Karakterer er å stille krav og å bry seg

DEBATT: En skole uten karakterer og uten krav til læring, virker å være Rød Ungdoms medisin mot stress og konkurransejag. Høyre vil heller ha en kvalitetsskole for flest mulig elever.

«Karakterer som vurdering i skolen, er universelt i bruk over hele verden, rett og slett fordi det er det som fungerer best», skriver Jonas Molde Hollund.

Debattinnlegg

 • Jonas Molde Hollund
  Jonas Molde Hollund
  Kommunestyrekandidat, Stavanger Høyre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I Aftenbladet 12. juni skriver Bård Malde-Frøyland leder i Stavanger Rød Ungdom et leserinnlegg med overskriften «Avskaff høyresidens konkurranseskole». Allerede i overskriften er det en feil som må påpekes. Det er bred politisk enighet i Norge om at karakterer som vurderingssystem i skolen er det beste.

Både Arbeiderpartiet og Høyre, og deres samarbeidspartnere, mener dette. Det er kun Rød Ungdom, ytterst på venstresiden, som ønsker å fjerne karakterene i skolen. Jeg foreslår derfor at Rød Ungdom først overbeviser den norske venstresiden, før de begir seg ut på å belære høyresiden og resten av det politiske Norge. Sleng gjerne på utdanningssystemet i hele den vestlige verden. Karakterer som vurdering i skolen er universelt i bruk i de aller fleste land, rett og slett fordi det er det som fungerer best.

Det vil være håpløst å møte opp på Harvard University i USA med en mappe uten karakterer, men med smilefjes på siste side ...

Hovedmålet er å lære

Søkelyset i innlegget er også helt feil. Malde-Frøyland påstår at det eneste formålet med prøver og karakterer er å finne ut hvem som kan pugge og takle stress best. Når man går på skolen, er hovedmålet selvsagt å lære og å forstå pensum. Du skal ikke pugge og stresse, men lese og få innsikt. Du går ikke på skolen for å få karakterer, du går på skolen for å lære. Karakterer er bare den mest praktiske måten for lærer å gi en pekepinn på hvor eleven ligger faglig. For ikke å snakke om internasjonale studier. Fjerner man karakterer, blir det svært vanskelig for alle norske elever som ønsker å studere i utlandet. Det vil være håpløst å møte opp på Harvard University i USA med en mappe uten karakterer, men med smilefjes på siste side ...

Fri fantasi

Karakterer er og forblir den beste og mest praktiske måten å gi en pekepinn til lærer og elev, på hva de har fått til og hva de kan gjøre bedre – selvfølgelig sammen med en skikkelig skriftlig tilbakemelding. Å stille tydelige krav til skolen og til elevene, er å bry seg. Men at karakterer og konkurranse er høyresidens mål i skolepolitikken, er fri fantasi av Rød Ungdom og Malde-Frøyland.

Les også

 1. Flere tusen lokale 13-åringer skal få stress-hjelp på skolen

Publisert:
 1. Skolepolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Navnet frigitt etter dødsulykke på Karmøy

 2. Hyttesalget har møtt veggen: – Veldig dødt

 3. Bonde satser i Sandnes sentrum - har kjøpt Centrumsgaarden

 4. Vil kjøpe Manchester United

 5. Tatt i 108 i 60-sone

 6. Flyttet fra moderne funkishus til gammel gård: – Jeg vil bare være her hele tiden