Me må stå opp for forfølgde kristne

DEBATT: Korleis hadde du opplevd det om du risikerte å bli diskriminert, forfølgt eller drepen for trua eller livssynet ditt? Truleg verkar det fjernt, men for mange er dette realiteten.

Kristne i St. Addai-kyrkja i landsbyen Keramlis 29 km søraust for Mosul i Irak kunne sist veke, etter frigjeringa, sjå korleis IS hadde fare fram i gudshuset deira.

Debattinnlegg

 • Olaus Trygve Bjuland
  Kommunestyrerepresentant i Hå
 • Mai Lene Fløysvik Hæåk
  Landsstyremedlem i KrFU
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«I am not ashamed of the gospel, because it is the power of God, the salvation of everyone who belives.» Dette er den engelske versjonen av Romarane 1,16, som i fleire år har prega både plakatar og klistermerke. Under bibelverset står det: «This message is illegal in 51 countries.» Det er brutalt. I 51 land er det ikkje lov å seie at du ikkje skammar deg over den kristne trua di. I Norge kan me ha denne bodskapen på t-skjorta, klistra på veggen eller seie det høgt på gata, og det utan å frykte for noko anna enn nokre få rare blikk.

Islamsk ekstremisme blir rekna som den største drivkrafta bak forfølgingane.

Tydeleg beskjed

Kvart år presenterer Open Doors World Watch List (WWL) som er ein oversikt over dei landa kor kristne opplever mest undertrykking og forfølging. For fjortande året på rad ligg Nord-Korea øvst på lista. Rett bak følgjer Irak, Eritrea, Afghanistan og Syria. Særleg land som har brote saman etter den arabiske våren ligg høgt oppe på lista. Regimeendringar og kaos har ført til at islamske ekstremistar har fått fotfeste i fleire land, og nettopp islamsk ekstremisme blir rekna som den største drivkrafta bak forfølgingane.

Tidlegare i år valte EU-parlamentet, etter forslag frå den svenske kristendemokraten Lars Adaktusson med fleire, å anerkjenne IS sine overgrep mot religiøse minoritetar i Syria og Irak som folkemord. Det er første gongen EU-parlamentet har valt anerkjenne eit pågåande folkemord. 

Hans Olav Syversen, stortingsrepresentant for KrF, spurte utanriksminister Børge Brende om Norge ville stille seg bak dette. Brende skreiv i svaret sitt: «Det kan ikke være tvil om at handlingene ISIL har begått er rettet mot en bestemt gruppe og har de ytre kjennetegn av forbrytelseskategorien folkemord.»

Ingen av spørsmåla i den munnlege spørjetimen [i Stortinget] handla om forfølgde kristne.
IS-krigarar med ei gruppe kristne migrantar fra Etiopia på ei strand i Libya i april 2015. Dei vart drepne.

Stille i norske media

Mange er altså langt på veg samde om at det går føre seg eit folkemord i Midtausten mot kristne og andre religiøse minoritetar. I tillegg opplever kristne i fleire andre land sterk forfølging. Likevel les me nesten aldri om det i media, og me høyrer sjeldan flammande politiske talar om temaet. I løpet av stortingsåret 2015 til 2016 fekk Brende fem skriftlege spørsmål om forholda for religions- og livssynsminoritetar. Fire av spørsmåla kom frå KrF og eitt frå Arbeidarpartiet. Ingen av spørsmåla i den munnlege spørjetimen handla om forfølgde kristne.

Korleis klarer me å lukke auga på denne måten for ei av dei største krisene som skjer i verda? Andreas C. Halse etterlyste på Aftenposten.no 1. november 2016 større engasjement på venstresida for forfølgde kristne, men det er ikkje berre der engasjementet må bli større. Alle parti, frå venstre til høgre på den politiske aksen, må opne auga og byrje å engasjere seg i det som skjer i Midtausten. Når noko så fundamentalt som religionsfridommen er ikkje-eksisterande i fleire tital land på alle kontinent, er det på tide å gjere noko.

Les også

 1. Enighet om asylbehandling av kristne - ateister utelatt

 2. Er det trygt for kristne irakere å reise hjem?

Publisert:
 1. Livssyn
 2. Religion
 3. Irak
 4. Den islamske staten (IS)
 5. Syria

Mest lest akkurat nå

 1. Tusenvis feiret gjen­åpningen på Torget: – Velkommen tilbake, Stavanger

 2. Gjenåpningen ble feiret skikkelig i Stavanger lørdag. Ikke minst i Farge­gata

 3. Vålerenga ødela festen for Oilers: – Vi skal ikke grave oss ned etter denne kampen

 4. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 5. De trives i høyden, både Signe og Regine. Men slik har det ikke alltid vært

 6. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil