Nå må vi redde fastlegeordningen

DEBATT: Fastlegeordningen er under stort press. Fastlegene jobber nå nesten 60 timer i snitt i uken.

– Det må bli mer attraktivt for yngre leger å gå inn i fastlegeyrket, skriver Marit Hermansen.

Debattinnlegg

 • Marit Hermansen
  President i Legeforeningen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Og til tross for det store arbeidspresset, overføres det fortsatt altfor mange oppgaver til primærhelsetjenesten og fastlegene – uten at nødvendige ressurser følger med. Dette fører til at tiden til pasientene blir knappere.

For få kvalifiserte søknader

I Aftenbladet 5. september kunne man lese om fastleger som slutter på grunn av for høyt arbeidspress. Stavanger kommune melder om for få kvalifiserte søknader til ledige fastlegehjemler, samtidig som mange fastleger har høy alder. Også i mindre kommuner som Namsos, Harstad, Gjøvik, Vik, Balestrand, Hammerfest og Stord har de store rekrutteringsutfordringer. Listen kan gjøres mye lenger. Nå er det imidlertid tydelig at de større kommunene sliter: Tidligere i år var representanter fra Stavanger til stede da landets ti største kommuner samlet seg for å diskutere hvordan de kan unngå fullstendig svikt i rekrutteringen av fastleger. Dette er kommuner som per i dag har god fastlegedekning, men som er bekymret for hvordan situasjonen vil utvikle seg i nær fremtid.

Historiene fra kommuner over hele landet, viser at det haster.

Legeforeningen har i en årrekke påpekt den alvorlige utviklingen og jobbet for løsninger, basert på alle de tilbakemeldingene vi får fra våre medlemmer. Det er ikke uten grunn at utviklingen kalles en «varslet krise».

Mange har beskrevet konsekvensene av rekrutteringskrisen i kommunene. Vi kan ikke skyve alle tiltak inn i framtiden, etter at alle utredninger og evalueringer er ferdigstilt. Da taper pasientene. Historier fra kommuner over hele landet, viser at det haster.

Etterlyst handlekraft

Legeforeningen har etterlyst handlekraft i forhandlinger og i møter med både myndigheter og folkevalgte. Det må bli mer attraktivt for yngre leger å gå inn i fastlegeyrket. Oppskriften er enkel. De unge ønsker faglig trygghet, økonomisk forutsigbarhet og en levelig arbeidsdag. Dette er også viktig for å beholde de fastlegene vi allerede har.

Derfor er 500 nye utdanningsstillinger for allmennleger ett av Legeforeningens krav til statsbudsjettet for 2019. I tillegg må regjeringen forplikte seg til en plan som sikrer at pasientene får mer tid med sin fastlege. Hvis regjeringen lytter til dette, tar vi et viktig skritt i retning av å løse fastlegekrisen.

Taktskifte

Disse tiltakene vil ikke berge fastlegeordningen over natten, men de vil markere et taktskifte. Håndfaste grep vil sende et signal til landets fastleger og kommuner om at hjelpen er på vei. Det er viktig for tryggheten til pasienter over hele landet.

Les også

 1. Fastleger i opprør

 2. Fastlegene blir eldre, og færre ønsker å bli fastlege. Legeforeningen frykter for ordningen

 3. Stavanger sliter med å få tak i nye fastleger

 4. Fastlegene jobber for mye: – Vi vil ha mer tid til pasientene

 5. Fastlegenes situasjon tar jeg på stort alvor

Publisert:
 1. Debatt
 2. Fastlegene
 3. Legeforeningen

Mest lest akkurat nå

 1. Beruset gutt på 13 år mis­tenkt for kniv­tyveri på M44

 2. Deler av stien er skylt vekk av regnet

 3. Forlot Viking i hui og hast: – Det var smertefullt

 4. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset

 5. Forsvarer: – Har ordnet sikker­hets­opplegg for siktede dersom han løs­lates

 6. Stor test av 15 brød: To får topp­karakter