Det nye flertallet gir idretten dårligere rammevilkår

DEBATT: Idretten og Stavanger kommune har mange viktige felles mål, som det er naturlig og nødvendig å samarbeide om for å nå.

Her det nye flertallet i Stavanger. Fra venstre varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Dag Mossige (Ap), Daria Maria Johnsen (MDG), ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), Eirik Faret Sakariassen (SV), Mímir Kristjánsson (Rødt) og Frode Myrhol (FNB).

Debattinnlegg

 • Stine M. Emilsen
  Stine M. Emilsen
  Stavanger Høyre, medlem i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Budsjettet som Ap, Sp, Rødt, SV, FNB og MDG presenterte for et par uker siden, viser uheldige og uventede kutt både i tilskudd til administrativ stilling i idrettslag og kutt i investeringer i anlegg.

Tilskudd til administrativ stilling i idrettslag har til hensikt å legge til rette for frivillighet i idrettslaget. Det vil si at tilskuddet genererer tusenvis av dugnadstimer. Idrettslagene opplever i tillegg økte krav omkring profesjonalisering. Det krever mer administrative ressurser, ikke mindre. Idrettslag er bekymret og kuttet kan føre til blant annet dyrere medlemsavgift. Fagplan for Idrett oppfordrer idrettslag til å holde medlemsavgiftene så lave så mulig slik at alle kan delta. Kuttene strider dermed fullstendig mot det kommunen ønsker å oppnå.

I samme budsjettforslag legges det også opp til en utsettelse av investering i faste tribuner i Stavanger Idrettshall. Dette står som 1. prioritet i Fagplanen, og er også lagt inn i kommunedirektørens budsjett for 2020. MDG og Sp var med på å fremme forslaget, og det ble vedtatt med støtte også av FNB, 17.6.2019.

Utvikling av Lassa idrettsanlegg og kunstgress på dagens gressbane ble foreslått av Ap, V og MDG og også vedtatt 17.6.2019, med hele 61 stemmer. Dette utgår.

I strid med Fagplan Idrett

Dette viser en uforutsigbar politikk og gir idretten dårligere rammevilkår. Det er i strid med et overordnet mål i Stavanger kommune og i strid med Fagplan Idrett 2019-2034, vedtatt i Stavanger bystyre 17.6.2019, som sier: «Stavanger kommune skal legge til rette for at flere kan utøve idrett og drive fysisk aktivitet gjennom forutsigbare vilkår som sikrer mangfoldet i aktiviteten. Den frivillige, medlemsbaserte idretten skal sikres gode rammevilkår for å gi grunnlag for et omfattende og inkluderende aktivitetstilbud, særlig for barn og unge.»

Det nye flertallet viser også en ny måte å arbeide på. De velger å ikke ta med idretten på råd. Det gir grunn til bekymring.

Vil det nye politiske flertallet i Stavanger bryte samarbeidet med idretten? Eller har vi ulikt syn på hvordan et velfungerende samarbeid fungerer?

For å nå våre felles mål må vi dra i samme retning, og vi må gjøre hverandre gode. Dialog og involvering er nødvendig. Det vil gi alle parter motivasjon til å finne gode løsninger, og styrken som trengs for å nå felles mål.

Reverserer kuttene

Etter sterk kritikk har dagens flertall hatt møte med Idrettsrådet. Synd at vi ennå mangler klar tale om at kutt reverseres.

Nå håper vi at dagens flertall viser klokskap, reverserer kuttene og inviterer til samarbeid for å styrke idrettens posisjon som folkebevegelse og drivkraft i samfunnet.

Publisert:
 1. Debatt
 2. Stavanger kommune
 3. Stavanger bystyre
 4. Stavanger Høyre
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. De var et av Norges største rockeband. Så raknet det.

 2. Pøbel takker Haaland for påminnelse og svarer på veggen i grisebingen

 3. Du skal lete lenge etter en bedre grillopplevelse enn den du får her

 4. Navnet frigitt etter dødsulykke på Sørlandet

 5. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 6. Er Trump i ferd med å miste grepet?