Jammen flaks at sønnen min fikk kreft i fjor!

I august 2015 skjedde det utenkelige som egentlig alltid rammer noen helt andre. Min da ett år gamle sønn ble diagnostisert med blodkreft.

«Endringen i statsbudsjettet vil bety en innskrenkning av rettighetene og gi en vanskelig økonomisk situasjon for foreldre med kreftsyke barn», skriver pappa Andreas Veggeland.

Debattinnlegg

 • Andreas Veggeland
  Andreas Veggeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ett av de mange sjokkene som ventet oss den første tiden, var da legene på Haukeland fortalte oss at vi kunne forvente en behandlingstid på to og et halvt år.

Når regjeringen i sitt statsbudsjett nå skryter av at de skal bruke flere millioner på pleiepengeordningen, så må jeg si at jeg blir sittende med en kvalm følelse.

Heldigvis lever vi i et land med et velutviklet sosialt system, og både jeg og min kone kunne bruke tiden på å pleie vårt alvorlig syke barn uten å bekymre oss for økonomi. Foreldre med alvorlig syke og pleietrengende barn har nemlig rett på pleiepenger som kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt.

Les også

LES OGSÅ: Slik kjenner du en kreftsvulst

Når regjeringen i sitt statsbudsjett for 2017 nå skryter av at de skal bruke flere millioner på pleiepengeordningen, så må jeg si at jeg blir sittende med en kvalm følelse. Joda, regjeringen har rett i at endringene medfører at enda flere vil ha rett til å motta pleiepenger. Men de gjør på ingen måte rede for hvorfor de ignorerer høringssvarene fra organisasjoner som Kreftforeningen, Barnekreftforeningen og Norges Handikapforbund. Alle disse organisasjonene, samt en rekke privatpersoner (de av oss som orket å reagere midt i tøffe behandlingsforløp) har kommet med høringsuttalelser hvor følgende blir understreket:

Vanskelig økonomisk situasjon

Pleiepenger er en ordning som er knyttet til barnets behov og en rettighet som følger barnet. Nettopp derfor er det urimelig at den likestilles med for eksempel sykepenger hvor mottageren av ytelsen er den som har rettigheten. Endringen vil bety en innskrenkning av rettighetene og gi en vanskelig økonomisk situasjon for foreldre med kreftsyke barn.

Er det virkelig slik vi ønsker at foreldre i en allerede ekstremt krevende situasjon skal ha det?

Ingen hensyn

Dersom pleiepengereformen blir gjennomført slik regjeringen foreslår, vil alle oss foreldre som går igjennom langvarige og tøffe behandlingsforløp sammen med våre syke barn, måtte tåle en kraftig reduksjon i inntekt etter at det første året med behandling er ferdig. Etter det første året med pleiepenger, skal utbetalingen reduseres til 66 prosent av tidligere lønnsinntekt. For noen få familier med alvorlig syke barn, vil dette få store konsekvenser. Er det virkelig slik vi ønsker at foreldre i en allerede ekstremt krevende situasjon skal ha det? Regjeringen kunne enkelt ha lagt inn et unntak for barn med svært alvorlige eller progredierende sykdommer, men nei. Her tas det ikke hensyn til familier med barn som er rammet av de verste og mest alvorlige sykdommer.

Dessverre ikke de eneste

For min egen del priser jeg meg lykkelig for at sønnen min ble syk allerede i fjor. Når pleiepengene endres i oktober 2017, har gutten min forhåpentligvis bare fire måneder igjen av behandlingen. (Vi håper og ber om at vi slipper tilbakefall). Fire måneder med redusert inntekt skal vi saktens greie. Men dessverre er vi ikke den eneste familien i dette landet med et alvorlig sykt barn.

Les også

 1. LES OGSÅ: Bryllupsfest for alvorlig kreftsyke Åge

Publisert:
 1. Kreft
 2. Kreftforeningen
 3. Økonomi
 4. Statsbudsjettet

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 4. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger