For å ha en framtid trenger vi politisk endring nå

KLIMA: Vi kan ikke prioritere økonomisk vekst over det som holder oss i live.

«Vi må ha et regjeringsskifte med partier som prioriterer miljø», skriver Mina Klasson.
  • Mina Klasson
    Mina Klasson
    Stavanger
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I år har jeg hatt sommerjobb hos Framtiden i våre hender, en miljø- og solidaritetsorganisasjon. Jobben gikk ut på å gå dør til dør for å snakke om matkasting, verdens tekstilindustri og overforbruk/sløsing av ressurser i Norge.

Etter å ha banket på kanskje 5000 dører i Arendal, Kristiansand og Stavanger er det noen ting jeg har irritert meg over. Jeg er lei av pensjonister som sier at vi unge er så flinke og engasjerte, men som ikke har lyst å engasjere seg fordi de er «for gamle». «Dere kommer jo til å ordne opp i dette», sier de. Jeg er lei av middelaldrende menn som ler av meg når jeg snakker om miljø og sier vi har et utrolig høyt forbruk i Norge. Jeg blir spesielt irritert når sånne menn skylder på dagens ungdom for at vi er bortskjemte. Det er ikke vi som skapte miljøkrisa.

Siden vi bor i et så velstående land, mener jeg vi har plikt til å bidra.

Jeg blir sint på dama som sier hun har sju biler. Jeg blir trist av de jeg møter i døra, som ikke har noe håp igjen for framtiden. Kanskje mest av alt, synes jeg det er tragisk at menneskene som bor i de fineste funkishusene med basseng, fire etasjer og Porsche, slenger igjen døra foran meg fordi de ikke vil ha dårlig samvittighet av å høre på sakene jeg vil fortelle om. Det er et privilegium å ikke bry seg.

Les også

Klimaforskerne har aldri vært sikrere: – Mer intenst for hver grad temperaturen øker

Liten boble

Vi bor i en liten boble i Norge, og melder oss ut av miljøkrisa fordi vi «ikke kan gjøre noe med det». Når vi sier det, tror jeg vi glemmer at vi ligger på topp i verden på BNP per innbygger. Vi har også det største statseide fondet i verden, verdt 12. 246.454 .971 .788 kroner sist jeg sjekket. Det betyr at vi har mye påvirkningskraft overfor alle land i verden.

Siden vi bor i et så velstående land, mener jeg vi har plikt til å bidra. Jeg forstår at mange er kritiske til utfasing av fossil energi, men sannheten er at Norge er altfor avhengig av olje og gass. Det er ikke trygt ettersom oljeprisen er upålitelig. Vi kan ikke prioritere økonomisk vekst over det som holder oss i live.

Ordne opp her hjemme

Staten må investere i og subsidiere fornybar energi. Ikke minst må vi slutte å sløse med ressurser som vi gjør i dag, og regjeringen må legge frem en sirkulær økonomistrategi for å få slutt på bruk og kast. Norge har hatt høyere CO₂-utslipp per innbygger enn Kina, Thailand og India siden 1960, ifølge The World Bank. Før vi klager på andre land om at de må omstille seg, må vi ordne opp her hjemme.

Hadde vi i tillegg inkludert utslippene fra olje og gass som vi eksporterer, hadde tallene vært mye høyere.

Ifølge norskpetrolium.no dekker norsk oljeproduksjon «om lag to prosent av verdens samlede etterspørsel etter råolje. Norges produksjon av naturgass dekker om lag tre prosent av verdens etterspørsel, men som eksportør er Norge en betydelig aktør. Norge er verdens tredje største gasseksportør, kun bak land som Russland og Qatar. Norge forsyner EU med mellom 20 og 25 prosent av det totale gassforbruket. Nesten all olje og gass som produseres i Norge eksporteres.»

FNs generalsekretær António Guterres håper den nye rapporten fra FNs klimapanel betyr slutten for kull- og oljenæringen. Det håper jeg også.

Valget denne høsten er sinnssykt viktig. Nå handler det ikke lenger om å stoppe klimaforandringene fra å begynne, men å hindre dem i å bli enda verre. Det handler om å stoppe på 1.5 grader, istedenfor å fortsette mot 3–4 graders økning i temperatur som vi går mot i dag. Vi må ha et regjeringsskifte med partier som prioriterer miljø.

Mange miljøbevisste

Heldigvis har jeg ikke bare truffet klimafornektere i sommer. Jeg har også snakket med mange hyggelige og miljøbevisste folk som ga meg håp. Uansett hva du stemmer, engasjer deg gjerne i miljøorganisasjoner som Framtiden i våre hender, Regnskogfondet og Greenpeace. Det gjør en stor forskjell.

Publisert: