Karbonfangst og havvind er på vei, Ap

DEBATT: Med Høyre i regjering skal vi legge til rette for nye industrieventyr innen karbonfangst og offshore vind.

«Regjeringen er også i gang med å forberede områder for utbygging og teknologiutvikling innen havvind, og med Høyre i regjering har Enova-potten økt fra 1,8 til 3,2 milliarder kroner i året», skriver Aleksander Stokkebø i Høyre.

Debattinnlegg

 • Aleksander Stokkebø
  Aleksander Stokkebø
  Stortingsrepresentant og kommunestyrekandidat i Stavanger, Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I Aftenbladet 18. mai går Ap’s Kari Nessa Nordtun hardt ut med feilinformasjon og anklager om at Høyre mangler ryggrad. Jeg kan berolige henne med at vi, i motsetning til Ap, ikke vil så tvil om jobbene i vår største og viktigste næring.

Laveste utslippene i verden

Verdens strengeste miljøkrav har sørget for at norsk olje og gass har de laveste utslippene i verden. Nå må vi få dem videre ned. Regjeringen kommer derfor til å trappe opp CO₂-avgiften med fem prosent årlig frem til 2025. I tillegg har vi et mål om fullskalafangst, transport og lagring av CO₂ i Norge. Derfor har regjeringen satt i gang flere konkrete prosjekter i samarbeid med næringslivet. Hadde Nordtun fulgt med, hadde hun sett at vi nettopp har foreslått å finansiere neste skritt: Sammen med Equinor, Shell og Total skal vi nå bore en undersøkelsesbrønn og klargjøre et nytt område for CO₂-lagring på sokkelen.

Regjeringen er også i gang med å forberede områder for utbygging og teknologiutvikling innen havvind, og med Høyre i regjering har Enova-potten økt fra 1,8 til 3,2 milliarder kroner i året. Dermed har de både rammeverk og økonomi til å kunne ta en faglig beslutning om støtte til havvindprosjekter.
De siste ukene har Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) vært mye diskutert. Bærekraftig aktivitet her vil kunne bety hundrevis av jobber og store inntekter til flere lærere og ny klimateknologi. Både på høyre- og venstresiden er det krevende å få gjennomført en konsekvensutredning, men håpet har i høyeste grad levd videre. Lofoten har samtidig vært en viktig skanse for å sikre en overordnet og forutsigbar petroleumspolitikk.

Åpner for mørkerøde venner

Nordtun later som om det ikke betyr noe at Ap nå plutselig er imot. Realiteten er at de har gitt vekk en forhandlingsseier på forhånd og åpner for sine mørkerøde venner i SV/Rødt til å hamre løs på resten av oljepolitikken. Dette beskrives også godt av Aftenbladet på lederplass, som slår fast at «Arbeiderpartiet er på vei bort fra å være et industriparti». At Nordtun som ordførerkandidat glatt overser denne politiske dynamikken, gir grunn til bekymring.

I et desperat forsøk på å dekke over Arbeiderpartiets nye kurs, forsøker Nordtun alle mulige virkemidler. Nå vil hun kreve at Høyre skal ta avstand fra et helt parti på grunn av et enkeltutspill om sykelønn, som vi tydelig ikke støtter. Vi andre kan da lure på hvorfor Ap enda ikke har tatt avstand fra SV og Rødt? De vil henholdsvis legge ned de 200.000 jobbene i vår største næring og ha kommunistisk revolusjon.

Med Høyre blir det ingen mørkerøde eksperimenter. Vi skal ta vare på jobbene i vår største næring og fikse karbonfangst og havvind!

Les også

Aleksander Stokkebø: Der Ap gynger, står Høyre fjellstøtt

Les også

Kari Nessa Nordtun: Hvor er ryggraden, Høyre?

Les også

Nessa Nordtun, Stanley Wirak, Frode Berge og Nina Lura: Oljenæringen skal utvikles, ikke avvikles

Les også

Andreas Helgøy, Alexander Stokkebø og Frederico Juarez Perales: Vi må stille opp for oljearbeiderne


Les også

 1. Ap burde lyttet til Rogaland

 2. Oljeeventyret skal fortsette

 3. Arbeiderpartiets oljekrangel, tåkeprat og vingling

 4. Støre står fast ved oljekompromiss fra 2017

 5. Duket for nytt oljeslag på Aps landsmøte

 6. Høyre: – Å legge ned oljenæringen, er en katastrofe for klimaet

Publisert:
 1. Debatt
 2. Karbonfangst
 3. Havvind
 4. Oljepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 2. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 3. Innkaller til hastemøte om høye strømpriser

 4. Over en halv million husstander mister TV2

 5. Utnyttet snøfallet for fullt: – Jeg kjører på!

 6. Eliteserieklubb vil kjøpe Jostein Ekeland