Bonus guttetur til landsmøtet for De Grønne!

DEBATT: Politikerne har et stort ansvar for å rette opp den store systemsvikten vi har i samfunnet i dag. Det er både billigere og mer effektivt å fly enn å kjøre tog eller elbil.

«Jeg har reist på tre fantastiske interrailer medbragt foldbare elektriske sykler, som jeg ikke ville byttet ut med noen flyferie!», skriver Erlend Kristensen.

Debattinnlegg

 • Erlend Kristensen
  Erlend Kristensen
  2. kandidat på Stortingslista for Miljøpartiet De Grønne
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er ikke rart at folk stadig velger de klimafiendtlige alternativene når systemet legger opp til det.

Miljøpartiet De Grønne tar klimautfordringene på alvor. Vi vil endre samfunnet slik at det blir lettere å ta de miljøvennlige valgene.

Reise på en annen måte?

Omfanget av vår reisevirksomhet bidrar til en vesentlig del av de klimautslippene som vi må redusere skal vi nå klimamålene. Samtidig er det å reise å oppleve nye land og kulturer en viktig del av globaliseringen og det å være menneske. Vi har alltid reist og kommer alltid til å gjøre det. Men kanskje vi ikke trenger å reise noe mindre enn før, bare gjøre det på en annen måte?

For min egen del har jeg allerede kuttet CO₂-utslippene med langt mer enn 40 prosent

Politikerne har skrevet under Paris-avtalen. Denne forplikter oss til å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. Det høres gjerne mye ut, men er det så veldig vanskelig, når vi har et enormt forbruk fra før?

Les også

Slik kjører du «miljøvennlig»

Like lykkelig

For min egen del har jeg allerede kuttet CO₂ -utslippene med langt mer enn 40 prosent, uten at jeg opplever at dette har gått ut over min egen velstand eller lykke. Det handler om å være kreativ og tenke litt nytt. Det jeg opplever er veldig mye spennende langs veien, som jeg aldri hadde erfart, dersom jeg valgte det enkle alternativet med å fly. Jeg har reist på tre fantastiske interrailer medbrakt foldbare elektriske sykler, som jeg ikke ville byttet ut med noen flyferie!

I Påsken reiste familien med lånt Tesla til Alpene og stod på ski i flere dager i Zermatt i Sveits. Vi opplevde Lec Leman sjøen og spa i Baden Baden for å nevne noe. En ferie som ikke ble dyrere enn dersom vi hadde benyttet fly. Blir garantert flere slike turer i stedet for fly i fremtiden.

Til landsmøtet med Tesla

Men nå til helgen gleder jeg meg ekstra til guttetur til landsmøte i MDG i Lillehammer. Vi har igjen leid en Tesla på Nabobil. Den nye delingsøkonomien gir oss tilgang til Tesla, selv om vi ikke eier en. Skal ikke se bort fra at vi løser flere verdensproblemer langs veien. Spa på Geilo er heller ikke å forakte.

I denne sammenhengen kan jeg også nevne hva Elon Musk sa nå i april på sin siste TED talks. «Innen to år vil en kunne kjøre fra LA til NY med en førerløs Tesla».

Hele USA på tvers. En kan altså sove på turen. Når dette skjer er det mange flyruter som vil oppleve økt konkurranse fra miljøvennlige og mye billigere og spennende elbilturer.

Tilbake til Landsmøtet. Selv om vi helst vil ta toget på et par timer, så lar ikke det seg gjøre i dag. Derfor både flys, toges og bilkjøres det til landsmøtet. Vi er bare vanlige folk, og alle har ikke tid til å avse 16 timer til reise en vanlig helg. Derfor skulle vi ønske arbeidet med å bygge høyhastighetstog var kommet lengre.

Håper dere velgere også tar nye valg til høsten.

Enklere å reise kollektivt

Vi tror velgerne er leie av dagens politikere som stadig snakker om kutt og skriver under Paris-avtalen uten å følge opp. Derfor går vi også til valg på å gjøre det enklere å reise miljøvennlig. Selv om de fleste i delegasjonen velger miljøvennlige alternativer, blir det ikke et dårligere landsmøte av den grunn. Jeg vil påstå at det faktisk bare blir bedre! Gleder meg ekstra til bonus guttetur med Tesla! Et mye mer spennende valg. Håper dere velgere også tar nye valg til høsten. Vi trenger nye tanker og nye politikere på Stortinget! For fremtidens skyld

Les også

 1. Tesla ser for seg en voldsom økning, skal selge 500.000 biler på ett år.

Publisert:
 1. Parisavtalen
 2. Debatt
 3. Tesla
 4. Elon Musk
 5. Klimautslipp

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi har hele tiden bedt Ropstad ta kontakt med Skatteetaten

 2. «Oilers går på en solid smell»

 3. Jærbuen var midtpunktet som alltid fikk ja - helt til han ville adoptere et barn.

 4. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned

 5. Hva skal vi egentlig med Sigvart Dagsland?

 6. Bare to mulige arvtakere som KrF-leder