Vi må sette i gang strakstiltak mot ungdomsvold

DEBATT: 8. mai publiserte Aftenbladet saken om det Sør-Vest politidistrikt omtaler som en ungdomsvold-trend der ungdom filmer voldsepisoder og legger det ut på sosiale medier.

Publisert: Publisert:

Stavanger-politikerne Christian Wedler (Frp), Cille Ihle (H), Rune Askeland (V) og Dag Mossige (Ap) er alle enige om at det må tas tak nå etter å ha sett en autentisk film om ungdomsvold. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

  • Christian Wedler
    Gruppeleder, Stavanger Frp
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det gjør et sterkt inntrykk å se filmen. Aftenbladet valgte å ikke publisere den. Etter at vi fire folkevalgte (Christian Wedler, Frp, Cille Ihle, H, Rune Askeland, V, og Dag Mossige, Ap) hadde sett filmen, var vi enige om å ta tak i dette nå.

Les også

Med blodet rennende fra ansiktet må 14-åringen kysse voldsutøverens sko

Scener fra filmen

For at leseren skal forstå behovet for de tiltak som jeg nevner under, deler jeg litt av det jeg så i filmen.

Volden den 14 år gamle gutten utsettes for er svært grov. Bildet er hentet fra filmen av volden, som noen andre ungdommer la ut på sosiale medier.

To gutter står på en plen. Det er mørkt. Den yngste på 14 står med hendene i bukselommen. Han står ansikt til ansikt med en eldre gutt på 16. Den som filmer, står ved siden av disse to guttene. Han filmer slik at vi ser mot den unge gutten. Vi ser flere ungdommer som står rundt og ser på. Flere holder mobilene sine og filmer de også. Uten forvarsel slår den eldre gutten med knyttet neve rett i ansiktet til 14-åringen. Et direkte slag mot ansiktet. Den ungen gutten faller om, og blir liggende med ansiktet opp. Så bøyer den eldre gutten seg ned. Han slår videre. Flere slag.

Filmen beveger seg mot han som ligger nede. Vi ser hvordan blodet fra hodet på gutten renner over ansiktet hans. Så slutter den eldre gutten å slå. Han reiser seg opp. Han plasserer foten sin ved gutten som ligger nede. Foten hans kommer i fokus. «Kyss skoen min», roper den eldste gutten. Han gjentar befalingen. Med blod rennende fra ansiktet kysser gutten skoene hans. Til jubel fra flere av tilhørerne.

Alene

Dette er fandenskap på sitt verste. Gutter har nok i alle tider vært i slåsskamper. Men fandenskapet her er den unge gutten alene. Alene mot han som slår. Alene mot de som filmer. Alene mot de som står og ser på. Alene når han må kysse skoen til han som slo. Alene mot de som jubler. Alene når filmen blir spredd i sosiale medier.

Da jeg så filmen, tenkte jeg hvor ekstremt dette er. Politiet melder at dette skjer ofte. Det er forholdsvis vanlig at ungdommer blir banket, filmet, og at filmene blir lagt ut på nettet.

Det strafferettslige skal domstolene få ta seg av. Her ønsker jeg offer, gjerningsmann, vitner, familie, forsvarer, aktor og dommer lykke til med å få dette sortert ut. Derimot kan ikke dette bare håndteres strafferettslig.

Les også

LES OGSÅ: Fersk rapport om ungdomskriminalitet

Vi må forhindre

Først og fremst må vi få forhindret at dette blir vanlig. Her har vi alle en jobb å gjøre. De som ser på – de som filmer, må få vite at de gir gjerningsmannen psykisk ryggdekning for det han gjør. Han som slår, vil få vite gjennom straffesaken hvordan samfunnet ser på hans handlinger, og andre potensielle voldsutøverne må også få vite konsekvensene.

Vi må selvsagt ha fritidsklubber, aktiviteter for barn og unge og folk ansatte på skolene. Det er vi enige om.

Vi må også ha noen strakstiltak:

  • 1. Samtlige elever i Stavanger-skolen må få brev med hjem til foreldrene om denne fullstendige uakseptable voldskulturen.
  • 2. De som filmer voldsutøvelser og legger dette ut på internett, må utvises fra skolen i tre dager. Mens de er borte, må de følges opp i et program som forklarer alvorligheten av det de har gjort. Elever i ungdomskolen må få vite at de vil få nedsatt karakter i orden og atferd (tidligere orden og oppførsel).
  • 3. Elever som slår, utvises fra skolen i tre dager, og må gå på eget kursopplegg. Elever i ungdomsskolen får nedsatt karakter i orden og atferd.
  • 4. Elever som blir utsatt for slike overfall, må vi forsikre oss blir fulgt opp.
  • 5. Samtlige 7. klassinger på barneskolen, og alle på ungdomsskolene, må ha et ekstraordinært skolemøte med politi og skoleledelsen om dette.
  • 6. Partiene i Stavanger må vurdere et felles forslag i Stortinget for å få utredet om det bør innføres egne straffebestemmelser for de som filmer vold og legger det ut på nettet.
Publisert: