Jeg tror Stavanger fikk navnet sitt etter en penisstein

NAVNETEORI: Arkeologiprofessor Frode Iversen lanserer 14. november 2020 en ny teori om hvorfor Stavanger heter Stavanger. Etter min mening er han på feilspor. Det enkle, og sikkert riktige, er at Stavanger kommer av «viken med staven». Hvilken stav er det da snakk om?

Stavanger har fått første del av navnet sitt etter det mannlige kjønnsorgan, hevder innsenderen. Bildet viser to penissteiner som er utstilt i Arkeologisk Museum i Stavanger.

Debattinnlegg

  • Pål Mitsem
    Randaberg
Publisert: Publisert:

Det enkle og mest sannsynlige er at det i Vågen sto en penisstein, altså en stein som lignet på det mannlige kjønnsorgan, staven. Da ble det jo enkelt å betegne viken der denne steinen sto som Stav-viken, og etter hvert Stavanger, viken med staven. Slike staver var det mange av gammel tid. To av dem er utstilt i Arkeologisk Museum i Stavanger. Selve penissteinen var det jo enkelt nok å flytte, også når stedet fikk en kirke i nærområdet. Stav-betegnelsen på stedet der penissteinen sto kan lett ha overlevd flyttingen.

‘Vanger’ er uten tvil ordet for ‘vik’. Forsøkene på å få ‘stav’ til å være noe som er helt rett som en stav, har ikke vært vellykket. Det er ikke noe som er rett med Byfjorden og den innerste del av denne.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Ellevill Viking-jubel i Bjarne Berntsens nest siste hjemmekamp

  2. «Du har opplevd nok i livet ditt. Nå skal alt blir bra», sa Mats til Elisabeth. Så døde han på utenkelig vis.

  3. Skadet Erling Braut Haaland ferdig for året

  4. Bygger du på huset, får du nå en telefon fra skatteetaten

  5. Hvor mange kan vi være i jule­selskapet? Regnes hjem­vendte studenter som del av hus­standen?

  6. Farevarsel i Sirdal – kan komme en halv meter snø på ett døgn