- På tide å gjøre Preikestolen til nasjonalpark

DEBATT: Det vil tvinge seg frem et behov for å regulere og styre trafikken til Preikestolen. Dette bryter med lange og stolte tradisjoner i norsk friluftsliv, som turistforeningen vanligvis er en sterk forkjemper for.

Publisert: Publisert:

"Selv med solid innsats fra hjelpekorpsene og andre organisasjoner, så står vi likevel noen ganger maktesløse fordi verken politi, stiftelsen Preikestolen, turistforening, kommuner eller andre har noen myndighet til å stanse folk som vil gå den berømte turen," skriver Preben Falck i Stavanger turistforening. Foto: Tor Inge Jøssang

Debattinnlegg

 • Preben Falck
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sommerens debatt om trengsel og andre utfordringer rundt Preikestolen kulminerte med en massiv innsats fra Folkehjelpen for å hjelpe dårlig forberedte turister 8. og 9. august.

Les også

Klarer ikke hindre turistene fra å gå til Preikestolen i uværet

red_JAA9398.jpg

Mange mener det ikke er holdbart at de frivillige skal trø til for å berge turister som er lokket hit av massiv markedsføring fra hele reiselivsnorge med god hjelp fra sosiale medier.Problemet er ikke at de frivillige er en del av beredskapen, men at dagens forvaltere av Preikestolområdet mangler hjemmel og ressurser til å drive en helhetlig forvaltning som kunne ha forhindret mange av redningsaksjonene.

Sann dugnadsånd

De frivillige hjelpekorpsene er en viktig del av beredskapen vår, og takk og pris for det! Her viser Norge sann dugnadsånd av beste sort. For hjelpemannskapene er det ofte tøft å måtte mønstre midt på natta i ufyselig vær, og oppdragene er oftest slitsomme og noen ganger psykisk belastende. Men når jeg snakker med disse hjelpemannskapene så klager de aldri — det er jo slik meningsfull innsats for andre de har meldt seg for. Det ville vært kjedelig å være med i Folkehjelpen, Røde kors, speidernes beredskapsgruppe osv. om man bare drev med trening og aldri hadde et reelt oppdrag. Det jeg hører når hjelpekorpsene uttaler seg, derimot, er at de ønsker seg mere ressurser og bedre arbeidsforhold. Det er det lett å støtte dem i. I forhold til preikestolturismen oppfatter jeg også at de stiller seg åpne for å gjøre en enda større innsats enn i dag, men da med mer fokus på forebygging og informasjon, og med mer enn knapper og glansbilder som takk for hjelpen.

Den opplagte løsningen for å håndtere noen av de utfordringene vi har, blir da å spille enda mer på de frivillige organisasjonene, ikke mindre. Så må de da selvsagt få de midlene og andre ressurser de trenger.

Maktesløse likevel

Selv med solid innsats fra hjelpekorpsene og andre organisasjoner, så står vi likevel noen ganger maktesløse fordi verken politi, stiftelsen Preikestolen, turistforening, kommuner eller andre har noen myndighet til å stanse folk som vil gå den berømte turen. Mange etterlyser mer informasjon. Det kan nok hjelpe noe, men situasjonen er ofte at turistene får informasjon om at det er vanskelige forhold, men velger å gå likevel.

Noen ganger er det så mye folk at det ville vært bedre for alle om noen ble tvunget til å vente noen timer eller til en annen dag. Andre ganger kan det, som nå nylig eller om vinteren, være så dårlig vær at det rett og slett er farlig for dårlig utstyrte og lite fjellvante folk å bevege seg av gårde.

Allemannsretten

Uansett grunn, kanskje allerede nå og i hvert fall i fremtiden, det vil tvinge seg frem et behov for å regulere og styre trafikken til Preikestolen. Dette bryter med lange og stolte tradisjoner i norsk friluftsliv, som turistforeningen vanligvis er en sterk forkjemper for. Allemannsretten står så sterkt at det foreslås å ta den inn i Grunnloven. Når noen ønsker å privatisere et naturområde og ta bompenger til Nordkapp eller i skiløypene på Geilo så protesterer vi heftig. Men når trykket blir så formidabelt som det nå er på Preikestolen, da kommer allemannsretten til kort. På de fleste av turistforeningens stier går det bare noen få folk daglig i en kort sesong. Om noen da har med telt, går på do bak en stein og fyrer opp et kaffebål så er det helt OK. Men når 300.000 besøkende, eller bare en bitteliten andel av disse, gjør det samme, da blir det utrivelig. Terrenget slites ned, det blir grisete bak dosteinene, og bålene gjør varig skade på steiner og fjellet.

Verktøyene mangler

I dag er Stiftelsen Preikestolen den sentrale aktøren som arbeider med tilrettelegging til Preikestolen. Både turistforeningen, kommunene, fylkeskommunen og grunneiere stilte seg i sin tid bak opprettelsen av stiftelsen, og overlot mye av forvaltningsansvaret til denne. I ettertid kan vi se at det var et fremtidsrettet grep som samlet mange aktører og la til rette for å være i forkant av turiststrømmen. Men allerede da den ble opprettet på 1990-tallet ble det påpekt at stiftelsen ikke har noen juridisk hjemmel til å regulere ferdselen i området. Heller ikke de to kommunene har det. Politiets mulighet er sterkt begrenset, både av ressurshensyn og fordi politiet bare kan gripe inn når det er konkret fare for sikkerheten. Selv om stiftelsen gjør en kjempejobb for å tilrettelegge og informere, så mangler den noen av verktøyene for å kunne ta kontroll over de store menneskemengdene og få til en helhetlig forvaltning av Preikestolen som turistmagnet.

Mangedobling kommer

Forslaget om Preikestolen nasjonalpark har møtt mye motbør, særlig lokalt.

Les også

- Det er vanskeleg å sjå kva godt ein nasjonalparkstatus skal gjera

Les også

- Mangel på respekt når Preikestolen Nasjonalpark tas opp enda en gang

Begrunnelsen for hvorfor vi trenger en nasjonalpark har mange sider, vern av naturområdet rundt Preikestolen er selvsagt det primære. Men i motsetning til det som er tradisjonen i andre norske nasjonalparker, så arbeider turistforeningen og andre nå for å få etablert en nasjonalpark som har et videre formål. Ved opprettelse av en nasjonalpark kan man ta et helhetlig ansvar for hele forvaltningen av området, inklusive styring av menneskemengdene. Stiftelsen Preikestolen har fått gjennomført en utredning som viser at en nasjonalpark kan brukes aktivt i arbeidet med å skape størst mulige verdier av turistattraksjonen. Dersom vi lykkes i å få etablert en nasjonalpark med et slikt formål, så vil vi også få en nasjonalpark-forvaltning som har verktøyene som vi mangler i dag. Det er også lov å håpe på at en slik forvaltning ville fått mer ressurser til å gjøre jobben enda bedre.

Les også

Preikestolen nasjonalpark til Stortinget

Da Forsand kommunestyre behandlet forslaget om å utrede en nasjonalpark med et slikt reiselivsformål, ble det uttalt at vi klarer oss så godt som vi gjør, så det er ikke engang nødvendig å undersøke om dette kan være en løsning. Denne sommeren har til fulle vist at de løsningene som har virket godt så langt, ikke fungerer til å ta hånd om en videre mangedobling av trafikken. For det er en mangedobling vi må ruste oss for.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Roser satsingen på de unge, men advarer Viking mot dette

 2. Nå kommer de: «Trolig det råeste verden har sett»

 3. Gladnyhet for Haaland og tysk fotball

 4. Et parti som går opp i limingen

 5. Besøkstallene stuper på Preikestolen

 6. Tidligere Viking-spiller hanket inn storavtale for Hinna

 1. Debatt
 2. Preikestolen
 3. Kjerag
 4. Turistforeningen