Jeg tror Stavanger fikk navnet sitt etter en penisstein

NAVNETEORI: Arkeologiprofessor Frode Iversen lanserer 14. november 2020 en ny teori om hvorfor Stavanger heter Stavanger. Etter min mening er han på feilspor. Det enkle, og sikkert riktige, er at Stavanger kommer av «viken med staven». Hvilken stav er det da snakk om?

Stavanger har fått første del av navnet sitt etter det mannlige kjønnsorgan, hevder innsenderen. Bildet viser to penissteiner som er utstilt i Arkeologisk Museum i Stavanger.

Debattinnlegg

  • Pål Mitsem
    Randaberg
Publisert: Publisert:

Det enkle og mest sannsynlige er at det i Vågen sto en penisstein, altså en stein som lignet på det mannlige kjønnsorgan, staven. Da ble det jo enkelt å betegne viken der denne steinen sto som Stav-viken, og etter hvert Stavanger, viken med staven. Slike staver var det mange av gammel tid. To av dem er utstilt i Arkeologisk Museum i Stavanger. Selve penissteinen var det jo enkelt nok å flytte, også når stedet fikk en kirke i nærområdet. Stav-betegnelsen på stedet der penissteinen sto kan lett ha overlevd flyttingen.

‘Vanger’ er uten tvil ordet for ‘vik’. Forsøkene på å få ‘stav’ til å være noe som er helt rett som en stav, har ikke vært vellykket. Det er ikke noe som er rett med Byfjorden og den innerste del av denne.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Borghild Fiskå er død

  2. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

  3. Da strømmen ble borte, tømte lokalbutikken fryseren og ga ut gratis is

  4. – Alle har en historie, og kanskje spesielt vi som sitter på dette toget til Egersund

  5. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

  6. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau