Vi palestinere trenger reell støtte, ikke boikott av Israel

KRONIKK: Hvis såkalte pro-palestinske aktivister virkelig ønsker å hjelpe, bør de kreve frihet, menneskerettigheter, demokrati og rettferdighet for palestinerne. Boikott av Israel hjelper oss ikke.

Over store deler av den muslimske verden og i Vesten argumenteres det for boikott av Israel, slik LO-kongressen har gått inn for. Her fra en protest i Paris.

Debattinnlegg

 • Bassem Eid
  Bassem Eid
  Palestinsk fredsaktivist, politisk analytiker og kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Utenfor Israel og de palestinske territoriene er det mange som ser oss gjennom perspektivet til boikott-bevegelsen, som palestinerne i stor grad ikke støtter (BDS står for boikott, deinvestering og sanksjoner; red.anm.). Den palestinsk-kontrollerte økonomien er veldig svak, og mange palestinere er ansatt i israelske bedrifter – den eneste kilden til gode jobber. BDS-bevegelsen og andre anti-Israel-aktivister bruker israelske bosetninger på Vestbredden for å demonisere Israel, men de ser ikke ut til å forstå at bosettingene gagner palestinerne slik situasjonen er på bakken i dag.

Den jevne palestiner er mest opptatt av å tjene nok til mat på bordet og gi barna sine en utdannelse. Palestinere ønsker en økonomi som skaper arbeidsplasser, men lite gjøres for å etablere økonomisk infrastruktur i de palestinske områdene.

Les også

LO vil boikotte Israel

Les også

Vekst for Med Israel For Fred etter LO-vedtak

Les også

Aftenbladet mener: LO er helt samstemt når det gjelder krav om regjeringsskifte til høsten, noe som gjør vedtaket om en omfattende boikott av Israel enda mer ubegripelig.

Åpne øynene!

BDS-bevegelsen, som hevder å være vår venn, er fast bestemt på å klandre Israel for alle våre problemer. Aktivistene er engasjert i en egennyttig og selvforherligende fortelling der man ønsker å bli ansett som helter som angivelig hjelper palestinerne. Hvis de er våre venner, bør de åpne øynene og bidra til å løse de virkelige problemene.

Vi palestinere lider av mangel på lederskap og har ingen legitim ledelse. Både Hamas og Fatah er korrupte. Mahmoud Abbas ble valgt til president i 2005 for en fireårsperiode, men det har ikke vært avholdt valg siden.

Selv om det internasjonale samfunnet fortsatt later som om Abbas er den legitime presidenten, tror verken Israel eller vi palestinere at han representerer oss. Han har ingen myndighet til å snakke med Israel om fred eller en permanent løsning. Det er heller ingen indikasjon på at Abbas ønsker en fredsløsning.

Abbas har et svakt grep om makten. Hvis Israel trakk seg ut at Vestbredden, ville området raskt bli erstattet av Hamas.

Tostatsløsningen er død

Hamas, som ønsker Israel utslettet, er åpenbart ikke interessert i en tostatsløsning. Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde rett da han sa: «Jeg tror at alle som flytter og evakuerer områder for å etablere en palestinsk stat i dag, gir radikal islam et område hvorfra de kan angripe staten Israel.» Abbas har et svakt grep om makten. Hvis Israel trakk seg ut at Vestbredden, ville området raskt bli erstattet av Hamas.

De palestinske lederne har håndtert fredsforhandlingene så dårlig at i dag er selve ideen om en tostatsløsning ødelagt. Selv om de fleste israelere fortsatt ønsker en tostatsløsning, er det ingen tillit til, eller tro på, at fred kan oppnås under dagens omstendigheter.

Vi føler oss ikke godt representert av de palestinske selvstyremyndighetene.

Intern maktkamp

For både Fatah og Hamas har konflikten blitt en virksomhet og et middel for å beholde makt. De tjener på konflikten økonomisk og politisk, og de gjør alt for å opprettholde status quo. Til tross for Israels fullstendige tilbaketrekking fra Gaza i 2005, har Hamas’ voldelige styresett i Gaza og deres angrep mot Israel resultert i at palestinerne er alt annet enn frie og uavhengige.

Vi føler oss ikke godt representert av de palestinske selvstyremyndighetene, og Abbas har uttalt at han ikke vil tillate valg på Vestbredden med mindre det samtidig holdes valg i Gaza. Siden Hamas kontrollerer Gaza med en jernhånd og ikke vil tillate nye valg, betyr det at Abbas' holdning praktisk talt tillater at palestinsk demokrati holdes som gisler av Hamas.

Også i Norge er det blitt avholdt demonstrasjoner for boikott av, deinvesetring i og sanksjoner mot Israel. Her foran Stortinget i mai 2015

Arabisk svik

Vi vet alle hvordan konflikten med Israel startet. Arabiske ledere så krig mot jødene som en mulighet til å skape en ytre «fiende» de kunne bruke for å avlede oppmerksomheten fra interne forhold, samt holde innbyggerne undertrykt. Konflikten brukes som et politisk virkemiddel, og gir korrupte arabiske ledere mulighet til å leve luksusliv. Dette er den arabiske verdens tragedie, og vi palestinere er lei av å betale prisen.

Til tross for arabernes svik mot palestinerne, er dagens situasjon i våre hender. Vi kan ikke forvente at situasjonen vil forbedres når terroren fortsetter, og når palestinsk ungdom blir lært til å tro at det å drepe jøder – til og med jødiske barn – er ærefullt. Slikt hat vil aldri være til vår fordel.

Hvis såkalte pro-palestinske aktivister virkelig ønsker å hjelpe, bør de kreve frihet, menneskerettigheter, demokrati og rettferdighet for palestinerne. De bør kreve at oppmuntring til vold og voldsforherligelse blant palestinerne stopper. De bør bistå palestinerne med å utvikle økonomien, samtidig som de sikrer at pengene ikke går til et terrorstyre eller øker terroristenes våpenarsenal. De bør oppfordre palestinerne til å leve i fred med jøder. Hvis, og når, dette skjer, vil en permanent løsning bli funnet.

 • Bassem Eid er en kjent palestinsk fredsaktivist, bosatt i Jerusalem. Han er også en mye benyttet politisk analytiker og kommentator i medier i Israel, Midtøsten for øvrig og i Vesten.
Les også

Den brutale okkupasjonen må stoppes, den eneste veien er full boikott av Israel!

Les også

Grove beskyldninger mot Israel

Les også

Vær glad for at Israel ikke boikotter oss snart


Les også

 1. Hva mener rogalandsbenken på Stortinget om Israels ulovlige behandling av palestinske barn?

 2. Kjell Brygfjeld, Bent Endresen, Pål Hadler og Alice Kjellevold: Samtykker den som tier om Israels behandling av palestinske barn?

 3. Eirin Sund, Torstein Tvedt Solberg og Hege Liadal (Ap): Palestinske barn fortjener sin frihet

 4. Inge-Tor Oliversen: En soldat som må skyte og drepe for å nøytralisere et steinkastende barn, er ingen soldat

 5. Magne Hersvik: Verdipartiet står tydelig opp for Israel

Publisert:
 1. Israel
 2. Hamas
 3. Fatah
 4. Israel/Palestina

Mest lest akkurat nå

 1. Bryne-talent blir trolig klar for Viking innen kort tid

 2. Hun fortsetter som styreleder i Norsk Olje og Gass

 3. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

 4. Web-kameraet på Hanafjellet er på plass: Se utsikten over Sandnes i vinterdrakt

 5. Munnbind på bussen – men ikke på julebordet: – Det er en logisk forklaring

 6. Gjert Ingebrigtsen mener folk gjør én klassisk feil når de trener