Misforståelse om hjemme­kontor

DEBATT: Digitale løsninger gir mulighet for å jobbe fra nye steder. Men det er forskjell på hjemmekontor og å jobbe stedsuavhengig.

Debattinnlegg

 • Linda Hofstad Helleland
  Linda Hofstad Helleland
  Distrikts- og digitaliseringsminister (H)
Publisert: Publisert:

I Stavanger Aftenblad 1. juli fyrer kommentator Hilde Øvrebekk av en bredside mot regjeringen. Hun mener at regjeringen bruker hjemmekontor som et «billig triks» for å sanke stemmer i distriktspolitikken.

Men her har hun nok misforstått ganske kraftig, for det er forskjell på stedsuavhengig arbeid og hjemmekontor.

Les også

Hilde Øvrebekk: «Folk trenger folk»

Lokale kontorfellesskap

Det siste året har vi alle hatt krasjkurs i å bruke- og jobbe med nye digitale løsninger. Denne kompetansen kan sammen med våre godt utbygde bredbåndsnett åpne nye muligheter. I regjeringens nye Strategi for småbyer og større tettsteder løfter vi frem hvordan ansatte i staten kan jobbe i lokale kontorfellesskap ute i distriktene.

Dermed kan de ha kontorsted og bosted andre steder enn ved virksomhetens ordinære arbeidsplass eller kontoradresse, gjerne i kontorfellesskap med ansatte fra andre virksomheter, offentlige eller private.

En lærdom fra pandemien er at utstrakt bruk av hjemmekontor kan gi andre utfordringer knyttet til helse og arbeidsmiljø. Folk trenger folk, det er derfor vi foreslår en modell der stedsuavhengig arbeid er knyttet sammen med muligheten for å tilhøre et lokalt arbeidsfellesskap i fysiske kontorlokaler.

Les også

Hilde Øvrebekk: «De introvertes ’hevn’»

Økt fleksibilitet

Familier som vurderer å bosette seg i en distriktskommune, er ofte avhengig av å skaffe seg to jobber. Dersom den ene kan beholde jobben i en statlig virksomhet gjennom å arbeide fra et lokalt kontorfellesskap, kan det bli tungen på vektskålen for å flytte.

Stedsuavhengig arbeid gir økt fleksibilitet for den enkelte, samtidig som virksomhetene kan rekruttere kompetanse fra et større geografisk område. Det kan også bidra til at virksomheter beholder kompetanse selv om den ansatte flytter til et annet sted i landet. Slike modeller har vært benyttet av næringslivet i lang tid.

Les også

Sven Egil Omdal: «Taperne i hjemme­leken»

Rammeverk på gang

Kommunal- og moderniseringsdepartementet utarbeider nå et overordnet rammeverk for statlige virksomheter som vurderer stedsuavhengige arbeidsplasser. Så forslaget handler ikke om hjemmekontor, slik Øvrebekk har trodd, det er rett og slett en mulighet for å gjøre jobben i staten fra et annet sted enn vi er vant til. Det kan styrke distriktene.

Les også

 1. Noen har kontor på sove­rommet, andre i sykkel­boden. Se bilder fra nord­menns hjemme­kontor her

 2. Tusenvis titter innom huset hennes i Sandnes på Insta­gram hver dag. Hun tror hun vet hvorfor

Publisert:
 1. Distriktspolitikk
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Kommentator Hilde Øvrebekk Lewis
 4. Hjemmekontor
 5. Arbeidsplass

Mest lest akkurat nå

 1. «Regå» fikk ny eier etter budkrig

 2. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 3. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 4. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 5. Overvann på riksvei 13 i Suldal - veien stengt ved Erfjord

 6. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen