Alle bønder trenger et inntektsløft

DEBATT: Landbruksminister Jon Georg Dale går hardt ut i Stavanger Aftenblad 2. august, og kritiserer Senterpartiet for å gi et feil inntrykk av Høyre og Frp sin landbrukspolitikk.

«Vi trenger et landbruk i hele landet, både små og store bruk», skriver Dagny Sunnanå Hausken.

Debattinnlegg

 • Dagny Sunnanå Hausken
  Ordfører i Rennesøy, Sp
Publisert: Publisert:
Les også

Frp: - Senterpartiet har skapt feil inntrykk av landbrukspolitikken vår

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Han mener det er blitt langt mer lønnsomt å være sauebonde på Vestlandet under denne regjeringen, og trekker fram økt beitetilskudd til dyr på utmarksbeite som et eksempel.
Det er bra at beitetilskuddet til dyr på utmarksbeite blir økt i et land som mange steder trues av gjengroing. Noen steder vil beitedyr i utmark imidlertid bli for konfliktfylt i forhold til rovdyr.

18 ordførere i Rogaland skrev brev til næringskomiteen og ba om at dette forslaget ble stoppet.

Begrenset skadevirkningene

Regjeringens forslag i jordbruksmelding gikk ut på å fjerne tilskuddet til dyr på innmarksbeite. 18 ordførere i Rogaland skrev brev til næringskomiteen og ba om at dette forslaget ble stoppet. Det ville fått store, negative økonomiske konsekvenser for mange bønder i hele fylket dersom dette ble gjennomført. Heldigvis kom Stortinget på banen i jordbruksoppgjøret og fikk begrenset skadevirkningene av et slikt forslag, men noe reduksjon i tilskuddet på innmarksbeite måtte vi ta.

Innmarksbeite kan ikke høstes på annen måte enn ved beiting. Det vil ikke bli produsert mer fôr eller korn på dette arealet dersom beitedyra forsvinner. Innmarksbeite er avhengig av beiting gjennom hele sesongen for ikke gro over og gi liten avling. Skjøtsel av innmarksbeite bidrar i tillegg til å ivareta det biologiske mangfoldet.

Prioritert de store

Jeg synes ikke Dale skal skryte av landbrukspolitikken til Høyre og Frp så lenge de tar fra noen bønder for å gi til andre. Alle bønder trenger et inntektsløft. De store er blitt prioritert framfor de små og mellomstore jordbrukseiendommene i denne perioden, og Stortinget har flere år på rad gått inn for å rette opp de verste skjevhetene i det som blir foreslått fra regjeringen side.

Vi trenger et landbruk i hele landet, både små og store bruk, og et finmasket tilskuddsystem som ivaretar det mangfoldige landet vårt. Vi trenger beitedyr på både innmark og utmark for å produsere norsk mat på norske ressurser.

Les også

 1. Måling: – Regjeringen har brutt hvert femte løfte

Publisert:
 1. Debatt
 2. Landbrukspolitikk
 3. Dagny Sunnanå Hausken
 4. Jon Georg Dale
 5. Jordbruksoppgjøret

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 3. Rives hele lavblokken, må nybygget bli en nøyaktig kopi

 4. For 15 år siden herjet Peter Ijeh da et desperat Viking «fikk» 3 poeng av Brann. Nå er det bergenserne som er i nød.

 5. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 6. Stavanger-restaurant i minus for sjuende år på rad