Politisk selvskudd rammer Gamlingen

DEBATT: Det nye politiske flertallet i Stavanger ser foreløpig ut til å være villige til å følge opp forslag fra administrasjonen og dermed legge ut selvskudd ved å gå for betalt parkering på parkeringsplassen ved Siffen nedenfor Gamlingen og på parkeringsplassen ved kirkegården og kapellet på Tjensvoll.

«Skal folket på Gamlingen – i tillegg til bompenger og inngangsbilletter – måtte betale for å stå 1 ½ til tre timer for å parkere, vil trolig en del som rett og slett la være å ta den daglige turen til Gamlingen», skriver Asgeir Lode.
  • Asgeir Lode
    Asgeir Lode
    Stavanger
Publisert: Publisert:
  • Asgeir Lode er ringevakt, Gamlingen.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Politikerne synes ikke å ha tatt innover seg at Gamlingen er og skal være et anlegg for folk flest. Dette har Stavanger til de grader lykkes med de vel to årene Gamlingen har vært i drift. Rundt 234.000 besøkende har gått inn og ut av dørene der hvert av de to driftsårene. Anlegget kostet kommunen godt og vel 130 millioner kroner å bygge. Gamlingen går omtrent i pluss økonomisk. Hvis det er riktig, så er det i så fall det eneste badeanlegget i Norge som kan vise til noe lignende. Dale Oen-anlegget i Bergen kostet over en milliard og går med underskudd. Anlegget har «bare» rundt 300.000 besøkende årlig. I Bergen bor det rundt 275.000 innbyggere. Det er omtrent det doble av Stavanger, bare så det er nevnt.

Et besøk på Gamlingen vil fort bli en hel del penger hvis folk med begrensede midler, går der tre, fire ganger i uken.

Mange eldre

En ganske så stor prosentandel av de som nesten daglig besøker bassengene, badstuene, trimrommet og kafeen på Gamlingen er eldre folk, altså pensjonister. De går der for å bedre helsen, treffe andre og bedre livskvaliteten. En hel del er dessuten folk med handikap. Mange kommer seg bare til Gamlingen og gjennom bomringen ved å bruke egen bil. Det siste stykket fra parkeringsplassen og til Gamlingen tilbakelegger de ved hjelp av rullator, krykker eller gåstaver. Men de trimmer for å bedre helsen. Slik får de kanskje den eneste sosiale kontakten med andre de timene og dagene de besøker Gamlingen.

Tilhører fellesskapet

Rett skal være rett: Kanskje går eller sykler halvparten av folket til og fra. De trenger ikke å parkere. Men mange er ikke i stand til det, og må kjøre egen bil. De parkerer ved nedkjørselen til Siffen, som er en kommunal parkeringsplass. Stavanger Idrettsforening mener nok at laget har hevd på å parkere der. Det kan Sif-folk nok mene, men det er i så fall mange år siden kommunen overtok arealene. Parkeringsplassene tilhører fellesskapet.

Les også

Flertallet vil ha p-avgift ved Gamlingen

Skal folket på Gamlingen – i tillegg til bompenger og inngangsbilletter – måtte betale for å stå 1 ½ til tre timer for å parkere, vil trolig en del som rett og slett la være å ta den daglige turen til Gamlingen. Et besøk på Gamlingen vil fort bli en hel del penger hvis folk med begrensede midler, går der tre, fire ganger i uken. 100-lappene får fort føtter å gå på. Det kan fort bli 150-200 kroner hver gang hvis vi summerer alt.

Bør ta seg en tur

Ledende politikere i Nye Stavanger bør kanskje ta seg en tur til Gamlingen og se. Det gjorde noen da de kastet glans over seg selv og anlegget under åpningen i juni 2017.

Hvis de ikke tar seg en tur eller to før de eventuelt vedtar betalt parkering i området ned mot Siffen, og ved tidligere Mostun sykehjem og kirkegården på Tjensvoll, så gjør de i alle fall eldre, handikappede og de med dårlig råd en bjørnetjeneste.

De gjør sannsynligvis også Nye Stavanger en økonomisk bjørnetjeneste fordi besøkstallet kan komme til å dale. Følgene kan bli underskudd for Gamlingen og økte omkostninger i den kommunale omsorgstjenesten. Er storsamfunnet tjent med det?

Å sette opp en skog med parkometer ved Tjensvoll kapell kan også fort bli et politisk selvskudd, for det må ikke bli slik at folk i Stavanger og nabokommuner som skal delta i begravelser, heretter skal måtte betale for parkering når de tar avskjed med de nærmeste?

Likhetsprinsippet må gjelde

Har administrasjonen og enkelte politikere planer om å sette opp parkometer ved Eiganes gravlund og ved andre kirkegårder i den nye kommunen?, for her må likhetsprinsipp gjelde.

Mitt råd er altså dette: Bruk vett og avvis forslaget!

Ps.: Jeg bor på Våland og sykler stort sett alltid til Gamlingen.

Publisert: