Bemanningsnorm uten finansiering er en skandale

DEBATT: En ny bemanningsnorm er ikke riktig måte å løse utfordringene i barnehagesektoren på. En detaljstyring uten tilstrekkelig finansiering svekker det lokale handlingsrommet.

Publisert: Publisert:

– Det er skuffende at regjeringen fortsetter å opptre som om pedagog- og bemanningsnormen er fullfinansiert, skriver Janne Johnsen. Foto: Illustrasjonsbilde, Shutterstock

Debattinnlegg

 • Janne Johnsen
  Styreleder i KS Rogaland
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Alle barn fortjener å få et godt barnehagetilbud, uansett hvor de bor eller hvilken barnehage de går i. En god barndom varer tross alt livet ut.

Mangler 79 millioner kroner

I Rogaland viser KS sine beregninger at vi mangler om lag 79 millioner kroner for å finansiere barnehagenormen. KS mener statlig bindende bemanningskrav i barnehagene ikke vil gi det store løftet for barnehagebarna, slik det av flere blir fremstilt i leser- og debattinnlegg. Forslagene fra stortingsflertallet er ikke riktig måte å løse utfordringene i barnehagesektoren på.

KS støtter muligheten til å fastsette krav til bemanningen lokalt.

Feil virkemiddel

Vi er helt enige i ambisjonene om høy kvalitet i barnehagesektoren og at god bemanning og høy andel barnehagelærere kan være et bidrag til dette, men vi mener at virkemiddelet er feil.

KS støtter muligheten til å fastsette krav til bemanningen lokalt. En statlig bindende bemanningsnorm på barnehagenivå legger ikke til rette for det. Om kommunene ønsker å ha bedre bemanning, kan de ikke forplikte private barnehager til det, selv om de finansieres av kommunen. En konsekvens av dette er at bemanningen har vært dårligere i private barnehager. Dette kan også bli situasjonen med statlig bindene normer.

Les også

Avgjørende forbedringer i ny bemanningsnorm

Les også

Rennesøy sier opp 15 barnehageansatte

Skuffende

KS mener at det er en stor skandale dersom det ikke kommer friske midler til barnehagenormen. Det er skuffende at regjeringen fortsetter å opptre som om pedagog- og bemanningsnormen er fullfinansiert. Det er de faktiske kostnadene som må kompenseres, og KS har grundig dokumentert at det vil mangle én milliard kroner i 2021.

Et stort flertall av kommuner har derfor satt fullfinansiering av normene som betingelse for støtte til bemanningsnorm. Det samme stortingsflertallet som vedtar bemanningsnormen, må rydde opp i finansieringen ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2018 og kommuneproposisjonen 2019.

Må nedprioritere tjenester

En detaljstyring uten tilstrekkelig finansiering svekker det lokale handlingsrommet. I praksis vil kommunenes mulighet til å prioritere ut fra den enkelte barnehages behov svekkes. Uten ekstra midler må mange kommuner nedprioritere andre tjenesteområder, som for eksempel eldreomsorg.

KS mener at det er bra med økte forventninger til barnehagetilbudet, men en innføring av statlig bindende normer må utsettes til ordningen er fullfinansiert.

Publisert:

Les også

 1. Foreldre mot bemanningsnorm tar barna ut i streik

 2. Vi må ha større ambisjoner for barnehagen

 3. Kritikken hagler mot borgerlig barnehagenorm

Mest lest akkurat nå

 1. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

 4. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 5. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 6. Bil kjørte av veien på Ganddal

 1. Debatt
 2. Bemanning
 3. Revidert nasjonalbudsjett
 4. Rogaland
 5. KS