En enestående mulighet etter flyplassbrannen

DEBATT: Brannkatastrofen på Sola nylig var forhåpentlig en engangshendelse. Det er imidlertid nesten utrolig at parkeringshuset ikke var utstyrt med sprinkleranlegg, eller lett tilgjengelig brannslukkingsutstyr for slukking av en enkelt bilbrann.

– Dersom forslaget til bedre kollektivtilbud settes ut i livet raskt, kan det til og med hende at det ikke er nødvendig å bygge opp igjen det ødelagte parkeringshuset, siden biltrafikken blir vesentlig redusert, skriver Ivar Sætre. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Ivar Sætre
  Ivar Sætre
  Sivilingeniør, Stavanger
Publisert: Publisert:

Ifølge Aftenbladet 9. januar er det normalt over 3000 bilbranner i Norge. Med rundt to millioner biler betyr det at det er 1,5 promilles sjanse for at din bil begynner å brenne i løpet av et år.

Men brannen byr også på en enestående mulighet. Etter brannen må det forventes at det i lang tid vil bli parkeringsproblemer for alle bilister som skal til flyplassen. Med gjenreising av parkeringshuset kan det bli flere år med trafikkproblemer.

Dette kan i stor grad løses på en enkel måte:

 • 1. Forleng traseen for rute 2 og 3 helt frem til flyplassen, og øk frekvensen om nødvendig.
 • 2. Endre rute 42 (eller opprett ny rute) fra Sandnes slik at den tar raskeste veg fra Sandnes til flyplassen (uten unødvendig sightseeing).
 • 3. Opprett eventuelle ny bussruter direkte til flyplassen fra lenger sør på Jæren.

Foreslått før uten resultat

Dette forslaget til bedre kollektivtilbud på Nord-Jæren er tidligere foreslått direkte for Kolumbus og ledere i Rogaland fylke, men uten resultat.

Dersom forslaget settes ut i livet raskt, kan det til og med hende at det ikke er nødvendig å bygge opp igjen det ødelagte parkeringshuset, siden biltrafikken blir vesentlig redusert.

Redusert eksos

En bieffekt av forslaget vil selvsagt være at utslipp av eksos reduseres vesentlig, og gjør det mulig å realisere de urealistiske «klimamålene» som Stavanger kommune har vedtatt. Trafikken gjennom bomringene vil nok også minke, og det er kanskje ikke alle like glade for, selv om det er bra.

Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe ...

Publisert:

Flyplassbrannen

 1. Siste vrak er hentet ut av P-huset på Sola

 2. Rapport: – Parkerings­huset på Sola var ikke bygget etter brannreglene

 3. Avinor-sjefen: – Sprinkler­anlegg er meget sannsynlig

 4. Over 100 biler står fortsatt i p-huset på Sola – rivingen er i gang

 5. Pengestrid etter flyplass­brannen: – Ytterst oppsikts­vekkende, og direkte illojalt

 6. Vaskejobben koster Avinor 1,7 millioner kroner

 1. Flyplassbrannen
 2. Debatt
 3. Flyplass
 4. Kolumbus
 5. Stavanger kommune