Er det trygt for kristne irakere å reise hjem?

Norske styresmakter har tatt feil før, med fatale følger. Gjør de det igjen?

Unge gutter er samlet til militær treningsleir for IS, i nærheten av byen Mosul i Irak.

Debattinnlegg

 • Gudmund Strøm
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I Aftenbladet 17/12 forteller Torbjørg og Ingvar Olimstad fra Suldalsosen den gripende historien om den Irakiske kristne flyktningen Saad Elias Shaba, som"i julegave"fra UDI har mottatt et endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

I en replikk til ovennevnte sak lørdag 19/12 skriver Aftenbladets politiske kommentator Tom Hetland. "Grunnløse asylsøkere skal avvises. Men hva med de som har en grunn?" Han understreker sitt poeng med å vise til to tidligere utvisningssaker, som endte med halshogging og tortur/drap. Norske styresmakter mente i sistnevnte tilfelle at utvisningen var trygg. Men de tok feil.

Kristne irakere

Saads avslag har begrunnelsen. "Det er trygt for kristne irakere å reise hjem"

Sannsynligheten for at Saad skal lide samme skjebne som de nevnte eksemplene overfor, er stor. Saads hjembyer Quaraqush (Iraks kristne hovedstad, ligger 30 km fra Mosul). IS erobret byen i juni 2014. Etter at de siste kristne fikk valget mellom å konvertere, betale beskyttelsesskatt eller dø, er alle kristne dratt. (august 2015).

Norsk Folkehjelps oppfatning av situasjonen – i motsetning til UDs – er at de frykter etnisk og religiøs rensning av de kristne i Irak. UDI synes heller ikke, i sin iver etter å sende Saad inn i en dødssone, å legge vekt på USAs advarsel om at situasjonen for Iraks kristne er i ferd med å bli "en humanitær katastrofe". UDI neglisjerer også det tyrkiske utenriksdepartementets nylige advarsel, datert 08.12.15, til sine innbyggere mot å reise til Irak (inkludert alle provinsene).

Rett på beskyttelse

Hvilke regler for beskyttelse (asyl) er det som gjelder for Saad?

Etter utlendingsloven § 28 har han rett på beskyttelse "dersom det er en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av bl.a. religion ".( § 28 første ledd bokstav a) For Saads del oppfylt.

"Eller stå i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet". ( §28 første ledd, bokstav b). For Saads del oppfylt.

Status som flyktning

Hvilke vilkår er det Saad må oppfylle for at han skal kunne få status som flyktning?

A: "Frykten for å returnere til hjemlandet skal være velbegrunnet". For Saads del oppfylt.

B. "Reaksjonene som Saad kan risikere må utgjøre forfølgelse". For Saads del oppfylt.

C: "Fare for forfølgelse må også ha sammenheng med hans religion". For Saads del oppfylt.

I tillegg til at ovennevnte punkter oppfylles, kommer også UNEs " vurdering av sterke menneskelige hensyn" Saad til gode: "I alle asylsaker der utlendingen ikke har krav på asyl skal det også vurderes om det er sterke menneskelige hensyn, eller om personen har en særlig tilknytning til Norge som kan gi en tillatelse etter utlendingsloven § 38". For Saads del oppfylt. Kona og barna har fått oppholdstillatelse, den eldste gutten ble for ikke lenge siden norsk statsborger. Saad kom til Norge i 2011. Situasjonen har siden den gang gått fra vondt til verst. Det at de tre minste barna er i fosterhjem gir en indikasjon på mor Thairas situasjon. Dersom Saad blir utvist vil det føre til at, "familien blir riven sund" i følge familien Olimstad.

Tom Hetland skriver avslutningsvis. "Men dragsuget av deportasjonene kan dra med seg mennesker som er i virkelig livsfare. Da er det skampletter i vente også for oss". Og ansvaret kan bli tungt å bære for de norske styresmaktene, dersom de igjen tar feil. Sannsynligheten er stor for nettopp det.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Kristen flyktning sendast dit alle kristne har flykta frå

 2. Send dei ut!

 3. Vil snu asylsøkere på grensa fra Sverige

 4. NOAS svært kritisk til Listhaugs asylforslag

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Viking leder - holder det til tre poeng?

 2. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes

 3. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste

 4. Brannvesenet måtte redde pipefast fugl

 5. Hun slet med stress. Elleve tegn på at du bør roe ned.

 6. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen