Spekulasjon i forbrukslån burde ikke være tillatt

DEBATT: Det sies at noen arbeider for penger og andre lar pengene arbeide for seg. De som allerede er privilegerte med mye penger kan ved noen tasterykk skaffe seg svære fortjenester på aksjespekulasjon.

«Det er riktig at de dårligst stilte kan trenge finansiell hjelp. Men de trenger ikke lån de må betale 15 – 20 prosent rente på», skriver Otto Bjelland.

Debattinnlegg

 • Otto Bjelland
  Otto Bjelland
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

På den andre siden har vi flere og flere som har vanskeligheter med å få endene til å møtes. Bare her i Stavanger har vi fått en økning i lavinntektsfamilier på 43,6 prosent på fem år. Oppi denne situasjonen har vi fått en eksplosjon i banker som tilbyr forbrukslån.

Profittmuligheter

Her er det store profittmuligheter og pengefolket kaster seg over disse. Bare i 2017 var der en utlånsvekst på 40 prosent. Der står i Aftenbladet 11. april at en rekke rikfolk i Stavanger gikk sammen og dannet forbruksbanken Instabank i midten av 2016. Allerede i 2017 hadde den lånt ut 1,3 milliarder kroner til folk som er i økonomiske vanskeligheter.

Høres ut som veldedighet

At det er prekært for mange, viser det faktum at mislighold av forbrukslån gikk opp fra rundt 2 milliarder i 2016 til 4 milliarder i 2017. Einar Hanasand som er aksjonær i Instabank, sier at for å styre egen økonomi trengs mange typer finansiering. Han får det til å høre ut som om banken driver viktig veldedighet. Det er riktig at de dårligst stilte kan trenge finansiell hjelp. Men de trenger ikke lån de må betale 15 – 20 prosent rente på. Flere banker ligger på det nivået, og Instabank er en av dem. I dagens situasjon er dette ågerrenter. Det burde ikke vært tillatt å tjene seg rik på andres prekære økonomiske situasjon.

Les også

 1. Lokale rikfolk tjener på forbrukslån

 2. Ni nye banker på sju år

Publisert:
 1. Instabank
 2. Forbrukslån
 3. Bank

Mest lest akkurat nå

 1. Slottet i Sirdal åpner i høstferien

 2. Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken: – Det kan vi takke Stortingets presidentskap for

 3. Bonde må i fengsel: De nyfødte lammene lå på våt møkk

 4. – Politiet kan ha snakket usant i Birgitte-saken

 5. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

 6. Hestekarusell og pariserhjul til Ruten i Sandnes