Sandra er mitt forbilde, og jeg ble rørt da Studentorganisasjonen gikk ut og støttet henne

DEBATT: Transpersoner er først og fremst mennesker som har vært usynlige alt for lenge og som nå tar steget ut i verden.

«Sandra Moen ved UiS er én av mange som i det siste har begynt å kreve sin plass i det offentlige rom», skriver Karoline Skarstein.
  • Karoline Skarstein
    Sogndal
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Hvor skal transseksuelle Sandra dusje? Svaret er ganske enkelt. Når Stortinget sa ja til å åpne for at personer uten kjønnsskifteoperasjon kunne få endre juridisk kjønn, regner jeg også med at man var klar over at disse situasjonene ville oppstå. Fordi det skjer noe med deg i det du faktisk blir offentlig anerkjent for det kjønnet du har levd i hele ditt liv, men som kroppen ikke har vært helt med på.

Én av mange

Sandra Moen ved UiS er bare en av mange som i det siste har begynt å kreve sin plass i det offentlige rom (Aftenbladet 4. mars), men hun er en av de første som utfordrer universitets- og høgskolesektoren.

Så hvor skal Sandra dusje? Hun skal dusje der hun ønsker å dusje. Om hun føler seg komfortabel i dusjen sammen med de andre jentene, så skal hun få lov til å bruke de fasilitetene, og føler hun seg ikke komfortabel bør treningsanlegget kunne stille med et tredje alternativ.

Overgrep

Men det er ikke opp til treningssenteret eller alle andre, det er opp til Sandra selv. Å for eksempel skulle tvinge henne inn i en herregarderobe fordi hun har et biologisk mannlig kjønnsorgan, ville vært et overgrep mot henne.

Så vil onde tunger si at det å slippe henne inn i en jentegarderobe går utover de andre jentene der. Hvordan det? Jo, fordi mennesker med penis kan begå overgrep. Og her pekes det på hensyn til kvinner med overgreperfaring, muslimske kvinner, barn osv. Men det å hevde at en menneskekropp med biologisk mannlig kjønnsorgan automatisk vil begynne å begå overgrep, vitner jo først og fremst om et ganske trist mannssyn. Dernest er det enormt stigmatiserende for en transkvinne som bare ønsker å skylle håret sitt etter trening.

Les også

Sjå menneskja, ikkje kjønn

Stor skamfølelse

Det problematiseres nærmest som at nå vil en hel flokk av transpersoner springe til sine nærmeste badeanlegg for å vise frem kroppene sine, og det er nok dessverre langt i fra virkeligheten da de aller fleste transpersoner lever med en stor skamfølelse.

Man ser helt enorme selvmordstall, stor forekomst av alvorlige depresjonslidelser og angst, mye selvhat, elendige selvbilder. Mange transpersoner har blitt utsatt for mye vold, mye diskriminering, man ser ganske høye tall på seksuell trakassering osv.

Transpersoner er ikke først og fremst menn i kjole som ønsker å terrorisere biologiske kvinner. Transpersoner er først og fremst mennesker som har vært usynlige alt for lenge og som nå tar steget ut i verden.

Ikke nytt

Og historien gjentar seg. Da kvinner begynte å bli lei av å være annenrangs, hevet de stemmen og tok til gatene, gjorde opprør. Da skeive var lei av å være underkaste, tok de til gatene og krevde sin plass. Det er ingen ny greie at generasjoner med usynlige grupper til slutt bryter tausheten.

Homofili var nok veldig nytt for den jevne nordmann, men det er blitt normalisert. Å se transpersoner i det offentlige rom, er nok også nytt. Sandra bør hylles for faktisk å være seg selv, på tross av all den dritten transpersoner ofte må igjennom. Fordi den dritten kan skremme de fleste langt inn i skapet.

Forbilder

Sandra er mitt forbilde. Og jeg ble tvers igjennom rørt da Studentorganisasjonen ved UiS gikk ut og støttet henne. De mottok også litt kritikk for å gjøre nettopp det, men svarte enkelt og greit at de skulle jobbe mot diskriminering av studenter basert på kjønn, legning, religion osv. og har selvsagt helt rett i det.

Og der Sandra er et forbilde for meg, bør Studentorganisasjonen i Stavanger være et forbilde for studentdemokrati og studentrørsler over hele landet.

Publisert: