Tviler på om flyktningene bryr seg om motivene

DEBATT: Tidligere lektor Ove Eide bruker pensjonstiden til å fordømme, moralisere og mistro andre menneskers motiver. Kanskje han bør bruke tiden til å dyrke roser i stedet?

– Ove Eide tillegger Bjørn Maaseide (t.h.), Alfred Ydstebø (øverst t.v.) og Peter T. Smedvig i Aftenbladet 13. juni motiver som hverken han eller vi andre vet noen ting om, skriver Sigurd Vik.

Debattinnlegg

 • Sigurd Vik
  Sigurd Vik
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I et debattinnlegg i Aftenbladet 13. juni går Ove Eide sterkt til angrep på næringslivsledere som opptrer med en dualisme hvor de viser seg som råbarkede kapitalister på den ene siden, og gavmilde filantroper på den andre siden. Videre tillegger Eide dem motiver som hverken han eller vi andre vet noen ting om.

Glade for hjelp

Ove Eide trekker fram dobbeltheten til Alfred Ystebø, at han fremstår som en profittdrevet gründer, og at han i tillegg driver hjelpearbeid for syriske flyktninger i Libanon. Hvor Eide vil med dette poenget, skjønner ikke jeg. Kritiserer han Ystebø fordi han har fått medieoppslag om dette, eller kritiserer han Ystebø fordi han i det hele tatt driver med hjelpearbeid? Det må vel bare oppleves positivt at en person med kapital også ønsker å hjelpe personer i nød? Hva som er Ystebø sine motiver for å drive slikt arbeid, vet jeg ingenting om, men jeg tviler på om flyktningene i Libanon bryr seg om motivene. De er bare glade for å få hjelp. Da bør vi andre også heie på et slikt initiativ.

Om Smedvig-familien bor i London, blir for meg revnende likegyldig. Men at de gir en gave på 100 millioner, klarer jeg absolutt å glede meg over.

Flere feil

Videre serverer Eide et oppgulp om at Peter T. Smedvig sukrer pillen ved å la datteren gi millioner til bygging av studentboliger på Ullandhaug. I henhold til Eide gjorde Smedvig dette fordi han flyttet firmaet til London og som bl.a. medførte tap av arbeidsplasser. Her klarer Eide å skrive inn flere feil i samme setning. Det er riktig at Peter T. Smedvig personlig flyttet til London for ca. 25 år siden og driver investeringsvirksomheten derfra. At det medførte tap av arbeidsplasser, er helt ukjent, over 50 prosent av familiens investeringer er gjort i Norge. I 2015 feiret Smedvig sitt 100-års jubileum og ga da i gave til UiS et campus-hotell (ikke leiligheter altså) til nærmere 100 millioner kroner. Denne datteren som Eide nedlatende beskriver henne, er styreleder og den øverste ansvarlige for Smedvig sitt familieselskap. Om familien bor i London, blir for meg revnende likegyldig. Men at de gir en gave på 100 millioner, klarer jeg absolutt å glede meg over.

Der det går ganske så i surr for Ove Eide, er når han klarer å gå på innsiden av Bjørn Maaseide sitt hode for å forstå hans skjulte motiver for forretningsdrift. Han mener presentasjonen av det nye fondet Kraft Global gir inntrykk av å være et hjelpefond. Nå er jeg helt ukjent med dette begrepet innen fondsforvaltning, men Eide tillegger Maaseide at han prøver å la det hele fremstå som en form for veldedighet. Jeg har bare lest om Kraft Global gjennom pressen, men at Maaseide eller andre prøver å få dette fremstå som veldedighet eller hjelpefond, er noe som har tatt form inne i Eide sitt hode.

Ren spekulasjon

Eide gjør seg også opp noen meninger om passiv og aktiv forvaltning av aksjefond. Dernest skriver han at forvaltningshonoraret til Kraft Global trolig vil ligge betraktelig over det som indeksfondene krever. Dette er en ren spekulasjon fra Eide sin side. På den annen side, hvis Kraft Global kommer til å ha et høyere forvaltningshonorar, så får vel det bli en del av deres forretningsstrategi og et forhold mellom dem og deres kunder.

Eide karikerer Bjørn Maaseide som den omsorgsfulle forretningsmannen ettersom den nystartede banken Kraft Bank skal tilby økonomiske «redningsplanker». Maaseide skal i Eide sin øyne være en tvilsom, dualistisk person, som på den ene siden «hjelper» kunder i trenings- og helsebransjen og dernest innen finans, for så på den andre siden være den hensynsløse forretningsmannen. Kraft Bank kom for en tid siden opp med forretningsideen om å betjene en smal nisje av låntakere som har problemer i forhold til andre banker og finansieringsinstitusjoner. Et overraskende – og nesten rart konsept – mener noen av oss. Konseptet er imidlertid ikke rarere enn investorer fulltegnet emisjonen i banken i løpet av to dager.

Min antakelse er at investorene, og Maaseide, har en eneste overordnet ambisjon: Å gjøre banken til en økonomisk suksess, gjerne noe lignende Bank Norwegian. Hvordan Eide klarer å oppsummere at Bjørn Maaseide prøver å fremstå som en person som har skjulte motiver, som en velgjører, kontra å være en forretningsmann som vil tjene penger, må man ha lang psykologiutdanning for å forstå.

Ugreit i det offentlige rom

Ove Eide fremstår ikke bare som en moralist. Han fremviser også dårlig moral. I den forstand han fortolker andre menneskers motiver og intensjoner. Det kan kanskje vært greit om han gjør det i sitt eget sinn mens han eksempelvis dyrker roser. Men det er meget ugreit at han gjør det i det offentlige rom.

Les også

Kapitalismens to ansikter, som vist av tre lokale kapitalister


Les også

Maaseide har enorme ambisjoner for nytt aksjefond

Les også

Maaseide hentet inn 500 millioner til ny bank på to dager

Les også

Flust med kjendiser inn i Maaseide-banken


Les også

Hjelpe og trøste − «asylbaronen» Ydstebø driver nødhjelp i Bekaadalen

Les også

Kåring: «Fra å være kjent som finansakrobat med privatfly, har Alfred Ydstebø gjennom sitt engasjement i bistandsorganisasjonen Abri Aid vist en helt ny og sympatisk side ved seg selv.»


Les også

 1. Maaseide sammen med eks-en igjen og selger eiendom for 25 millioner

Publisert:
 1. Debatt
 2. Bjørn Maaseide
 3. Peter T. Smedvig

Mest lest akkurat nå

 1. Viking-tilskuer utestengt etter rasistiske rop mot Glimt-spiller

 2. Dette anlegget kan snart gi deg høyere strømpris

 3. Trafikkulykke i Sandnes

 4. – Fest løse gjenstander

 5. Politiets personkontroller må rapporteres

 6. Cupfinalekongen gnistret da Viking slo RBK. Nå venter Kongsvinger