Må alle finne en boks for å bli akseptert?

DEBATT: Vi har kommet langt i 2016. I lovens navn blir vi alle akseptert på lik linje, nesten.

Homofili er et nydelig ord. For meg står det for uendelig kjærlighet, i en regnbue av nyanser å utrykke den på. La oss ikke lage livet vanskeligere enn det trenger å være.

Debattinnlegg

 • Hanne Strøm Larsen
  Hanne Strøm Larsen
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Jeg er en datter, en søster, en venninne og en kjæreste. Jeg driver en klesbutikk, er aktiv innen veldedighet, interessert i politikk, men jeg går til sengs med en partner av samme kjønn. Altså jeg er homo. Eller?

Vi har kommet langt i 2016. I lovens navn blir vi alle akseptert på lik linje, nesten. Ute blant folk kan jeg forklare hvem Hanne er, men så fort historien om legningen min kommer opp, forsvinner alle punktene over som beskriver hvem jeg er. Hovedtemaet i samtalen er nå blitt «hva jeg er», noe jeg selv har prøvd å finne svar på i snart 27 år.

Les også

1. februar er det klart for homovielser. Bare tre av ni proster vil vie

La oss gå litt dypere inn i begrepet «homo». Hvor homo må man være for å ha lov til å kalle seg homo?

 • Kjæreste av samme kjønn, er jeg homo da?
 • Bakgrunn av seksuelle partnere av samme kjønn, er jeg homo da?
 • Romantiske følelser for en av samme kjønn, er jeg homo da?

Ok, la oss si jeg har fått stempelet som homofil. Flertallet har talt.

Neste spørsmål er nå, «hvilken homo-boks hører jeg til?» Vi er alle veldig opptatt av å kategorisere hverandre. Stemple hverandre. Homofil, lesbisk, biseksuell, transseksuell. Vi har også kategorier som panseksuell, aseksuell, monoseksuell, listen fortsetter... Ja, jeg er veldig sikker på at det er mange der ute som kan si at de er homofile med 100 prosent sikkerhet. På lik linje som et flertall kan si med sikkerhet at de er heterofile. Men så har vi en stor (ja, stor) gruppe midt i mellom, som sliter med å finne en boks å passe inn i.

Les også

Omtaler homofili som avsporet seksualitet og heslig kjærlighet

Mange vil etter hvert krype ut til en ende av skalaen, mens mange vil ligge i gråsonen hele livet. Er vi alle nødt til å finne en boks for å bli akseptert? Det jeg vil frem til med i dette innlegget er at vi må alle slutte tvinge hverandre inn i en kategori for å passe inn i systemet. Det er først og fremst forferdelig slitsomt, men også en veldig vond prosess. Plutselig en dag passer man ikke inn i den boksen lenger, vi forandrer oss, og må da begynne en ny «komme-ut-av-skapet»-prosess.

Homofili er et nydelig ord. For meg står det for uendelig kjærlighet, i en regnbue av nyanser å utrykke den på. La oss ikke lage livet vanskeligere enn det trenger å være. La oss slutte å be hverandre om å velge en boks. La oss slutte å kategorisere hverandre. La oss heller akseptere hverandre for «hvem vi er» ikke «hva vi er».

Les også

 1. Homofile har tro på Ivar Braut

Publisert:
 1. Homofili
 2. Kjønn
 3. Navn
 4. Kjærlighet

Mest lest akkurat nå

 1. Mann knivstukket i leilighet i Stavanger - kvinne pågrepet

 2. Gjesdal-ordføreren har fått ny kreftbeskjed: – Et hardt slag i mellomgulvet

 3. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 4. Viking-trenernes dom: – Vi blir gode i år også

 5. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

 6. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen