Hvorfor legger Kongsgård ned økonomifagene?

DEBATT: Kongsgårds sterke samfunnsfaglige renommé blir uten tvil svekket når økonomitilbudet kuttes.

Publisert: Publisert:

«Elever som ønsker å forstå samfunnet vi lever i, bør tilbys innsikt i grunnleggende økonomiske sammenhenger», skriver Ola Kvaløy. Foto: Carina Johansen

Debattinnlegg

 • Ola Kvaløy
  Professor i samfunnsøkonomi, Handelshøgskolen ved UiS
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stavanger katedralskole (Kongsgård) har besluttet å ikke lenger tilby økonomifag til sine elever. SSØ (Språk, samfunnsfag og økonomi) er et veletablert programområde på videregående skole. Kongsgård velger nå å kutte Ø’en.

Les også

Lokale elever kjemper om finaleplass i matematikkonkurranse

Lite gjennomtenkt

Dette er en kortsiktig og lite gjennomtenkt beslutning. Kongsgård kan ikke lenger påstå at de tilbyr et «svært bredt» sett av SSØ-fag når de ikke tilbyr ett eneste økonomifag. Samfunnsøkonomi er et av de mest grunnleggende samfunnsvitenskapelige fagene. Det handler om prinsipp for prioritering av knappe ressurser. Elever som ønsker å forstå samfunnet vi lever i, bør tilbys innsikt i grunnleggende økonomiske sammenhenger.

Den teknologiske utviklingen med robotisering, digitalisering og delingsøkonomi gjør ikke faget mindre relevant. Næringslivet og arbeidsmarkedet vil endres fundamentalt de neste årene. Da trengs innsikt i de økonomiske tyngdelovene, som vil være noe av det eneste som består når markedene og teknologien endrer seg.

Ved å ta bort Ø’en fra SSØ-elevene, er jeg redd skolen sementerer den skjeve kjønnsfordelingen.

Kongsgårds sterke samfunnsfaglige renommé blir uten tvil svekket når økonomitilbudet kuttes. Skolen vil fremstå som mindre attraktiv for dem som liker matematikk og kvantitative fag, og som ikke ønsker å bli ingeniører.

Nedleggelsen er også i utakt med utviklingen innenfor de andre samfunnsfagene. Økonomisk analyse og kvantitative tilnærminger blir stadig viktigere innenfor for fag som sosiologi og statsvitenskap, samtidig som økonomifaget har tatt en noe mykere vending, med større innslag av sosiologi og psykologi.

Kongsgård begrunner nedleggelsen med lav interesse. Men Kongsgård strever med å tiltrekke seg nok gutter, og dette kan også ha bidratt til den noe lavere interessen. Ved å ta bort Ø’en fra SSØ-elevene, er jeg redd skolen sementerer den skjeve kjønnsfordelingen.

Smak av økonomifaget

Selv underviser jeg økonomi ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger. Vi tiltrekker interesserte studenter fra hele regionen. Men vi vil gjerne at også de dyktige og samfunnsengasjerte elevene ved Kongsgård får en smak av økonomifaget før de skal velge sin utdanning.

Publisert:

Les også

 1. Stavanger kan bli realfagskommune

Mest lest akkurat nå

 1. Vikings brennhete trio kan bli splittet: Dette sier Bjarne Berntsen om situasjonen

 2. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

 3. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 4. Premier League-profil koronasmittet – nyheten sprakk timer før kampstart

 5. Vinmonopolet får flytte til Maxi i Sandnes

 6. Domfelt ba retten om opphevelse av kontakt­forbud: Får vondt i ryggen av fot­lenken

 1. Kongsgård
 2. Stavanger katedralskole
 3. Økonomi
 4. Samfunnsøkonomi
 5. Videregående skole