Vi er nødt til å slutte å kalle norsk olje «klimavennlig»

DEBATT: Brorparten av utslippene fra olje kommer ikke under produksjon, men når olja brennes til sist i verdikjeden. Sånn for ordens skyld har ei heller Norge de laveste produksjonsutslippene i verdenssammenheng.

«Etter olja kommer ikke en ny olje. Etter olja kommer et annerledes næringsliv og arbeidsmarked i Norge. Hardt arbeid og mindre oljepenger», skriver Anna Kvam.

Debattinnlegg

 • Anna Kvam
  Anna Kvam
  1. stortingskandidat for Rogaland MDG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Aftenbladet 26. januar angriper Anne-Kathrine Nygård Bergh Arbeiderpartiet for å være vestlandsfiendtlige, og å snu ryggen til oljenæringa og de arbeidsledige. Påstanden underbygges med Ap’s forslag om å verne deler av sokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Oppkonstruerte motsetninger

Det må påpekes at den påståtte motsetningen mellom Ap og Høyre i oljepolitikken er oppkonstruert. Forskjellene i de to partienes oljepolitikk er stadig forsvinnende liten. Hovedlinja er den samme: Fortsatt høyt tempo på norsk sokkel, og mer oljeavhengighet til folket. Som representant for De Grønne skal jeg ikke gå videre inn i disputten mellom fossilpartiene. Men noen seiglivede oljemyter må imøtegås.

Les også

Høyre lukter blod i jakten på argumenter

Les også

Ap-kompromiss: Vil verne deler av Lofoten

Først og fremst: Vi er nødt til å slutte å kalle norsk olje «klimavennlig», slik Nygård Bergh nok en gang gjør. Selv om utslippene fra oljeproduksjon kan variere fra land til land så betyr ikke dette at noen olje kvalifiserer til hedersbetegnelsen «klimavennlig». Brorparten av utslippene fra olje kommer ikke under produksjon, men når olja brennes til sist i verdikjeden. Sånn for ordens skyld har ei heller Norge de laveste produksjonsutslippene i verdenssammenheng.

Sør rammes hardest

Så er det myten om at det er noe paradoksalt i at vi ikke pumper all olje vi kan finne når verden trenger mer energi. Nei, det som er paradoksalt, er at vi legger opp til fortsatt ensidig oljesatsing når vi vet at vi har funnet mer olje enn det togradersmålet tåler at vi utvinner. Og la det ikke være tvil om at det er det globale sør som kommer til å rammes hardest om temperaturstigningen fortsetter. Menneskene som bor der, trenger ikke at flere blir avhengige av fossil energi. De trenger ren energi, og de trenger at vi i Vesten reduserer og effektiviserer vårt energiforbruk.

Les også

Her kommer nye oljejobber på Forus

Avslutningsvis vil jeg gi Nygård Bergh rett i to ting. Hun har helt rett i at det ikke finnes noen ny olje. Etter olja kommer ikke ny olje. Etter olja kommer et annerledes næringsliv og arbeidsmarked i Norge. Hardt arbeid og mindre oljepenger.

Nygård Bergh har også rett i at det nok kan være vanskelig for Østlandet å forstå situasjonen på Vestlandet, og at enkelte tar for lett på arbeidsledighet som ikke rammer der enn selv bygger og bor. I De Grønne i Rogaland vil vi gjerne være de første til å erkjenne at den arbeidsledigheten som rammer nå, er brutal for dem det gjelder og må bekjempes. Vi tror bare ikke at en enda tyngre oljeavhengighet er det riktige botemiddelet på lang sikt, men en forverring av problemet.

Les også

 1. Søviknes overtar en oljenæring i historisk krise

 2. Søviknes: Et svik mot oljeindustrien

 3. Dropp oljebrillene, Søviknes!

 4. Anna Kvam (MDG): Søviknes snakker usant om olje og klima

 5. Stigende olje- og gasspris gir spennende muligheter

Publisert:
 1. Arbeidsledighet
 2. Lofoten
 3. Oljepolitikk
 4. Arbeidsmarkedet
 5. Energiforbruk

Mest lest akkurat nå

 1. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

 2. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

 3. Tenåringer hengt ut som voldtektsmenn på Tiktok: – Det tok livet av ungdomstiden vår

 4. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

 5. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

 6. Børge har tatovert barens navn på låret. Lars har sittet på samme krakk siden 1992. Bob og hunden Nancy finner alltid roen. Stampuben er deres andre hjem