Brauts ansettelse kan tolkes som en påskjønnelse for hans «brobyggerrolle»

DEBATT: Åpen folkekirke kunne ha presset fram den av kandidatene som vil vie likekjønnede, Torstein Lalim, men valgte i praksis å legge begrensninger på maktutøvelsen overfor et konservativt bispedømme.

«På grunn av sitt flertallsvedtak om å ville innføre en lære om ekteskapet som står i direkte motstrid til Bibelen, vil Den norske kirke og dens biskoper få stadig mindre betydning i bedehusland», skriver Petter Olsen i Sambåndet.

Debattinnlegg

 • Petter Olsen
  Medieleder i Indremisjonsforbundet og og ansvarlig redaktør for Sambåndet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Et flertall på åtte av Kirkerådets 15 medlemmer stemte til slutt på Ivar Braut, fem pekte på Torstein Lalim og bare to falt ned på forhåndsfavoritten Helge S. Gaard. Ivar Braut beskriver seg selv som «moderat konservativ». Torstein Lalim er den eneste av de tre som vil vie likekjønnede.

Les også

– Jeg vil være biskop for de famlende og spørrende og vil lytte til dem som har en skjult og stille tro

Ikke samlet

13 av 15 kirkerådsmedlemmer er enten med i Åpen folkekirke eller deler dens syn på vigsel av likekjønnede. Ifølge Vårt Land 13. desember stemte likevel åtte av dem for Braut og fem for Lalim. De opptrådte altså ikke som en samlet blokk. Gaard regnes også som konservativ og ble støttet av de to rådsmedlemmene som mener ekteskapet er for én mann og én kvinne. Kirkerådets leder og styremedlem i Åpen folkekirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, stemte ifølge Vårt Land på Lalim.

På direkte spørsmål fra Aftenbladet tidligere i høst om han vil vie homofile, svarte Ivar Braut slik: «Nei. Jeg aksepterer et forpliktende likekjønnet samliv som forenlig med kristent liv. Men ekteskapet er etter mitt syn bare for én kvinne og én mann. Jeg støtter imidlertid Kirkemøtets flertallsvedtak.»

Les også

Bekreftet: Ivar Braut blir den neste biskopen

Påskjønnelse

I Kirkerådets møte fikk Braut altså støtte fra noen av dem som er med i Åpen folkekirke eller sympatiserer med den. Lederen for Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, ble i Dagen 26. april gjengitt på at han «skryter av biskop Halvor Nordhaug, Ivar Braut og Harald Hegstad, som alle står for det klassiske synet (på ekteskap, min anm.), men som stemte for likekjønnet vigsel» på Kirkemøtet i vår.

Braut har blitt beskrevet som en brobygger i forbindelse med Kirkemøtets vedtak om å innføre liturgi for likekjønnet vigsel, og torsdagens ansettelse som biskop i Stavanger bispedømme bærer et visst preg av påskjønnelse for det. Åpen folkekirke kunne ha presset fram den av kandidatene som vil vie likekjønnede, Torstein Lalim, men valgte i praksis å legge begrensninger på maktutøvelsen overfor et konservativt bispedømme. Offisielt gir likevel Sandaker-Nielsen uttrykk for skuffelse over at Lalim ikke ble valgt.

Les også

Homofile har tro på Ivar Braut

Viktigst internt

På grunn av sitt flertallsvedtak om å ville innføre en lære om ekteskapet som står i direkte motstrid til Bibelen, vil Den norske kirke og dens biskoper få stadig mindre betydning i bedehusland. Ingen bedehusforsamling behøver å anse seg for å stå under tilsyn av Den norske kirkes biskoper, og det gjelder også for biskopen i Stavanger bispedømme. For Den norske kirkes egen del, og bispekollegiet, er det likevel grunn til å være glad for at Kirkerådet valgte en kandidat som sier han står for det klassiske synet på ekteskapet og vil legge vekt på forkynnelsen. Men som kirkerådsleder Kirsten Gunleiksrud Raaum sa som en indremedisinsk trøst til Torstein Lalim: Det kommer flere ansettelser.

Les også

 1. Velkommen, Ivar Braut

 2. Facebookpresten: Torstein Lalim kan bli den neste biskopen

 3. Fotballpresten: Helge S. Gaard kan bli den neste biskop

 4. Sykehuspresten: Sigrid Sigmundstad kan bli den neste biskopen

 5. Professorpresten: Bård Mæland kan bli den neste biskopen

Publisert:
 1. Stavanger bispedømme
 2. Ivar Braut
 3. Kirkemøtet
 4. Vårt Land
 5. Ekteskap

Mest lest akkurat nå

 1. Bevæpnet politi rykket ut til melding om skytevåpen på utested

 2. Flyttingen av Preikestolen ble kalt en uforståelig tragedie. Nå forteller regjeringskilder hva som egentlig skjedde

 3. Noen herlige retter, men hel­heten, balansen og vin­valgene har litt å gå på

 4. Stor oversikt: Disse veiene stenges under Tour of Norway lørdag og søndag

 5. Venter over 60.000 besøkende: – Vi skal skape liv i gatene

 6. Erlend (16) omkom i MC-ulykke: Faren ba vennene love ham én ting