Mette barn lærer mer

DEBATT: Vi vet at barn som er mette, får med seg mer læring enn sultne barn.

«Når det gis tilbud om gratis frokost, så gir det alle elevene muligheten til å få spise sammen i fellesskap. Det er en sosial læring», skriver Dagny Pedersen Welle.
  • Dagny H.H. Pedersen Welle
    Hundvåg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

«Man får ikke mye læring ut av gratis skolemat», uttaler Høyres representanter Mathilde Tybring-Gjedde og Margret Hagerup i Aftenbladet 5. august. Det er tydelig at det er valgkamptider nå, og det er tydelig at det er flere som har fått «stortingssygå» som Ajax skriver om i boka «Live e herligt».

I reportasjen snakkes det om kostnadene dette vil medføre, og at det er foreldrenes ansvar å se til at barna får med seg mat på skolen.

Man trenger ikke gå lenger enn til seg selv og tenke på hvor irritabel og sur en blir dersom en ikke har spist frokost.

I utgangspunktet er det foreldrenes oppgaver, og det er også riktig at ikke alle foreldre er pedagoger som kan undervise sine barn, det er jo derfor vi sender dem på skolen. Det er ikke å stikke under stol at det kreves mye av foreldrene! Jeg husker for mange år siden da jeg hadde barn på skolen, da jeg til slutt ga beskjed om at det er ikke min oppgave å lære mitt barn matematikk eller andre fag.

Jeg lurer på om ikke Høyres representanter har fått med seg at det er mange barn som må ta vare på sine foreldre av forskjellige årsaker. (Være foreldre for sine foreldre.)

Kan redusere mobbing

Når det gis tilbud om gratis frokost, så gir det alle elevene muligheten til å få spise sammen i fellesskap. Dette er en sosial læring, som er veldig viktig, og jeg tror dette fellesskapet kan redusere mobbingen som det fortsatt finnes mye av på skolene. I 1999/2000 var det en gruppe foreldre som kom sammen og jobbet for å få gjort noe med mobbingen, men over 20 år etter er hører en fortsatt om barn som blir mobbet.

I tillegg vet vi at barn som er mette, får med seg mer læring enn sultne barn. Her trenger en ikke gå lenger enn til seg selv og tenke på hvor irritabel og sur en blir dersom en ikke har spist frokost.

Det har vært flere innslag i nyhetene hvor elever forteller at de er fornøyde med å få tilbud om et måltid mat før skolen starter.
Jeg lurer på om Høyre har vurdert hvor store konsekvenser, økonomiske, det blir om det ikke satses på skolemat for å gi elevene en god start på dagen.

Faller utenfor

Det er en grunn for at barn som ikke får i seg mat om morgenen eller i løpet av dagen, heller ikke får så mye ut av undervisningen. Mange av disse barna faller utenfor og kan ende opp som mottakere av forskjellige stønader, noe som nok kan beløpe seg til mye mer enn de 3 milliardene Ap vil bruke på skolemat.

Det må være mulig at også Høyre har to tanker i hodet samtidig, ikke bare vi som er «gamle» og ikke brukbare i jobbsammenheng. Norges Kvinne-og familieforbund har lenge jobbet for at det gis tilbud om mat til elevene.

Mette barn er glade barn. Glade og fornøyde barn får med seg mer læring!

Publisert: