Manglene i klimameldingen er påfallende

DEBATT: Selv konkluderer jeg med at klimameldingen simpelthen er for svak i forhold til alvoret og hastverket vi står i med å hindre en eskalerende klimakrise.

«Hadde klimameldingen reelt sett vært et «historisk taktskifte», ville jeg, klimastreikende, miljøorganisasjoner jublet på klimaets vegne. Det gjør vi ikke», skriver Ulrikke Torgersen.

Debattinnlegg

 • Ulrikke Torgersen
  Ulrikke Torgersen
  1. kandidat til Stortinget for MDG Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I avisen 15. januar kommenterer miljøminister Sveinung Rotevatn min kritikk av klimaplanen og påstår at den rituell og mangler substans. Vi lever i en tid hvor verden styrer mot farlige klimaendringer. For meg handler det ikke om å slå politisk mynt, det handle om friheten og tryggheten for min generasjon. Hadde klimameldingen reelt sett vært et «historisk taktskifte», ville jeg, klimastreikende, miljøorganisasjoner jublet på klimaets vegne. Det gjør vi ikke.

Les også

Ulrikke Torgersen: Skuffende klimamelding

Les også

Sveinung Rotevatn og Kjartan Alexander Lunde: Klimaplanen er et historisk taktskifte

Les også

Dette er Solbergs klimaplan

Nok en gjennomgang

Videre påstår miljøministeren at jeg ikke har argumenter for hvorfor jeg mener meldingen er mangelfull, med unntak av at den kommer for sent: Vel, her kommer nok en gjennomgang.

1. Regjeringen vil bruke ett hovedvirkemiddel for å løse klimaproblemene, nemlig å øke CO₂-avgiften. Dette er det samme som MDG foreslo i vårt alternative statsbudsjett, og det er bra. Men det er ikke nok med ett enkelttiltak. Transportsektoren er en av de største bidragsyterne til klimagassutslipp og trenger virkemidler som funker. Men det regjeringen så feilslått har gjort, er å med den ene hånden øke CO₂-avgiften, men med den andre kompensere for økt CO₂-avgift ved å sette ned veibruksavgifter like mye, altså med andre ord: Holde bensin- og dieselprisen på stedet hvil. At regjeringen ikke endrer på dette i klimameldingen, er blant de største svakhetene i meldinga. På NRK Debatten forrige uke, uttalte Venstres viktigste alliansepartner Høyre, at «det ikke er behov for å øke bensin- og dieselprisen» for å få til adferdsendring.» Sammenlagt ser det ut til at Rotevatn allerede får sitt sterkeste virkemiddel torpedert.

2. Klimameldinga har ingen plan for en rettferdig og grønn omstilling bort fra olja. Det eneste enkelttiltaket i klimameldinga som faktisk vil treffe oljenæringen, er økt CO₂-avgift. Men, med skattepakken som Stortinget vedtok i fjor, vil olje- og gassnæringen fremdeles ha svært gunstige betingelser. «Hovedmålet i petroleumspolitikken er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv», skriver regjeringen. Dette går på tvers av klimaforskningen som konkluderer med at enorme olje- og gassreserver må forbli i bakken, om vi skal vi nå målene i Paris-avtalen.

3. Det mest effektive enkelttiltaket i hele Klimakur-rapporten er å redusere kjøttforbruket ned til det nivået kostholdsrådene anbefaler. Regjeringen foreslår imidlertid ingen konkrete tiltak for å få dette til å skje.

Skuffet

Manglene i meldingen er påfallende. Selv konkluderer jeg med at denne meldingen simpelthen er for svak i forhold til alvoret og hastverket vi står i med å hindre en eskalerende klimakrise. På vegne av min generasjon må jeg dessverre si, tross Rotevatns svar, at jeg er like skuffet som jeg var i forrige uke.

Les også

 1. Nå kommer Ernas store klimaplan

 2. Fersk handlingsplan fra Hareide og Rotevatn: Slik vil de sikre fossilfrie anleggsplasser

 3. Oljeministeren deler ut årets lisenser: 30 oljeselskaper tilbys 61 nye lisenser

Publisert:
 1. Debatt
 2. Sveinung Rotevatn

Mest lest akkurat nå

 1. SAS-streiken: Disse 16 Sola-flyene er innstilt tirsdag

 2. - Vant til å omstille meg

 3. Renaa: – Fantastisk! Det er så kjekt å få så mange flinke kokker hit til byen

 4. Nytt fjordcruise til Rogalands første vingård

 5. Dødsulykke i Bodø: Politiet frigir navnet på omkommet Sandnes-kvinne

 6. Hadde mistet troen på Kroatia-turen, men så gikk flyet likevel