogaland
Publisert: Publisert:

Svein Erik Tuastad skriver i Aftenbladet 10. mai at «Det kom aldri eit oppgjer med tankegodset bak 22. juli, meiner AUF. Men å få til eit slikt oppgjer er lettare sagt enn gjort.»

Forsterker teoriene

Visse sosiale nettverk blir til «ekkokamre» og forsterker konspirasjonsteoriene enda mer. Veien fra ord til handling blir om mulig kortere. Det blir vanskelig for oss som samfunn å skille hvem som «bare har det i kjeften» og hvem som faktisk kommer til å legge handling bak ordene sine. Å lese i kommentarfelt på norske nettaviser gjør meg redd. Det er ikke uvanlig å se utsagn som: «Jeg mener at samfunnet er så godt som friskmeldt pga. at det var bare en eneste skrulling som møtte opp med våpen og mangel på empati. Jeg hadde vært mye mer bekymret om det var flere. Vi har vel lite grunnlag for å mistenke at dette skal skje igjen? Det blir uansett vanskelig å ta ensomme ulver (med mental sykdom). Hvorfor skal vi gå rundt å være redde for dem?»

De som skriver kommentarer som dette, glemmer at 22. juli ikke er det eneste terrorangrepet vi har hatt på norsk jord. 10. august 2019 ble Al-Noor-moskeen i Bærum angrepet. 22. juli var ikke et tilfeldig angrep. Det var et planlagt, politisk angrep. «Aldri mer 22. juli» kan vi ikke si lenger, fordi et høyreekstremt angrep skjedde igjen. Det er vårt felles ansvar å hindre flere angrep. At Ap nå vil sette ned en ekstremismekommisjon handler om at vi vil kartlegge, forebygge og utarbeide kunnskap om ekstreme miljøer.

Det handler om at sammen bør vi finne ut hva som radikaliserer, hvorfor noen mennesker velger å gjøre som de gjør og hvordan vi kan forebygge det. Tuastad skriver at oppgjøret AUF vil ha, bør heve seg over partistriden. Det skal det. Fordi ingen av stortingspartiene er ekstreme. Listekandidatene i Rogaland gikk sammen og skrev at selv om de er uenige om mye, er de enige om at oppgjøret etter 22. juli er et nødvendig, politisk oppgjør. Fordi vi må aldri glemme at 22. juli var et politisk motivert angrep.

Får et helt liv i kamp

Videre skriver han at oppgjøret har to sider; det politiske oppgjøret og det kontinuerlige oppgjøret mot hat, rasisme og konspirasjonsteorier. Disse to sidene kan gå hånd i hånd. Vi kan ta oppgjøret mot hat, rasisme og konspirasjonsteorier samtidig som vi tar det politiske oppgjøret. På den måten kan vi sørge for at de som ble drept 22. juli 2011 ikke bare får ett minutts stillhet, men et helt liv i kamp. På den måten skal vi aldri tie, på samme måte som vi lovte å aldri glemme.

Vi må aldri glemme at 22. juli var et politisk motivert angrep.

Les også

 1. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

 2. «AUF fortener å få ein debatt. Men dei har naturlegvis ikkje einerett på svara»

 3. 22- juli: – Skatteprofessor på ville veier

 4. «AUF fortener å få ein debatt. Men dei har naturlegvis ikkje einerett på svara»

 5. 22. juli: – De sviktet ikke, de ble beskutt

Publisert:
 1. Debatt
 2. 22. juli
 3. Svein Erik Tuastad
 4. Sosiale nettverk

Mest lest akkurat nå

 1. Inviterer til gjen­åpnings­feiring i Stavanger lørdag kveld

 2. I verste fall står hele Nye SUS ferdig på Ulland­haug først i 2040

 3. Da Haaland kom, så verdens­mesteren hans store svakhet

 4. Nå er huset og fasaden total­endret: – Folk kjører sakte forbi for å se

 5. – JESSSSS! Endelig slutt på å være politi

 6. Alsgaard glad for at han til slutt turte: – Det åpnet en del dører inni meg