Kjære barnevern, her må det skje en forandring

DEBATT: Jeg synes at de som har vært barnevernsbarn, burde jobbe i barnevernet. De har mer erfaring med hvordan de behandlet dem og hvordan de påvirket deres liv.

«Det er ikke bra å bo på institusjon, det er bare en plass med mye rus og personer med atferdsproblemer», skriver Mariell Larsen.

Debattinnlegg

 • Mariell Larsen
  Mariell Larsen
  Vestre Åmøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Alle har ulike meninger om barnevernet. Mange synes de gjør en fantastisk jobb, og andre er helt imot dem. Barnevernet kan ødelegge personer, både store og små. Barnevernet kan ødelegge liv og familier.
Barnevernet kan gi barna traumatiske opplevelser, opplevelser de aldri vil glemme, opplevelser som vil påvirke hele livet deres. Er det egentlig noen som tenker på hvordan barna reagerer på barnevernets oppførsel? Hva med når barn blir tatt fra familien i ung alder? Barna opplever å bli kidnappet fra sine egne hjem, og dette er noe som sitter igjen lenge etterpå.

Barnevernet kan ødelegge liv og familier.
Les også

Her er hele historien om Glassjenta

Les også

Hør hele Glassjenta som podkast

Barnevernet må endres

Av alle barn og ungdommer som får diagnosen PTSD (posttraumatisk stresslidelse), er det barnevernsbarn som oftest får denne diagnosen. Alle i barnevernet jobber forskjellig. Hva som skjer med barna og hvilke tiltak som blir gjort, kommer helt an på hvilken saksbehandler en får.

Barnevernet må endres, det burde være mange flere ansatte som faktisk har ekte erfaring og som ikke bare leser seg opp (i en bok). Jeg synes at de som har vært barnevernsbarn, burde jobbe i barnevernet. De har mer erfaring med hvordan de behandlet dem og hvordan de påvirket deres liv. Hvis mange barnevernsbarn jobber i barnevernet, kan de gjøre en endring – og redde liv istedenfor å ødelegge dem.

Barnevernet kan ikke fortsette slik de gjør. Hva gjør barnevernet for å hjelpe familier? De setter inn tiltak som aldri blir gjort. De river familier fra hverandre. De tar så mange urettferdige avgjørelser, og de gjør mange feil. Så mange feilplasseringer av barn i fosterhjem, de setter ungdommene i institusjon slik at alt håp for dem blir borte.

Alt kan gå galt

Når barnevernet plasserer ungdommer i institusjoner, blir ungdommene ødelagt. Det er ikke bra å bo på institusjon, det er bare en plass med mye rus og personer med atferdsproblemer. Hva kan gå galt hvis du setter mange ungdommer med atferdsproblemer under samme tak? Alt.

Les også

 1. Stortinget skal behandle forslag om barnevernsreformer etter «Glassjenta»

 2. «Glassjenta» – hva kan vi lære?

 3. Glassjenta viser vei til nødvendige forvaltningsreformer i Norge

 4. «Glassjenta-saken viser ikke systemsvikt i barnevernet. Den viser svik satt i system.»

 5. Stortinget frykter flere saker som Glassjenta-saken

Publisert:
 1. Barnevern
 2. Fosterhjem
 3. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Camilla stygt skada under handballkamp i Storhallen: – Dei tribunane skulle aldri ha stått der

 2. Nå skal flere tas

 3. Mange prøvde seg i konkurransen – nå er fem finalister klare

 4. Andy Fletcher i Depeche Mode er død

 5. Overrasket i lokaloppgjøret: Dette har ikke skjedd på 22 år

 6. Else-Marie (76) gravde opp hagen for å huse Svitlana og barna: – Nå er det bare glede