Virusets verste følger?

DEBATT: Pandemien etterlater mange usikre spørsmål, og få klare svar. Mye tro og synsing – mindre eksakt viten og faglige fakta. Alle bør opptre solidarisk for å etterleve myndigheters råd og regler.

«Globalt dør årlig langt flere av sult, drap og kjente sykdommer. Covid-19 er en forskjellskrise», skriver Per Henning Lerstad.

Debattinnlegg

  • Per Henning Lerstad
    tidl. helsesjef
Publisert: Publisert:

Til og med politisk ansvarlige gjør ikke det. Hvis folk flest synes tiltak er overdimensjonerte med uklare effekter, blir folk tiltakstrøtte med mindre tillit til å følge tiltakene.

Mediene retter søkelyset på antall smittede, dvs. ca. 2 av 100.000. De fleste bor i Oslo Øst og Viken der smittetallet er økende. Alt styres etter smittetall – og ikke i forhold til antall syke som er mye lavere – særlig blant de unge. Mange får ingen eller milde symptomer – og stadig nye muterte virus er umulig å bekjempe helt.

Verdensøkonomien var «syk» lenge før viruset kom.

Ca. 900 dør av vanlig influensa

Det er noe flere sykehusinnleggelser enn vanlig. Intensivkapasiteten er altfor dårlig. Ingen unner folk å bli syke, og de skal tas godt hånd om. Likevel går antall dødsfall etter covid-smitte ned og har en snittalder på 83 år – nesten lik vanlig levealder. Totalt var det færre døde i fjor enn tidligere år. Nå vaksineres jo stadig flere eldre også. Det er ofte uklart om folk dør av eller med covid-19. Samtidig dør årlig flere ca. 900 i vanlig influensa. Samfunnet stenges ikke ned av den grunn. Det er langt flere dødsfall i land med privatisert og lite fungerende helseomsorg.

EU og Norges trege vaksinestrategi er feilslått. Mye ville vært bedre med raskere vaksinering. Kan nå stadig flere vaksinerte likevel smitte andre, og skal de også fortsatt testes og gå i karantene? Hvor lenge varer vaksinen? Greit å vite før sommerferien. Har stengninger med enorme sosiale og økonomiske virkninger hatt dokumentert effekt? Er dette forholdsmessig og nødvendig? Er gode hygienetiltak og beskyttelse av de eldste tilstrekkelig?

2,5 millioner døde av korona tilsvarer bare 0,026 prosent av menneskeheten. Globalt dør årlig langt flere av sult, drap og kjente sykdommer. Covid-19 er en forskjellskrise. Sosial ulikhet tar liv og forsterkes nå – i fattigdom, rus, ensomhet, selvmord og psykisk avmakt. Fattige, ufaglærte, innvandrere, kvinner, unge og eldre, er fremst i permitteringskøen og ved arbeidsledighet. Folkehelsen ødelegges mer enn de som dør av selve viruset.

Varsla katastrofe

Verdensøkonomien var «syk» lenge før viruset kom. De rike landene får flest vaksiner. Mens covid-19 har 0,5 prosent dødelighet, har dødsraten ved andre epidemier vært nesten 70 prosent. Som tidl. helsesjef og på mine reiser til alle verdens 193 FN-land, har jeg selv erfart at mange fattige land ikke er helsemessig selvberget.

Pandemien var en varsla katastrofe. Hvorfor har vi da så dårlig planlagt beredskap? Er liv i fattigdom mindre «verdt» enn andres liv i verden?

Publisert:
  1. Debatt

Mest lest akkurat nå

  1. Mandag morgen går strømprisen til værs

  2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

  3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

  4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

  5. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

  6. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste