Hvordan skal Nye Stavanger løse oppdrettsproblemene?

DEBATT: 1. januar blir Stavanger en stor og viktig oppdrettskommune. Hvilke partier og politikere vil da stille strenge krav til oppdrettsnæringen?

– Naturvernforbundet lurer på hvilke partier og politikere i Nye Stavanger som vil stille strenge krav til oppdrettsnæringen og sørge for at fjordene våre igjen blir friske og rene skriver, Hallgeir Langeland og Kjetil Nilsen. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Hallgeir H. Langeland
  Styreleder, Naturvernforbundet i Rogaland
 • Kjetil Nilsen
  Naturvernforbundet i Rogaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dagens Stavanger har ikke oppdrettsvirksomhet, mens både Rennesøy og Finnøy er store oppdrettskommuner. Nå slås disse sammen. Vi vet at oppdrettsnæringen er ansvarlig for alvorlige miljøproblemer i Rogaland: Lakselus sprer seg fra oppdrettsanlegg og dreper villaksen og sjøørreten vår.

Kan vi akseptere ødeleggelsene?

Oppdrettslaks rømmer og utgjør en genetisk trussel for villaksen. All laksemøkken fører til algeoppblomstring. Seien vår har blitt dvask og beiter kun på spillfôr under anleggene. Lusekjemikalier dumpes rett i fjorden og tar livet av både reker, krill og andre skalldyr. Samtidig er det svære areal i viktige rekreasjonsområder som beslaglegges av næringen, som oftest helt gratis.
Ryfylkebassenget og Boknafjorden er populære rekreasjonsområder for Stavanger og Rogalands befolkning. Kan vi akseptere at oppdrettsnæringen gjør store ødeleggelser i disse områdene?

Hvem tar tak i problemene?

Naturvernforbundet lurer på hvilke partier og politikere i Nye Stavanger som har planer om å ta tak i disse problemene, stille strenge krav til oppdrettsnæringen og sørge for at fjordene våre igjen blir friske og rene, og kan komme alle innbyggerne til gode?

Les også

 1. Forskere mener lakselusmiddel kan føre til rekedød

 2. – I fjordene er rekene borte. Ute på havet har det alltid gått opp og ned

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. De betalte 750.000 kroner i leie for russe­bussen. Så kom smitten og en sabotasje

 2. Viktig vekker for Sandnes Ulf da Bryne spilte på seg selvtillit

 3. Denne elbilen får omstridt bensin­motor

 4. Sofie og vennene tar av seg russedressen: – Føles som en «walk of shame»

 5. Råkjører tatt i 191 km/t i 60-sone: – Livsfarlig

 6. Tidligere dørvakt fra Gjesdal får mektig Frp-verv