Med sin karakteristiske arkitektur setter Ålgård gamle kirke en spiss på Ålgårds nye sentrum

DEBATT: Ålgård gamle kirke vil kunne gi kjærkomne muligheter for lag og organisasjoner, og dermed bidra til mer liv i sentrum.

Publisert: Publisert:

«Flere har meldt sin interesse for å bruke Ålgård gamle kirke», skriver Ørnulf Tendeland. Foto: Ørnulf Tendeland

Debattinnlegg

  • Ørnulf Tendeland
    Ålgård

Ålgård gamle kirke er i vinden igjen, ti år etter forrige diskusjon om rivning. Resultatet av prosessen den gang ble over all forventning, og resulterte i en ny kirke som både tjener lokalsamfunnet og står godt til den gamle. Nå går diskusjonen igjen, og selv om en del fortsatt vil rive, er det også muligheter for å utnytte den gamle kirken til det beste for mennesker og miljø på Ålgård.

Les også

Ålgård gamle kirke lever på lånt tid

Bidra til mer liv i sentrum

Med sin 100-årige historie og karakteristiske arkitektur setter den en spiss på Ålgårds nye sentrum. Den vil også kunne gi kjærkomne muligheter for lag og organisasjoner, og dermed bidra til mer liv i sentrum. Flere har meldt sin interesse for å bruke den, og det har sågar meldt seg en privatperson som vurdere å kjøpe kirken. Her er det spennende muligheter enten det skjer i regi av private, kommunen eller organisasjoner.

Selvfølgelig vil det kreve ressurser og innsats å vedlikeholde kirken. Slik er det med alle bygninger, og Ålgård gamle kirke har i så måte kostet skattebetalerne lite. Den ble i stor grad finansiert av ullvarefabrikken, og en enkel og nøktern konstruksjon har gitt lave vedlikeholdsutgifter. Om man etter 100 år må legge om skifertaket er det noe man må forvente, og som ikke nødvendigvis vil koste så mye i forhold til hva man får igjen av plass og stil. For stil har den gamle kirken. Den er klassisk Ole Stein, og med sin kompakte form og høye og bratte tak står den i en årtusengammel norsk og europeisk kirketradisjon. Den bidrar til en verdig og historisk innramming av Ålgårds nye sentrum.

Les også

100 år gammel kirke kan gå i graven

Trygt plantet

Og historie har Ålgård i bøtter og spann. Et industrielt eventyr i haugianismens ånd startet her i 1870 da Ole Nielsen startet opp Aalgaards Uldspinderi. Det gikk ikke lang tid før et knippe veldrevne bondegårder med ullproduksjon, lakse- og ålerettigheter hadde blitt til et helt tettsted. Nå er ullvareindustrien historie, men heldigvis har vi fremdeles bygninger og anlegg som vitner om den. Og vi har lokale virksomheter som kan føre sin historie tilbake til vekstperioden på slutten av 1800-tallet. Den lokale kjøttvaregiganten Jæder feiret nylig sitt 120-årsjubileum. Ålgård gamle kirke står trygt plantet midt i denne historien, og bør utnyttes til å formidle det spesielle med Ålgård.

Alexandria Algard var inne på noe viktig i sin kronikk om vellykket byutvikling i Aftenbladet 29. desember. Hun framhevet betydningen av et steds lokale potensiale når man planlegger framover. Eller mer konkret: Hvordan kan Stavanger bli mer Stavanger? Og for den saks skyld: Hvordan kan Ålgård bli mer Ålgård? Tettsteder à la Forus har vi uansett nok av.

Publisert: