Trumps mur mellom USA og Mexico: Brasil takker for gavepakken, Donald!

KRONIKK: Den amerikanske presidenten vil bygge en mur mot Mexico. Det er godt nytt for Brasil. Nå rives nemlig handelsmuren deres mot Mexico.

Publisert: Publisert:

Michel Temer, president i Brasil, ser muligheter til økt handel og samarbeid i Latin-Amerika når Donald Trump forsøker å isolere sitt land. Kina blir også en viktig partner for Brasil og de andre TPP-landene. Foto: Eraldo Peres, AP/Scanpix

Debattinnlegg

 • Arne Halvorsen
  Journalist og forfatter, Rio de Janeiro, Brasil
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Brasils president Michel Temer sier det ikke høyt, for det ville være det samme som å begå politisk selvmord. Det har president Michel Temer rett og slett ikke tid til, skal han i det hele tatt få gjort noe med Brasils skrantende økonomi, korrupsjonen som rir landet som en mare, den politiske krisen som ingen ende tar og den økte sosiale utryggheten som rammer alle.

Nei, president Temer smiler der han sitter på kontoret i Brasilia, og i all hemmelighet sender en takk til sin amerikanske kollega Donald Trump. For mens Trump vil bygge en 3000 km fysisk mur langs grensen til Mexico, river han samtidig en usynlig handelsmur mellom Latin-Amerikas to økonomiske giganter, Brasil og Mexico.

Brasil øker eksporten og skaper nye arbeidsplasser, mens Mexico sikrere seg innflytelse i et nytt stort marked.

Vinn-vinn-situasjon

For et par dager siden ble Brasils utenriksminister José Serra kontaktet av den mexicanske regjering, som ønsker et møte for å diskutere et nærmere økonomisk samarbeid.

Muligens er det makt i de foldede hender, men Mexico akter ikke å sette sin lit til høyere makter, med håp om at landet våkner opp fra et mareritt. Det kommer uansett ikke til å skje så lenge den notorisk vinglende og truende Donald Trump styrer skuta. Over 80 prosent av Mexicos eksport går til USA, og det sier seg selv at økt amerikansk proteksjonisme vil skade Mexicos sårbare økonomi. En handelsavtale med Brasil er derfor en vinn-vinn-situasjon. Brasil øker eksporten og skaper nye arbeidsplasser, mens Mexico sikrere seg innflytelse i et nytt stort marked. På den måten kan Mexico kompensere noe for fremtidige amerikanske handelsrestriksjoner.

Les også

Meksikansk toppøkonom frykter ikke Trump

Avliver handelsblokken TPP

President Donald Trump har mer godsaker i sekken og spiller inn et nytt kort til Brasil. Med et pennestrøk trakk han USA ut av det som skulle bli en gigantisk handelsblokk – Trans-Pacific Partnership (TPP). En avtale som i februar 2016 ble undertegnet av 12 land på begge sider av Stillehavet, men som i dag er historie. Hvorfor? Jo, for selv om TPP nå har 11 land som er interessert, så kan avtalen bare tre i kraft dersom land som representerer 85 prosent av BNP blant de 12 undertegnede. USA alene representerer 60 prosent av BNP, og dermed er det god natt for PTT, og velkommen til Kina som kan ta initiativet til en alternativ handelsblokk.

Brasil ser nå nye muligheter i Asia, men også i Chile og Peru, som var medlemmer av TPP sammen med Mexico. Brasil forventer at Chile revurderer sitt forhold til den søramerikanske handelsblokken Mercosul (eller Mercosur), som består av Brasil, Argentina, Paraguay, Uruguay og Venezuela (sistnevnte ble i desember 2016 suspendert for trakasseringen av landets opposisjonelle).

Brasil er verdens femte største nasjon med rundt 205 millioner innbyggere, det er blant verdens 10 største økonomier og landet har derfor et ansvar, mener Economist.

Blikket mot Europa

Alle gode ting er tre, som det så kjekt heter, også for president Temer. For hva skjedde i Storbritannia? Jo, det skal som kjent ut av EU, og dermed åpner det seg enda et stor marked i Europa. Fra før har Brasil handelsavtaler med EU, og landet er i ferd med å fremforhandle nye avtaler.

I disse dager kommer en offisiell delegasjon fra London til Brasilia for å diskutere handel og økonomi. Igjen en vinn-vinn-situasjon, som president Michel Temer får gratis servert takket være våre demokratier.  USA har valgt en illsint milliardær til president, mens et flertall i Storbritannia lot seg forføre av blant andre høyre-populister og valgte Brexit.

Det anerkjente økonomiske tidsskriftet Economist har en lederartikkel om hva som må gjøres hvis president Donald Trump lykkes i å isolere USA fra resten av verden. Brasil, heter det, må ta på seg ansvaret å lede Latin-Amerika. Brasil er verdens femte største nasjon med rundt 205 millioner innbyggere, det er blant verdens 10 største økonomier og landet har derfor et ansvar, mener Economist.

Å ha solide handelsforbindelser til Kina i disse turbulente tider kan fort vekk bli et trumfkort for Brasil.

Brasil alltid et lukket land

Brasil har aldri hatt de store ambisjonene om å lede Latin-Amerika. Landet har alltid hatt nok med seg selv. Det har vært vanskelig for utlendinger å etablere seg, og under militærregimet (1964–1985) var de stort sett ikke ønsket i landet. Gjennomgangsmelodien var: «Vi er store og mektige og klarer oss selv.»

Brasil var nesten hermetisk lukket for utenlandske investeringer frem til slutten av 1990-tallet, da tidligere president Fernando Henrique Cardoso (1995–2003) åpnet opp den brasilianske sokkelen for utenlandske selskaper. Statoil var et av de første utenlandske oljeselskapene som etablerte seg. I dag er Brasil et viktig satsingsområde for Statoil.

Les også

Statoils pengemaskin i Brasil

Jeg husker da jeg kom til Rio i september 1999 og skulle skaffe meg en telefon, og måtte jeg kjøpe min egen linje. Det fantes et statlig teleselskap, og folk som eide linjer, annonserte dem til salgs. Jeg svarte på en annonse, måtte fylle ut et dusin skjemaer og betale eieren 1000 dollar, og ble dermed eier av en linje og et nummer. Året etter ble telemarkedet liberalisert, og jeg tapte mine 1000 dollar.

Brasil vil neppe savne fraværet av USA, rett og slett fordi landet ikke har hatt den politiske radaren rettet mot regionen. Unntaket er president Barack Obamas oppmykning av forholdet til Cuba, men dette vil antagelig også lide et tilbakeslag når president Trump blir riktig varm i trøya. Mange tar til orde for at Brasil må myke opp det økonomiske og politiske forholdet til USA. I 110 år var USA den viktigste handelspartner for Brasil, men rundt 2005 overtok Kina rollen som førstefiolinist.

Å ha solide handelsforbindelser til Kina i disse turbulente tider kan fort vekk bli et trumfkort for Brasil.

Publisert:

Les også

 1. Arne Halvorsen: Brasils blodige og triste historie

 2. Zakaria: Trump lager storartet sirkus, men hva med det han lovet velgerne?

 3. Trump hyllet seg selv på massemøte

 4. Hva skjedde i Sverige, Trump?

 5. Dansk professor mener Trumps uberegnelighet kan være bra for freden

Mest lest akkurat nå

 1. Et nytt smittetilfelle i Sola, tre i Stavanger

 2. Korona-virus knakk eventbyrået hennes

 3. Hver 10. bil er borte: Koronapandemien har påvirket trafikken.

 4. Se video: Derfor er Sola og Stavanger konserthus farget i rødt i kveld

 5. Haaland byttet ut etter mål og assist. Så vant Bayern supercupen: – Kjenner meg paff

 6. Kleppsbu inn i styret i Norges Bondelag

 1. Donald Trump
 2. Mexico
 3. USA
 4. Brasil
 5. Økonomi