Den nye folkevandringstiden

Det er totalt urealistisk å løse sosiale problemer gjennom migrasjon av milliarder av mennesker. De aller fleste sosiale problemene til landene i sør må løses lokalt.

Trangt om plassen på toget til Dhaka i Bangladesh. Befolkningsveksten i landene i sør er så enorm at selv om det skulle komme 25 millioner mennesker til Europa i året, ville disse regionene likevel øke i folketall.

Debattinnlegg

 • Peder Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Før jordbruksrevolusjonen begynte for 10.000–12.000 år siden var vi alle jegere og samlere. Antallet mennesker på hele planeten er da blitt anslått til mellom 5 og 15 millioner. En eneste by som Tokyo, Beijing, Seoul, Karachi, Mexico by, Lagos, Mumbai eller Kairo har nå flere innbyggere enn dette.

Peder Jensen, alias Fjordman.

Verdens samlede befolkning nådde for første gang en milliard mennesker omkring år 1800. Det tok alle Jordas folkeslag helt fra neandertalernes tid hundretusenvis av år å oppnå dette antallet. Etter Den industrielle revolusjonen har verdens befolkning vokst voldsomt de siste to hundre årene.

Verdens samlede befolk­ning vokser nå med rundt ett Romerrike hvert eneste år.

I løpet av de neste tre tiårene forventes det at Afrikas befolkning vil øke med mer enn en milliard personer. Kombinert med en sterk folkevekst skaper moderne transportmidler nå de største og raskeste folkevandringene verden noensinne har opplevd siden vår art først ble til.

Anslagene for innbyggertallet i Romerriket varierer fra 45 millioner til over 100 millioner mennesker. Et relativt vanlig anslag er 60–80 millioner mennesker. Ulike estimater antyder en global folkevekst på mellom 70 og 80 millioner i 2015. Dette betyr at verdens samlede befolkning nå vokser med rundt ett Romerrike hvert eneste år. Dagens folkevandringer er mye større og raskere enn Folkevandringstiden vi forbinder med Romerrikets fall.

Befolkningsveksten i Egypt på under en generasjon er altså større enn befolkningen i alle de nordiske landene til sammen.

200.000 flere per dag

La oss si at verdens folketall økte med 73 millioner mennesker i 2015. Dette tilsvarer en global folkevekst på over 6 millioner mennesker per måned, rundt 1,4 millioner mennesker per uke, nesten 200.000 per dag, mer enn 8327 per time, nesten 139 per minutt og 2,3 per sekund. Dersom du bruker 30 sekunder på å hente noe kald drikke i kjøleskapet, vokser planetens befolkning med rundt 69 mennesker på disse sekundene. Hvis du bruker en halv time på å spise lunsj, blir det omkring 4164 flere mennesker på Jorda i løpet av din lunsjpause.

Teksten fortsetter under bildet.

Nigeria folketall er nå på ca. 182 millioner, mot 89 millioner for 15 år siden, med økning på ca. 2,5 prosent i året (CIA, The World Factbook). Og fire av ti ønsker å flytte til et vestlig land, om de får mulighet til det.

I år 2050 kan Kongo ha slått følge med Nigeria og Etiopia blant verdens 10 mest folkerike land. På tross av stagnerende befolkning i Europa og Øst-Asia forventer analytikere at verdens befolkning vil øke med milliarder av mennesker i dette århundret. Forskere tror at Jordas befolkning kan øke til mellom 9,6 og 12,3 milliarder mennesker, kanskje mer, innen år 2100. Afrikas folketall kan vokse enormt til mellom 3,5 og 5,1 milliarder mennesker. Innen 2050 anslås det at fire av ti av verdens barn kan være en afrikaner.I 1897 var det 9,7 millioner egyptere. I 1996 var Egypts folketall 59 millioner mennesker. Landet passerte 87 millioner i 2014 og kan ha 137 millioner mennesker i år 2050. Denne folkeveksten bidrar til politisk ustabilitet. Til sammen hadde Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island i begynnelsen av 2015 en befolkning på omkring 26 millioner mennesker, inkludert nyankomne innvandrere. Befolkningsveksten i ett eneste arabisk land på under en generasjon er altså større enn befolkningen i alle de nordiske landene til sammen.

Ett eneste stort asiatisk land som Kina har en større befolkning enn hele det europeiske kontinentet, inklusive Russland. Det samme har India. Samlet antas Bangladesh og Pakistan å ha vokst med nesten 5,6 millioner mennesker i løpet av 2014. Folkeveksten i kun to muslimske land er i prinsippet nok til å oversvømme et lite europeisk land på ett eneste år. Med dagens tilvekst vil Pakistan nå en kvart milliard innbyggere innen en generasjon og fremdeles vokse. Samtidig omtales pakistanske innvandrere i vestlige land som en sårbar «minoritet», nesten som om de er et sjeldent neshorn på randen av utryddelse.

En viss økning i velstanden i det globale Sør vil ikke nødvendigvis føre til mindre migrasjon.

Europa som mål

Europeere er en global minoritet. Det har vi alltid vært, men i dag er europeeres andel av verdens befolkning mindre enn den noensinne har vært i historisk tid.

La oss si at det finnes minst 6 milliarder mennesker på planeten som har en lavere levestandard enn man gjennomsnittlig har i Tyskland, Norge eller Nederland. Hvis bare 9 prosent av 6 milliarder mennesker kunne tenke seg å flytte til Europa eller andre vestlige land, ville dette utgjøre 540 millioner mennesker, mer enn det samlede antallet innbyggere i hele EU.

Meningsmålinger viser at fire av ti personer i Nigeria vil flytte til vestlige land hvis de har mulighet til dette. Hvis 40 prosent av Nigerias raskt voksende befolkning gjerne vil flytte til Vesten, utgjør dette minst 73 millioner potensielle migranter fra ett eneste afrikansk land, som attpåtil regnes som Afrikas økonomiske stormakt. Store deler av verdens sørlige regioner er nå i bevegelse, også i land hvor det ikke er krig. En viss økning i velstanden i det globale Sør vil ikke nødvendigvis føre til mindre migrasjon. Tvert imot kan den internasjonale migrasjonen øke enda mer fordi flere mennesker nå har nok penger til å flytte på seg.

Hvis Afrika sender 100 millioner mennesker til Europa bare de neste fem årene, vil Afrikas befolkning fremdeles vokse. Muslimske land som Irak, Afghanistan og Pakistan har også stor folkevekst. Hvis den islamske verden og Afrika sender en kvart milliard mennesker til Europa de neste ti årene, vil disse regionene likevel øke i folketall.

Det finnes ikke noe annet reelt alternativ.

Kan føre til kollaps

Tallene er ment å illustrere befolkningsveksten. I praksis vil det sikkert ikke komme så mange, men bare det faktum at dette er teoretisk mulig burde mane til ettertanke. Den islamske verden og Afrika kan i de neste generasjonene i prinsippet sende en konstant strøm av migranter som er ti ganger større enn det vi ser nå. Selv om de gjorde dette ville det ikke løst grunnleggende sosiale problemer i den islamske verden eller Afrika. Det ville derimot trolig medført en kollaps i samfunnsstrukturen i mange europeiske land.

Det er totalt urealistisk å løse sosiale problemer gjennom migrasjon av milliarder av mennesker. De aller fleste sosiale problemene til landene i sør må løses lokalt. Det finnes ikke noe annet reelt alternativ.

Les også:

Les også

 1. Streng mot de svake

 2. Tuastad: Sats mykje meir på flyktningane!

 3. Kurs asylsøkere i vestlige kjønnsroller!

 4. Vi får ynskje Sylvi Listhaug lukke til med integreringa

 5. Godheit er ikkje naivt, uro er ikkje rasistisk

 6. Hvem skal vi slippe inn?

Publisert:
 1. Debatt
 2. Migrasjon
 3. Befolkningsvekst

Mest lest akkurat nå

 1. Anbefaler munnbind på buss og tog

 2. E39: Vogntog har satt seg fast - kø i området

 3. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil

 4. Sykepleiere på akutten på SUS: – Rekker ikke alltid å spise eller gå på do

 5. Levende fluer i november er brudd på reglene

 6. Overrasket i snøkamp