Når Stavanger kommune stjeler eiendom

DEBATT: Den 2. mai 2019 behandlet kommunalstyret for byutvikling i Stavanger kommune detaljreguleringsplan 2667 for Varden i Storhaug bydel. Fremskrittspartiet var det eneste partiet som stemte mot denne saken.

Publisert: Publisert:

«Fremskrittspartiet er dypt bekymret for den nye flertallskonstellasjonens holdninger til eiendomsrett», skriver Mats Danielsen. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Mats Danielsen
  Fraksjonsleder i utvalg for by- og samfunnsutvikling (Frp)

Grunnen til at vi valgte å gjøre det er fordi vi mener at innbyggernes eiendomsrett ikke ivaretas i denne planen. Det skjer for eksempel ved at flere titalls private grunneiere ville mistet store deler av hagene sine.

Initiativ til inbyggermøte

Kommunen sendte planen på høring til alle berørte, utfordringen med det er at du har relativt kort svarfrist på slike høringer – og om du ikke følger helt med på Altinn i sommerferien, kunne du risikert at hagen din ble ekspropriert av kommunen. Fremskrittspartiet tok derfor initiativ til et innbyggermøte på Storhaug i vår, hvor det møtte opp over 50 engasjerte beboere. Dette førte videre til at kommunen fikk såpass mange merknader fra beboerne, at de ble nødt til å endre på hele planen – flere ganger. En seier for eiendomsretten, altså!

Denne planen er ikke unik i så måte, flertallet av detaljreguleringsplanene som utarbeides i offentlig regi, har liten eller ingen respekt for eiendomsretten. Dette så vi for eksempel også i reguleringsplan for boligområdet i Misjonsmarka sør. Her ble parkeringsplassene til Romsøe Conditori satt i fare og boligblokkene ble i praksis totalvernet. Som betyr at dersom en av beboerne skulle få et behov som tilsier at det må monteres en heis, så vil ikke dette tillates.

Det er ikke bare det offentlige som mangler respekt for den private eiendomsretten. Smedvig Eiendom søkte kommunen om å få bygge et kontorbygg på Lagårdsveien for et års tid siden. Det var for så vidt et bra prosjekt de søkte om – men det var et stort problem. Det var en huseier (Dag Bjørnsen) som eide en seksjon der hvor Smedvig ønsket å bygge kontorbygget sitt. Han ble ikke enig med Smedvig om et salg av seksjonen sin. Det så det ikke ut som om Smedvig brydde seg særlig mye om, så de ba kommunen om å omregulere en annen manns eiendom. Frp, Venstre og FNBs kamp for denne huseieren fikk heldigvis ørene til Smedvig i Løkkeveien til å spisse seg, slik at de kom til enighet med Bjørnsen.

Dypt bekymret

Fremskrittspartiet er dypt bekymret for den nye flertallskonstellasjonens holdninger til eiendomsrett. Fremskrittspartiet gikk til valg på å verne om den, imens Rødt, SV og Ap gikk til valg på å innskrenke den med mer offentlig overformynderi. På samme måte som Ap stemte for Smedvigs forsøk på å innskrenke eiendomsretten.

Publisert:

Les også

 1. Boliger kan ryke på grunn av kontorprosjekt

Mest lest akkurat nå

 1. Bussene står i Roga­land på grunn av streik – dette må du vite

 2. Naboidyllen på Tjens­voll slår sprekker: Penge­krangel, brakke­do og nye bad de ikke vil ha

 3. «Stopp, stopp», brøler Morten. «Nå dør jeg», er det siste han tenker før det smeller

 4. Se video: Her roter rottene rundt i en matbutikk i Stavanger

 5. Lettet Høiland etter å ha slått tilbake: – Har vært frustrerende

 6. Mann (19) pågrepet og siktet for drap på kvinne (20) i Bergen

 1. Debatt
 2. Byutvikling
 3. Stavanger kommune